Ελλάδα

«Οι εφοριακοί» με τις… κατάλληλες διασυνδέσεις και πως εξαπάτησαν πολίτες μέσω πλειστηριασμών και δανείων

Η εφ. «Πατρίς» αποκαλύπτει τη μεθοδολογία τους όπως προέκυψε από την έρευνα που έκαναν οι αρχές.
Ακούστε το άρθρο

Εμφανίζονταν ως «εφοριακοί» ως άνθρωποι που είχαν τις «κατάλληλες» διασυνδέσεις και γνωριμίες ακόμα και με τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας. Μεσολαβούσαν για «δήθεν» προσλήψεις, αγορές ακινήτων και οχημάτων μέσω πλειστηριασμών, «σβήσιμο» δανείων.

Κατηγορούνται ότι κατάφεραν να αποσπάσουν συνολικά 389.556 ευρώ από τα θύματά τους ενώ οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλοι πολίτες που έχουν εξαπατηθεί ή αν υπάρχουν συνεργοί τους που διαφεύγουν της σύλληψης. Ως εγκέφαλος φέρεται να είναι μία γυναίκα 59 ετών ενώ στη συμμορία υπάρχει και δεύτερη γυναίκα ηλικίας 70 ετών και δύο άντρες, 49 και 68 ετών αντίστοιχα.

Η αρχή του τέλους για τη συμμορία των 4 ατόμων που εξαπατούσαν πολίτες μέσω πλειστηριασμών ακινήτων ή οχημάτων ξεκίνησε στις 8 Ιουνίου. Θύμα τους κατήγγειλε τη δράση τους στην αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η έρευνα. Μία έρευνα που άφησε ακόμα και τους ίδιους τους αστυνομικούς με το στόμα ανοιχτό κυρίως για το πως έπειθαν τα θύματά τους αποκομίζοντας χιλιάδες εκατοντάδες ευρώ. Το θύμα κατήγγειλε ότι η εγκληματική ομάδα του απέσπασε το ποσό των 330.460 ευρώ …

Η εφ. «Πατρίς» αποκαλύπτει τη μεθοδολογία τους όπως προέκυψε από την έρευνα που έκαναν οι αρχές. Η φερόμενη ως αρχηγός προφασιζόταν ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Τράπεζας Ελλάδας. Για να πείθει τα θύματα τον αποκαλούσε «κύριε …κύριος πρόεδρος …κ.λπ.». Στη συνέχεια με το πρόσχημα ότι λόγω γνωριμιών οι υποψήφιοι αγοραστές θα είχαν προτεραιότητα σε πλειστηριασμούς ακινήτων ή οχημάτων αποσπούσε τα χρηματικά ποσά. Προέκυπταν όμως δήθεν προβλήματα με την εφορία για τα οποία απαιτούσε χρήματα από τα θύματα για να επιλυθούν και να αποκτήσουν το ακίνητο ή το όχημα που ήθελαν.

Η δεύτερη γυναίκα ήταν εκείνη που έβρισκε τα θύματα ενώ ο ένας από τους δύο άντρες είχε το ρόλο του «εισπράκτορα». Οι αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και οι διάλογοι έβγαλαν «λαβράκι». Σε έναν από αυτούς συνομιλεί ο πρώτος καταγγέλλων με μέλος της συμμορίας: Γυναίκα: Θέλω να μου πεις …σου μιλάει η …αυτή τη στιγμή και κοιτάει το Θεό. Λοιπόν. Αφού ξεκινάνε οι άνθρωποι από Δευτέρα. Τι είναι τώρα να δώσεις τρία χιλιάρικα για τους φόρους; Θύμα: Δεν ξέρω τι σας έχει πει η κα… (70χρονη) αλλά είναι αρκετά τα χρήματα που έχω δώσει γιατί ανοιχτήκαμε.

Οι καταθέσεις των θυμάτων

Ο πρώτος καταγγέλλων περιέγραψε στις αρχές πως τον έπεισαν να τους δώσει τα χρήματα με πρόσχημα ότι μπορούν να τον βοηθήσουν να βρει ακίνητα με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση. Τότε μέσω ενός γνωστού του γνώρισε έναν άντρα μέλος της εγκληματικής ομάδας. «Εμφανίστηκε ως ο …κατάλληλος άνθρωπος ο οποίος γνώριζε την 70χρονη.

Αφού υπήρξαν κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες και θεώρησα ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ανεύρεση ακινήτων καθώς όπως μας είπε ήταν συνταξιούχος εφοριακός πρόεδρος συλλόγου εφοριακών κανονίσαμε την πρώτη μας συνάντηση στο σπίτι της τον περασμένο Απρίλιο όπου μου εξήγησαν τις διαδικασίες. Στην πρώτη συνάντηση μου ζήτησαν και έδωσα συνολικά 4.000 ευρώ, δύο χιλιάδες ευρώ για τον καθένα». Στα επόμενα ραντεβού τα μέλη της συμμορίας του ζητούσαν συνεχώς χρήματα ενώ του σύστησαν και την φερόμενη ως αρχηγό την οποία παρουσίασαν ως «εξωτερικό συνεργάτη των ελληνικών τραπεζών εργαζόμενη της Τράπεζας Ελλάδος με γνωριμίες στην αγορά ακινήτων σε οικονομικές τιμές κατόπιν πλειστηριασμών.

Τα χρήματα επιπλέον τα παρέδιδε και σε ένα οδηγό ταξί με το όνομα «Νίκος». Κάθε φορά η μία από τις δύο γυναίκες με έπειθε και εμένα και τον συνέταιρό μου ότι όλα αυτά τα χρήματα θα βοηθούσαν να επιταχυνθεί η διαδικασία απόκτησης των ακινήτων και θα λαμβάναμε στο τέλος τα νόμιμα παραστατικά. Ένα από τα θύματά τους μία γυναίκα κατέθεσε ότι η μία φερόμενη ως δράστιδα εμφανίζονταν ως ιδιαιτέρα του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας. Έφθασε στο σημείο δε να τάξει ακόμα και πρόσληψη στο κανάλι της Βουλής: «Στη γνωριμία μας μου παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος με τις κατάλληλες γνωριμίες ο οποίος θα μεσολαβούσε να προσληφθώ στο κανάλι της Βουλής. Αρχικά προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη με κάλεσε και μου ζήτησε να πληρώσω το ποσό των 5.780 ευρώ τα οποία αφορούσαν στα παράβολα της Βουλής και υποτιθέμενα ένσημα που έπρεπε να πληρωθούν για να μην φαίνομαι ως άνεργη καθώς όπως με έπεισε το δημόσιο δεν προσλάμβανε άτομα που ήταν στο ταμείο ανεργίας και έτσι δεν μπήκα και στο ταμείο ανεργίας. Τον Αύγουστο του 2020 πρότεινε σε μένα και στον σύζυγο μου να αγοράσουμε ένα όχημα που είχε βγει σε πλειστηριασμό.

Μας έπεισε και της καταβάλλαμε το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ εννοείται ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε παραλάβει κανένα αυτοκίνητο. Τα χρήματα αυτά τα καταθέσαμε στον τραπεζικό λογαριασμό της 70χρονης. Επιπρόσθετα εκείνη την περίοδο βρήκε ότι ο σύζυγός μου έχει κάποιο δάνειο και με αφορμή τη μεταβίβαση του αυτοκινήτου μας ζήτησε 2.000 ευρώ προκειμένου να μας το διευθετήσει και να προχωρήσει η μεταβίβαση, χρήματα τα οποία θα κάλυπταν τα τέλη κυκλοφορίας και την έκδοση πινακίδων…» Σε ένα άλλο θύμα τους παρουσιάζονταν ως υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

«Η μία γυναίκα που συστήθηκε ότι δούλευε στο ΣΔΟΕ και ότι έμαθε ότι είχε ένα δάνειο των 90.000 ευρώ και ότι είχε χαρακτηριστεί ως ‘’κόκκινο’’ και προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Όπως μου έλεγε είχε τις κατάλληλες γνωριμίες και διασυνδέσεις ώστε να μην πληρώσω ολόκληρο το δάνειο και να μειωθεί περίπου στο μισό. Εγώ πείστηκα για τη φερεγγυότητα καθώς ο άντρας της ήταν δικηγόρος. Προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες για πληρωμές για λογαριασμό προσώπων τα οποία θα φρόντιζαν να μπει το δάνειό μου σε προτεραιότητα της έδωσα από κοντά το συνολικό ποσό των 10.000 ευρώ».

Η απολογία των δύο γυναικών

Στο απολογητικό της υπόμνημα η 59χρονη αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και υποστήριξε σε ό,τι αφορά στον πρώτο καταγγέλλων που άνοιξε και τον «ασκό του αιόλου»: «Δεν εντάχθηκα ποτέ ως μέλος σε καμία οργάνωση ούτε ασφαλώς ηγήθηκα ποτέ τέτοιας ομάδας. Δεν υπέταξα ποτέ τη βούλησή μου σε κάποια ανώτερη ιδέα. Οφείλω να ξεκαθαρίσω κατά τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν επικαλέστηκα ποτέ πως γνώριζα τον Πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Δεν είχα την παραμικρή επικοινωνία μαζί του. Και επαναλαμβάνω δεν έκανα χρήση ποτέ του ονόματός του». Η 59χρονη αποδέχεται ότι το πρώτο θύμα είχε δώσει χρήματα με την προοπτική να αγοραστεί ακίνητο σε οικονομική τιμή. «Προσδοκούσαμε το ακίνητο που θα αγοραζόταν σε προνομιακή τιμή να μεταπωληθεί με υπεραξία και από την πώληση να λάβει ένα σοβαρό κέρδος και εμείς για τη μεσιτεία και τη μεσολάβησή μας κάποιο ποσοστό. Θα του επιστραφεί το ποσό που έχει καταβάλλει πλην όμως σε καμία περίπτωση το ποσό αυτό δεν αντιστοιχεί σε αυτό των 300.000 ευρώ. Αντίθετα το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο και θεωρώ ότι όλα τα ποσά δεν υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ».

Η φερόμενη ως συνεργός της υποστήριξε: «Από τον ….έλαβα το ποσό των 24.000 ευρώ για το οποίο έδωσα και αντίστοιχες δηλώσεις του Ν1599/86 αναφέροντας ως αιτία το δανεισμό γιατί αν δεν τελεσφορούσε η προσπάθειά μου να του βρω ακίνητα από πλειστηριασμούς κυρίως σε προνομιακές τιμές του είχα υποσχεθεί ότι θα του επέστρεφα όλα τα χρήματα αυτά πράγμα που θα κάνω πουλώντας ένα ακίνητό μου. Χρήματα έχω πάρει και από τον …και του οφείλω 5.500 ευρώ που επίσης θα του επιστρέψω σύντομα αλλά και από τον …δανείστηκα 10.000 ευρώ τα οποία συμφώνησα να του επιστρέψω άμεσα. Την άλλη γυναίκα που κάνει την καταγγελία δεν την γνωρίζω ενώ και στην …έχω επιστρέψει χρήματα και το μικρό υπόλοιπο της οφειλής μου θα τακτοποιηθεί.

Η 59χρονη ισχυρίστηκε ότι έχει στην κυριότητά της ακίνητη περιουσία και ότι προτίθεται μέσω αυτής της περιουσίας να εξοφλήσει τα χρέη της σε τρίτους. «Καμία οικονομική εκκρεμότητα δεν θα υπήρχε σήμερα αν δεν είχα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας τα έτη 2019 και 2021, όπως φαίνεται από τα προσκομιζόμενα ιατρικά πιστοποιητικά».

Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας συνελήφθησαν στις 6 Ιουλίου σε μία συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας σε Εύβοια Αττική και Πειραιά. Ένας από τους συλληφθέντες προσπάθησε να διαφύγει και αντιστάθηκε ενώ επιτέθηκε και δάγκωσε έναν από τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Κατηγορούνται για Συμμορία που διαπράττει απάτες κατ’ εξακολούθηση, παράβαση της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Όλη η επικαιρότητα