Ψυχαγωγία

Οι εκλογές πάνε… Χόλιγουντ: 10 ταινίες για τη «μάχη» της κάλπης

Ακούστε το άρθρο

Μία ταινία με θέμα τις εκλογές μπορεί να είναι θρίλερ, δράμα ή κωμωδία.

Όπως ακριβώς δηλαδή και οι πραγματικές εκλογές.

Οι 10 χολιγουντιανές παραγωγές που επιλέξαμε εμπνέονται από τα ευτράπελα των προεκλογικών εκστρατειών, τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» και το «άλλα έλεγα, άλλα κάνω» πολλών υποψηφίων που καταφέρνουν να εκλεγούν.

Όλοι οι άνθρωποι του βασιλιά (1949)

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα «All the King’s Men» του Ρόμπερτ Πεν Γουόρεν από το 1946, έγινε μια βραβευμένη με Όσκαρ ταινία το 1949 και αφηγείται την άνοδο και την πτώση ενός πολιτικού που ξεκίνησε την καριέρα του με τις αγνότερες προθέσεις, για να βυθιστεί αργότερα στη διαφθορά. Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου για τον Μπρόντερικ Κρόφορντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2006 γυρίστηκε ένα κατώτερο ριμέικ, με τον Σον Πεν.

Ο υποψήφιος (1972)

Το βραβευμένο με Όσκαρ σεναρίου «The Candidate» είναι η πρώτη αμερικανική ταινία που δείχνει τόσο καθαρά το ρόλο που διαδραματίζουν στο προεκλογικό παιχνίδι οι μάνατζερ της διαφήμισης.

Ο ιδεαλιστής δικηγόρος που υποδύεται ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ διεκδικεί τη θέση γερουσιαστή της Καλιφόρνια, αλλά πέφτει στην παγίδα της απόκτησης του κατάλληλου πολιτικού image και καταλήγει ανδρείκελο των διαφημιστών.

Μπομπ Ρόμπερτς (1992)

Το «Bob Roberts» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε ο Τιμ Ρόμπινς (ο οποίος και πρωταγωνιστεί), και αποτελεί το πορτρέτο ενός δημοφιλούς τραγουδιστή της κάντρι, επιτυχημένου επιχειρηματία και υποψήφιου Γερουσιαστή, που χρησιμοποιεί δημαγωγικά, ακροδεξιά σλόγκαν για να κερδίσει ψηφοφόρους. Αλλά και ένα σχόλιο για το πώς τα ΜΜΕ μπορούν κάποιες φορές να μετατρέψουν σε ήρωες, κρυπτοφασίστες και απατεώνες.

Ο Πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο κι ένας πόλεμος (1997)

Στο «Wag the dog» του Μπάρι Λέβινσον, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πλησιάζουν και η κοινή γνώμη πρέπει επειγόντως να «ξεχάσει» ένα ροζ σκάνδαλο του Προέδρου. Ένας συνεργάτης του Πλανητάρχη για «ειδικές αποστολές» (Ρόμπερτ Ντε Νίρο) ζητά τη βοήθεια ενός χολιγουντιανού παραγωγού (Ντάστιν Χόφμαν) προκειμένου να σκηνοθετήσουν έναν φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία!

Όλες οι γυναίκες του Προέδρου (1998)

Στο «Primary Colors» του Μάικ Νίκολς ένας κυβερνήτης από τον αμερικανικό Νότο διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, αλλά η προεκλογική του εκστρατεία σημαδεύεται από την αποκάλυψη διαφόρων ερωτικών σκανδάλων. Τον Μπιλ Κλίντον – εεε, τον Τζακ Στάντον, μας συγχωρείτε – υποδύεται ο Τζον Τραβόλτα σε αυτή την πολιτική κομεντί, είναι εμφανώς επηρεασμένη από το σκάνδαλο Λιουίνσκι που είχε ξεσπάσει στις αρχές εκείνης της χρονιάς.

Bulworth (1999)

Ο Γουόρεν Μπίτι έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε αυτή την πρωτότυπη πολιτική σάτιρα, όπου ο γερουσιαστής Τζέι Μπούλγουορθ, στα πρόθυρα νευρικής κατάπτωσης, προσλαμβάνει επαγγελματία εκτελεστή για να τον σκοτώσει. Την ίδια στιγμή νιώθει να απελευθερώνεται, ερωτεύεται μια νεαρή μαύρη (Χάλι Μπέρι) και αρχίζει να ξεστομίζει πολιτικές αλήθειες… ραπάροντας!

Η Αντιπρόεδρος (2000)

Είκοσι χρόνια πριν η Κάμαλα Χάρις γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος τον ΗΠΑ, τη θέση διεκδίκησε η γερουσιαστής Λέιν Μπίλινγκς Χάνσον (Τζόαν Άλεν) στην ταινία «The Contender». Ο αντιπρόεδρος πέθανε ξαφνικά, ο Πρόεδρος (Τζεφ Μπρίτζες) επέλεξε εκείνη για διάδοχό του, αλλά ένας Ρεπουμπλικάνος (Γκάρι Όλντμαν) επιχειρεί να τη δυσφημήσει εκμεταλλευόμενος ένα ατυχές ερωτικό επεισόδιο στη φοιτητική ζωή της.

Ο κύριος Κανένας (2008)

Στο «Swing vote» οι εκλογές στις ΗΠΑ έφτασαν να κρίνονται από μια ψήφο, και ο αλκοολικός, τεμπέλης, εργάτης σε εργοστάσιο του Νέου Μεξικού, Μπαντ Τζόνσον (Κέβιν Κόστνερ) γίνεται ρυθμιστής του πολιτεύματος. Παμπόνηροι σύμβουλοι και αδίστακτοι πολιτικοί επιχειρούν να τον επηρεάσουν σε αυτή την ενδιαφέρουσα πολιτική σάτιρα, στην παραγωγή της οποίας συμμετέχει η 1821 Pictures των Πάρι Λάτση – Κασιδόκωστα και Τέρι Ντούγκας.

Αι ειδοί του Μαρτίου (2011)

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «The ides of March», όπου υποδύεται έναν κυβερνήτης της πολιτείας του Οχάιο ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο Ράιαν Γκόσλινγκ είναι ένας νεαρός σύμβουλος στην πολιτική του καμπάνια, ο οποίος ανακαλύπτει τη σκοτεινή, γεμάτη σκληρά παζάρια και φονικούς εκβιασμούς πλευρά της πολιτικής.

Οι υποψήφιοι (2012)

Στην πιο… τρελή κωμωδία αυτής της λίστας, «The Campaign», ο Γουίλ Φέρελ και ο Ζακ Γαλιφιανάκης υποδύονται δύο πολιτικούς αντιπάλους στις εκλογές της Βόρειας Καρολίνας για μια θέση στο Κονγκρέσο. Ο πρώτος είναι φιλόδοξος, ανήθικος και εκλέγεται τα τελευταία οκτώ χρόνια, ο δεύτερος είναι ένας τουριστικός πράκτορας που κάνει μια πολύ επιθετική καμπάνια με γερή υποστήριξη από χορηγούς. Η αντιπαλότητά τους φθάνει στα άκρα, με αποτέλεσμα εξωφρενικές καταστάσεις και άφθονο γέλιο.

Όλη η επικαιρότητα