Categories: Αφιερώματα

Οι δικές μας ευχές για το 2023 – Χρόνια πολλά!

Share

Οι ευχές των δημοσιογράφων της εφ. «Πατρίς» και του Patrisnews.

Γιάννης Τσουκαλάς

Να δοκιμάζεις τρυπώντας… με ξιφολόγχες!

Η χρονιά που φεύγει μας απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Υγεία και οικονομία «ταρακουνήθηκαν», ενώ οι πολιτικές, κοινωνικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και ειδήσεις, τόσο στα δικά μας χωράφια, όσο και στα ξένα, ανέδειξαν τις αδυναμίες του συστήματος και δυστυχώς το χειρότερο πρόσωπο της κοινωνίας. Οι ευχές μας, για ακόμα μια χρονιά, δεν παύουν να είναι διαχρονικές. Να έχουμε Υγεία, Αγάπη, Τύχη, Ευτυχία.

Να είμαστε αγαπημένοι και ευτυχισμένοι με τους δικούς μας ανθρώπους. Όπως διαχρονικές είναι και οι βλέψεις μας για ένα καλύτερο αύριο. Να πορευτούμε με δύναμη για να παλέψουμε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με αλληλεγγύη και υπομονή. Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, για έναν καλύτερο κόσμο, μια πιο δίκαιη κοινωνία.

«Να δοκιμάζεις τρυπώντας με ξιφολόγχες. Αν συναντήσεις ατσάλι, κάνε πίσω. Αν συναντήσεις χυλό, συνέχισε» (Β.Ι. Λένιν)

Χρήστος Κανελλόπουλος

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η σύνεση

Αυτές τις άγιες και γιορτινές ημέρες, όλοι ευχόμαστε πρώτα απ’ όλα υγεία και ευτυχία σε όλον τον κόσμο. Μακριά από αρρώστιες και όλα τα δεινά τα οποία προκαλούν πόνο και θλίψη στους ανθρώπους. Πολλοί βέβαια αναφέρουν ότι αυτό είναι ουτοπικό, αλλά όλοι μας συνηθίζουμε να το ευχόμαστε, με την επιθυμία όλα να μας πάνε… δεξιά το νέο έτος.

Ένα νέο έτος το οποίο έρχεται με πολλές προκλήσεις, τόσο οικονομικές, όσο και γεωπολιτικές και σε πολλούς από μας προκαλεί δέος και ανησυχία.

Ας ελπίσουμε λοιπόν να επικρατήσει η σύνεση σε όλον τον κόσμο και να μην επαναληφθούν γεγονότα τα οποία στιγμάτισαν δυσάρεστα, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο το 2022.

Γιατί ήδη έχουμε αντέξει πολλά περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε…

Χρόνια πολλά σε όλους και ευτυχισμένο το νέο έτος.

Αντώνης Φώτης

Να βλέπουμε μπροστά!

Κάθε Πρωτοχρονιά νέες και περισσότερες ελπίδες κατακλύζουν τις καρδιές μας. Κάθε Πρωτοχρονιά οι ευχές όλων προσανατολίζονται σε μια νέα αρχή, μια «επανεκκίνηση» που θα επιτρέψει να θέσουμε τις απαραίτητες βάσεις προκειμένου να μπορέσουμε από τις στάχτες μας να «αναγεννηθούμε» και να καταφέρουμε στόχους που τα προηγούμενα χρόνια οι συνθήκες δεν επέτρεψαν να πετύχουμε.

Η χρονιά που μας αφήνει πέρασε ανεκμετάλλευτη.

Η χώρα παραμένει σε μια «κινούμενη άμμο» που μια λάθος κίνηση μπορεί να σταθεί «μοιραία»! Οικονομική, πανδημική και ενεργειακή κρίση, τείνουν να οδηγήσουν –αν δεν έχει γίνει ήδη– τους πολίτες στη φτωχοποίηση.

Το «βιβλίο» της Ηλείας διαθέτει πλέον ελάχιστες λευκές σελίδες, που ωστόσο πρέπει να κάνουμε «σημαία»! Πολλές οι στερήσεις, όμως ο κόσμος επιστρέφει στους ρυθμούς του, ξεκινά να αγαπά, να νιώθει, να συνεργάζεται, έχοντας στόχο καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Προσωπικά, κάθε νέος χρόνος αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και σωστά.

Εύχομαι το 2023 να φέρει ότι επιθυμούμε. Να βλέπουμε μπροστά και να χαμογελάμε!

Να έχουμε μια χαρούμενη, δημιουργική, γεμάτη όνειρα, μηνύματα και με προκλήσεις νέα χρονιά, με όμορφες και ξεχωριστές στιγμές! Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά!

Γιούλη Ηλιοπούλου

Η «συνταγή» ενός ευτυχισμένου νέου έτους

Αντί ευχής επιλέγω να μοιραστώ μαζί σας τη «συνταγή» για ένα ευτυχισμένο νέο έτος.

Πάρτε 12 μήνες, καθαρίστε τους από φθόνο, πικρία, τσιγκουνιά και ψιλολογία, χωρίστε τους σε 30 ή 31 κομμάτια, έτσι ώστε τα αποθέματα να επαρκέσουν για έναν χρόνο.

Κάθε μέρα, σερβίρετε χωριστά 1 μέρος εργασίας και 2 μέρη καλής διάθεσης και χιούμορ. Προσθέστε 3 γεμάτες κουταλιές αισιοδοξίας, 1 κουταλάκι του γλυκού ανοχή, 1 κόκκο ειρωνείας και μια πρέζα τακτ.

Μετά περιχύνετε το φαγητό με πολλή αγάπη. Διακοσμήστε το έτοιμο πιάτο, με ένα μπουκέτο από δωράκια και σερβίρετέ το καθημερινά, με χαρούμενη διάθεση.

Τη συνταγή, μου την «έδωσε» μια άγνωστη ποιήτρια, η Katharina Elisabeth Goethe. Ναι η μαμά του Johann Wolfgang von Goethe. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε! Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά!

Με την αγάπη μου, Γιούλη

Νάντια Μανιάτη

Όσα θέλει ο άνθρωπος, πάντα τα κατακτά!

Μια ακόμη δύσκολη και απαιτητική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Κάνοντας απολογισμό, εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι ανέμελες και πιο ξέγνοιαστες χρονιές ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Αρκετά χρόνια τώρα, νιώθω την ενέργεια του σύμπαντος να πέφτει βαριά επάνω μας και να μας πλακώνει, κάτι που έπαψα να αισθάνομαι εδώ και λίγες μέρες! Είμαι σίγουρη λοιπόν, ό,τι σταδιακά το 2023 η ενέργεια που μας περιβάλλει θα γίνει θετική, δοτική, ανθρώπινη και θα μας οδηγήσει σε όμορφους δημιουργικούς, φωτεινούς και επεκτατικούς δρόμους.

Το αν θα τους ακολουθήσουμε είναι προσωπική υπόθεση του καθενός, το σίγουρο είναι ότι τη νέα χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε. Φυσικά και μπορούμε να αλλάξουμε, αρκεί να το θελήσουμε, αρκεί να τολμήσουμε να δούμε το είδωλό μας στον καθρέφτη.

Γιατί, όλα όσα θέλει ο άνθρωπος πάντα τα κατακτά, συνεπώς οι δικαιολογίες τελείωσαν, η ανθρωπότητα έπιασε «πάτο» και ήρθε η ώρα να προσεγγίσουμε την ψυχή μας με αγάπη και σεβασμό και τον πλησίον μας με ενσυναίσθηση και συγχώρεση. Εμείς είμαστε ο κόσμος και μόνο αν αλλάξουμε, τότε, θα αλλάξει κι αυτός – γιατί όλα είναι κύκλος!

Υγεία, Τύχη και πολλή-πολλή Αγάπη!!

Κωνσταντίνος Γκελντής

Μετέωρη…ελπίδα

Άλλη μια χρονιά φτάνει στο τέλος της κι έρχεσαι να αναμετρηθείς μαζί της… Μια αναμέτρηση που δεν είναι πάντα εύκολη… Δεν είναι πάντα εύκολο να κοιτάς κατάματα τη ζωή και να προσπαθήσεις να ενώσεις το παζλ των στιγμών που έχεις ζήσει… Πόσα να χωρέσουν μέσα σ’ έναν χρόνο; Πόσα μπορεί να συμβούν μέσα σε 365 ημέρες;

Η χρονιά που μας αποχαιρετά ή μάλλον ΚΑΙ η χρονιά που μας αποχαιρετά, μας απέδειξε ότι τίποτα τελικά στη ζωή δεν είναι και τόσο… δεδομένο. Υγειονομική και οικονομική κρίση, πόλεμος, δολοφονίες, γυναικοκτονίες…

Ποιος φανταζόταν ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με όλα αυτά; Το 2022 μας «δοκίμασε» σε πολλά και κληθήκαμε να καλύψουμε ρεπορτάζ που ίσως και να μην φανταζόμασταν ότι θα χρειαστεί… Βλέπεις, οι στιγμές που μετράς είναι πολλές. Και το ίδιο πολλοί και οι άνθρωποι που πήραν μέρος μέσα τους μέσα από τα αμέτρητα ρεπορτάζ στους δρόμους… Είτε ως πρωταγωνιστές, είτε ως… κομπάρσοι. Κάπως έτσι θα μας αποχαιρετήσει ο χρόνος που φεύγει…

Με αναμνήσεις και με προβληματισμούς, αφήνοντας στη θέση του μετέωρη μια… καινούρια ελπίδα. Φέτος λοιπόν, αποχαιρετώντας τη χρονιά, επιλέγω να αφήσω πίσω όλα όσα μου στέρησαν το χαμόγελο, την ευτυχία και την ηρεμία…

Επιλέγω να βγάλω από τη ζωή μου τους ανθρώπους που νιώθω ότι με πήγαν ένα βήμα πίσω από τους στόχους μου και επιλέγω να κρατήσω αυτούς που με βοήθησαν να πάμε ένα βήμα παραπάνω… Έτοιμος λοιπόν για την επόμενη… πίστα!

Μαριάννα Μητροπούλου

«Μην τα παρατάς…»

Το 2022 ήταν μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Φεύγει όπως περίπου ήρθε, και μας αφήνει ένα αίσθημα χαρμολύπης, και μια κρυφή προσμονή για τον χρόνο που έρχεται.

Ένας πόλεμος, μια ακόμη οικονομική και κοινωνικο- πολιτική κρίση, απώλειες, χαμόγελα που έσβησαν και όνειρα που ναυάγησαν.

Φόβος για το αύριο, αιτήσεις για επιδόματα, πίεση στους δρόμους, κι ένας κόμπος σταθερός στον λαιμό. Κι αν αυτή ήταν η μια του όψη, η γκρίζα, υπήρξε και μια ακόμη, κοντά στα χρώματα της άνοιξης. Αλληλεγγύη, ανθρωπιά, οι αγκαλιές των ανθρώπων μας, ένα «μην τα παρατάς», λίγο πριν το βάλεις κάτω και μια ελπίδα σαν το φως της αυγής που μπαίνει από τη χαραμάδα.

Εύχομαι σε έναν χρόνο από τώρα, σε αυτήν εδώ τη στήλη, να γράφω πως το 2023 ήμασταν υγιείς, πως γελάσαμε πολύ κι ακόμη κι αν κλάψαμε, ήταν από χαρά. Να γράφω πως μετρηθήκαμε, κι είμαστε και πάλι όλοι εδώ, πως δεν ξεχάσαμε ν’ αγαπάμε και να νοιαζόμαστε, πως δεν ανεχτήκαμε καμία αδικία και πως κερδίσαμε τις μικρές μας μάχες.

«Η ζωή μπορεί να είναι υπέροχη και συνταρακτική, αυτή είναι όλη η τραγωδία της. Χωρίς ομορφιά, αγάπη ή κίνδυνο, θα ήταν σχεδόν εύκολο να ζεις». Αλμπέρ Καμύ