Κινηματογράφος

Οι δέκα καλύτερες ταινίες του Φθινοπώρου

oscar.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάθιου ΜακΚόναχι επιστρέφει, έτοιμος να σώσει τον κόσμο σε μια επική διαστημική περιπέτεια του δημιουργού ενός… σκοτεινού ιππότη, ένα κορίτσι εξαφανίστηκε και ο σύζυγος της την αναζητά -ή μήπως την… έχει εξαφανίσει; ο Τζέιμς Μπράουν ξετυλίγει την ιστορία της ζωής του, η Μέριλ Στριπ ζει σε έναν ουτοπικό κόσμο χωρίς πόλεμο και χωρίς συναίσθημα, ενώ δυο αδέρφια από την Αλβανία επιχειρούν τη διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη με στόχο να βρουν τον χαμένο πατέρα τους.

Αυτά είναι μερικά από όσα θαυμαστά συμβαίνουν σε κάποιες από τις καλύτερες ή έστω πιο αναμενόμενες ταινίες της σεζόν, που θα δούμε στις αίθουσες το προσεχές δίμηνο. Η εποχή άλλωστε δεν “μύρισε” -για τα καλά πια- μόνο φθινόπωρο, αλλά και Οσκαρ, καθώς πολλές από τις ταινίες που αναμένονται το προσεχές διάστημα, θεωρείται ότι θα πρωταγωνιστήσουν λίγους μήνες αργότερα στα βραβεία της Ακαδημίας του Χόλιγουντ. Ας δούμε ποιες είναι 10 από τις μεγάλες κινηματογραφικές αφίξεις των επόμενων εβδομάδων.

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (Gone girl) 2/10

Οσοι έχουν διαβάσει το ομώνυμο μπεστ σέλερ της Τζίλιαν Φλιν γνωρίζουν καλά για ποιους ακριβώς λόγους το ψυχολογικό θρίλερ, «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε» (Gone girl) είναι μια από τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς.

Η συγγραφέας, παθιασμένη λάτρης του «Ψυχώ» του Χίτσκοκ, έχει αποκαλύψει ότι από μικρή είχε ιδιαίτερες συνήθειες και αδυναμίες: «Δεν υπήρξα ένα καλό μικρό κορίτσι. Αγαπημένο μου χόμπι τα καλοκαίρια ήταν να ταϊζω στις αράχνες μυρμήγκια. Μέσα στο σπίτι, αγαπημένο μου παιχνίδι ήταν το δικής μου έμπνευσης «Η κακιά θεία Ρόζι». Εγώ υποδυόμουν την διαβολική νταντά και τα ξαδέρφια μου προσπαθούσαν να ξεφύγουν και να καλέσουν βοήθεια -σπανίως τα κατάφερναν. Επίσης μου άρεσε πολύ να βλέπω ελαφρύ πορνό σε καλωδιακά κανάλια. Ομως τιμωρούσα αυστηρά, όποια κούκλα μου επηρεαζόταν από το θέαμα κόβοντάς της τα μαλλιά… Πόσο ευτυχισμένα παιδικά χρόνια πέρασα στο παλιό καλό Κάνσας Σίτυ…».

Στο βιβλίο αφηγείται την ιστορία ενός φαινομενικά αγαπημένου, φυσιολογικού ζευγαριού. Ολα αλλάζουν όταν η σύζυγος εξαφανίζεται και οι υποψίες πέφτουν όλο και περισσότερο στον αγαπημένο της σύζυγο…

Αν η φιλοδοξία της Φλιν ήταν να κάνει όσα ζευγάρια διαβάζουν το Gone girl να κοιταχτούν με καχυποψία μεταξύ τους, κρίνοντας από την επιτυχία του βιβλίου προφανώς ο στόχος επετεύχθη. Το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει εξίσου καλά και η ταινία, στα υπέρ της οποίας είναι τα ονόματα των συντελεστών της: οΝτέιβιντ Φίντσερ στη σκηνοθεσία και ο Μπεν Αφλεκ στον πρώτο αντρικό ρόλο -με τη Ροζάμουντ Πάικ στον πρώτο γυναικείο- ενώ το σενάριο υπογράφει η ίδια η συγγραφέας, η οποία έχει υποσχεθεί ότι έχει κάνει αρκετές αλλαγές. Αμερικανικά media έχουν ήδη εκτιμήσει πως θα πρωταγωνιστήσει στα Οσκαρ, μένει να φανεί αν θα δικαιώσει όσους την περιμένουν ως μια από τις κορυφαίες ταινίες της σεζόν.

Ξενία (Xenia) (2/10)

Κατά την προβολή της στις Κάννες εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς η σκληρή και τρυφερή «Ξενία» του Πάνου Κούτρα, η οποία αφηγείται την περιπετειώδη διαδρομή δυο έφηβων, δεύτερης γενιάς Αλβανών, που, όταν η Αλβανή μητέρα τους πεθαίνει, ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη για να βρουν τον πατέρα που τους είχε εγκαταλείψει από παιδιά.

Στο ταξίδι βλέπουμε τη σχέση των δύο αδερφών μέσα στη σύγχρονη Ελλάδα, διανθισμένη πότε με χιούμορ πότε με βία και τρομοκρατία. Η ταινία μιλά για το ρατσισμό, αλλά και για την οικογένεια στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, κινούμενη ανάμεσα στο ρεαλισμό και στο παραμύθι.

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχουν προκαλέσει και οι ερμηνείες των ηθοποιών, ιδίως των δύο νεαρών πρωταγωνιστών της, Κώστα Νικουλή και Νίκου Γκέλια.

 

Get on Up (2/10)

Το Χόλιγουντ είχε επανειλημμένως δελεαστεί στην ιδέα να κάνει ταινία τη ζωή του θρύλου της σόουλ Τζέιμς Μπράουν. Η κατάλληλη στιγμή φαίνεται πως έφτασε και ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν στο ρόλο του Τζέιμς Μπράουν διαφημίζεται ως πραγματική αποκάλυψη κι έχει κερδίσει τις καλύτερες κριτικές στην Αμερική -όπου έχει ήδη βγει η ταινία. Χαρακτηριστική είναι η κριτική του Τομ Σόουν, ο οποίος χαρακτήρισε την ερμηνεία του ως «εξαιρετική, σίγουρα μια από τις καλύτερες της χρονιάς».

Στα μεγάλα συν της ταινίας το γεγονός ότι στο σάουντρακ περιλαμβάνονται live του Τζέιμς Μπράουν. Σκηνοθετεί ο Τέιτ Τέιλορ, ο οποίος έκανε μεγάλη επιτυχία με το «Help», ενώ στην παραγωγή της ταινίας βρίσκουμε και το όνομα του Μικ Τζάγκερ.

Ο φύλακας της μνήμης (The Giver) (9/10)

Απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό και διαφημίζεται ως το νέο, ακόμα πιο «εθιστικό» «Αγώνες πείνας». «Ο φύλακας της μνήμης» όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά το «The Giver», βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Λόις Λόουρι και εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο στο μέλλον, χωρίς διακρίσεις, πείνα, πόλεμο, αδικία, έρωτα, συναίσθημα. Είναι ένας κόσμος αποστερημένος από αναμνήσεις που στήριξε το αύριο πάνω στη διαγραφή του χθες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κεντρικός ήρωας θα επωμιστεί το βάρος της μνήμης και θα ανακαλύψει ότι όλα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται…

Ενώ το φιλμ είναι σαφώς προσανατολισμένο προς τις νεότερες ηλικίες -που ήταν άλλωστε και το κοινό που στήριξε τα βιβλία- στο καστ του βλέπουμε ονόματα σπουδαίων και έμπειρων ηθοποιών όπως της πολυβραβευμένης Μέριλ Στριπ και του Τζεφ Μπρίτζες. Πρωταγωνιστούν ακόμη οι Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, Τέιλορ Σουίφτ και Κέιτι Χολμς.

Ο Δικαστής (The Judge) 23/10

Ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα δρόμο για ένα δεύτερο Οσκαρ (μετά το «Τσάπλιν»), ερμηνεύοντας έναν πετυχημένο δικηγόρο που επιστρέφει στο πατρικό του για να υπερασπιστεί τον δικαστή πατέρα του (Ρόμπερτ Ντιβάλ), ο οποίος κατηγορείται για φόνο. Ο Ντέιβιντ Ντόπκιν, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκηνοθετήσει ταινίες όπως το Shanghai Knights ή οι «Γαμομπελάδες» καταπιάνεται εδώ με ένα δικαστικό θρίλερ, με προφανή στόχο να δείξει ότι μπορεί και καλύτερα.

Η Βέρα Φαρμίγκα παίζει την αγαπημένη του Ντάουνι Τζούνιορ από τα χρόνια του σχολείου, ενώ στο ρόλο του αντίπαλου στο δικαστήριο εμφανίζεται ο Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Nightcrawler (31/10)

Οι φαν του Τζέικ Τζίλενχαλ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της εποχής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια έντονη ερμηνεία και μια κατά 13 κιλά πιο αδύνατη εκδοχή του, στο πολυαναμενόμενο Nightcrawler, στο οποίο υποδύεται έναν αδίστακτο αστυνομικό ρεπόρτερ, ο οποίος κυνηγάει με κάθε τίμημα το χρήμα και τη δόξα στους δρόμους του Λος Αντζελες.

Μαζί του πρωταγωνιστούν ακόμη οι Μπιλ Πάξτον και Ρενέ Ρούσο, ενώ σκηνοθετεί ο Νταν Γκιλρόι. Η πρώτη γεύση από το τρέιλερ έδωσε δείγματα μιας εξαιρετικής ερμηνείας του Τζίλενχαλ -από αυτές που αγαπάει το κοινό και το Χόλιγουντ.

Interstellar (6/11)

Είναι μάλλον η πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς, τουλάχιστον για τους λάτρεις του θεάματος και της -επιστημονικής- φαντασίας. Ο Μάθιου ΜακΚόναχι, με τη φόρα από το περσινό Οσκαρ και την αίγλη μιας συγκλονιστικής ερμηνείας στο δημοφιλές τηλεοπτικό True detective, προσπαθεί αυτή τη φορά να σώσει τον κόσμο όχι από εξωγήινους, ούτε από τρομοκράτες αλλά από τους ίδιους τους εαυτούς μας. Ναι, σωστά καταλάβατε, βρισκόμαστε στο σύμπαν του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος μετά το Inception και τους Batman σκηνοθετεί τη διαφημιζόμενη ως επική επιστημονική φαντασία της χρονιάς, που στηρίζεται πάνω σε μια πραγματική έρευνα αστροφυσικού.

Το στόρι θέλει τον ΜακΚόναχι και μια ομάδα εθελοντών εξερευνητών (στην οποία μετέχουν η Αν Χάθαγουεϊ και ο Μάικλ Κέιν -πιο διστακτικοί είναι οι Τζέσικα Τσαστέιν και Ματ Ντέιμον) να προσπαθούν να σώσουν την ανθρωπότητα που έχει ξεμείνει από τροφή, αναζητώντας νέους βιώσιμους πλανήτες στο διάστημα. Η παραγωγή υπόσχεται πλούσιο θέαμα και συναρπαστική περιπέτεια με φόντο μια ιστορία που ασχολείται με το γοητευτικό όσο και μυστηριώδες θέμα της θέσης του ανθρώπου μέσα στο σύμπαν…

Η συγκάλυψη (The Drop) 6/11

Το γεγονός ότι αποτελεί την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του υπέροχουΤζέιμς Γκαντολφίνι είναι ένας καλός λόγος για να θέλουμε να δούμε τη «Συγκάλυψη». Ενας άλλος λόγος είναι ότι στο σενάριο βρίσκουμε το όνομα του Ντένις Λιχέιν («Μυστικό ποτάμι») και στη σκηνοθεσία αυτό του Μάικλ Ρ. Ρόσκαμ, υποψήφιου για Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας με το βελγικό Bullhead λίγα χρόνια νωρίτερα. Ο πρωταγωνιστής του στην ταινία, Ματίας Σόνερτς επιστρέφει και εδώ μαζί με τους Τομ Χάρντι και Νούμι Ραπάς.

Η υπόθεση της ταινίας εκτυλίσσεται γύρω από ένα μπαρ στο Μπρούκλιν, το οποίο τοπικοί γκάνγκστερς χρησιμοποιούν ως κάλυψη για να «ξεπλένουν» χρήμα. Ιδιοκτήτες του είναι οι Γκαντολφίνι και Χάρντι, ένα σαφώς διαφορετικό αλλά γοητευτικό δίδυμο.

Δυο μέρες, μια νύχτα (Deux jours une nuit) (13/11)

Από πολλούς θεωρείται ως η ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς, στις Κάννες πάντως κέρδισε τις εντυπώσεις. Το τελευταίο δημιούργημα των αδερφών Νταρντέναποτελεί μια εξαιρετικά δυνατή ματιά στη σύγχρονη κοινωνία της Ευρώπης της οικονομικής κρίσης.

Κεντρική ηρωίδα της η Σαντρά, μια εργαζόμενη που ζητά από τους συναδέλφους της να ψηφίσουν κατά της απόλυσής της παρά τον κίνδυνο να χρειαστεί να χάσουν το bonus τους.

Το γεγονός ότι στον πρώτο ρόλο εμφανίζεται η Μαριόν Κοτιγιάρ λειτουργεί επαρκώς ως «κράχτης», από εκεί και πέρα βέβαια η ερμηνεία της έχει ήδη κριθεί καθηλωτική.

The Imitation Game (21/11 -ΗΠΑ)

Κλείνουμε με την ταινία που ήδη θεωρείται φαβορί για Οσκαρ καλύτερης ταινίας στα βραβεία του 2015. Η βράβευση του «The imitation game» με το People’s Choice Award στο φεστιβάλ του Τορόντο είναι ένα πρώτο σαφές δείγμα για μια πορεία επιτυχίας στα Οσκαρ -το έχουμε δει να γίνεται με ταινίες όπως το περσινό «12 χρόνια σκλάβος» ή στο παρελθόν «Ο Λόγος του βασιλιά» και το «Slumdog millionaire».

Συγκεντρώνει όλες τις Οσκαρικές προδιαγραφές, όπως ένα ενδιαφέρον στόρι για τη πορεία ζωής ενός αληθινού προσώπου του διάσημου Βρετανού μαθηματικού Αλαν Τούρινγκ και της προσπάθειάς του να σπάσει τον κώδικα της γερμανικής μηχανής κρυπτογράφησης Enigma.

Πέραν της επιστημονικής διαδρομής του, η ταινία καταγράφει και την πορεία της προσωπικής ζωής του Τούρινγκ, ο οποίος εξαιτίας της ομοφυλοφιλίας του αντιμετώπισε πολλά προβλήματα μετά τον πόλεμο και τελικά αυτοκτόνησε.

Στον πρώτο ρόλο, με ερμηνεία που ήδη θεωρείται ικανή όχι μόνο να δελεάσει αλλά και να επικρατήσει στα Οσκαρ, ο ιδιόρρυθμος αλλά ιδιαιτέρως δημοφιλής τηλεοπτικός Σέρλοκ Χολμς, Μπένεντικτ Κάμπερπατς. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Τσαρλς Ντανς και Κίρα Νάιτλι, στο ρόλο της γυναίκας με την οποία ο Τούρινγκ ήταν αρραβωνιασμένος πριν αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του.

Πηγή: thetoc.gr










Όλη η επικαιρότητα