Ηλεία Ομογένεια

«Οι Έλληνες της διασποράς υποφέρουν!» – Συζητήσεις για να μεταφερθούν στη Σκαφιδιά ελληνόπουλα από την Ουκρανία

Η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Σαρτανά Ναταλία Παπακίτσα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ελληνοουκρανικής Φιλίας, Μιχάλη Ροδόπουλο μέσω της οποίας του ζητά βοήθεια για τους Έλληνες της περιοχής.
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που σύμφωνα με τους Ρώσους, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη και δύο τεθωρακισμένα οχήματα καταστράφηκαν, η ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στα ελληνοουκρανικά σύνορα είναι μεγάλη και οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση για τους συμπατριώτες μας εντείνεται τόσο από τον Ηλείο πρόεδρο της Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος», Μιχάλη Ροδόπουλο αλλά και από τον Ελληνικό Σύλλογο Σαρτανά.

Από την πλευρά του, το Κίεβο διέψευσε την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού σημειώνοντας πως «Ούτε ένας από τους στρατιώτες μας δεν παραβίασε τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ούτε ένας δεν σκοτώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες)» όμως το μόνο σίγουρο είναι πως στην Ουκρανία έχει σημάνει «Ώρα μηδέν» και τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή.

«Βοηθήστε μας, βιώνουμε δύσκολες ημέρες»

Χθες, η πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Σαρτανά Ναταλία Παπακίτσα απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Ελληνοουκρανικής Φιλίας, Μιχάλη Ροδόπουλο μέσω της οποίας του ζητά βοήθεια για τους Έλληνες της περιοχής.

Η συγκλονιστική επιστολή, την οποία εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα η εφ.«Πατρίς» αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ κ. Μιχάλη Ροδόπουλε. Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Συλλόγου Σαρτανά και της προέδρου της Ναταλία Παπακίτσα , απευθύνω έκκληση βοήθειας σε εσάς για τις δύσκολες μέρες που βιώνει η περιοχή μας λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, όπως δώσετε την δυνατότητα φιλοξενίας σε καταλύματα στην Ελλάδα για τη ασφάλεια της ζωής τους παιδιά των Ελληνικών χωριών Σαρτανά και Τσερμαλίκ ( που ανήκουν στην διοικητική ευθύνη του Δήμου Σαρτανά), σχολικής ηλικίας, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, και μητέρων με τα μικρά τους παιδιά. Η έκκληση αυτή είναι και προσωπική, ως μητέρα που είμαι και θα πρέπει να βιώσουμε για δεύτερη φορά την πολεμική επικίνδυνη κατάσταση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον των ενεργειών σας».

 «Τα ελληνόφωνα χωριά δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα»

Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε χθες με τον πρόεδρο της Ελληνοουκρανικής Φιλίας, Μιχάλη Ροδόπουλο και αρχικά του ζητήσαμε να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ουκρανία.

«Τα ελληνόφωνα χωριά στα σύνορα της Ουκρανίας αυτή την στιγμή δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα, ενώ οι Ρώσοι παίρνουν τους Ρωσόφιλους και τους Έλληνες και τους κάνουν μισθοφόρους. Κάνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι προκειμένου να σταματήσει να συμβαίνει αυτό γιατί στο τέλος μπορεί να καταλήξουμε αδερφός να σκοτώνει αδερφό!», τονίζει αρχικά στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Ροδόπουλος.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας «Ο Φάρος» εκφράζει την ανησυχία του για τους Έλληνες της περιοχής τονίζοντας: «Αυτή την στιγμή στην Ουκρανία, μόνο Έλληνες υποφέρουν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα!»

«Παιδιά και γυναίκες στην Σκαφιδιά»

Ακολούθως, ο Μιχάλης  Ροδόπουλος αποκάλυψε στην εφ. «Πατρίς» πως έχει ήδη κινήσει διαδικασίες προκειμένου η κατασκήνωση που τους έχει παραχωρηθεί στην Σκαφιδιά, από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό να φιλοξενήσει εκατό ελληνόπουλα από τα σύνορα προσφέροντάς τους έτσι διέξοδο υπό την απειλή πολεμικής σύρραξης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνοουκρανικής Φιλίας, έχει ήδη αποστείλει επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών, στον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρεσβεία μας στο Κίεβο ζητώντας την συνδρομή τους αφού ο σύλλογος μόνος του δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα.

«Με την βοήθεια εθελοντών έχουμε ήδη ξεκινήσει και τις ερχόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειες προετοιμασίας των εγκαταστάσεων στην κατασκήνωση της Σκαφιδιάς για την έλευση 100 παιδιών. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να μετακινηθούν μικρά παιδιά σε τόσο μεγάλη απόσταση και το κόστος είναι μεγάλο για αυτό και ήδη έχουμε στείλει επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών, στον υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην πρεσβεία μας στο Κίεβο και ζητούμε την συνδρομή όλων προκειμένου να έλθουν με ασφαλή τρόπο τα παιδιά στην Ελλάδα».

Λίστες με Ουκρανούς που θα δολοφονηθούν

Εν τω μεταξύ, προς νέα κλιμάκωση οδηγείται η ένταση στα ρωσο–ουκρανικά σύνορα, καθώς οι ισχυρές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραμένουν «έτοιμες για εισβολή» στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσαν τα Ηνωμένα Έθνη ότι διαθέτουν αξιόπιστες πληροφορίες που δείχνουν ότι η Μόσχα καταρτίζει λίστες με Ουκρανούς «που θα δολοφονηθούν ή θα σταλούν σε στρατόπεδα μετά από στρατιωτική κατοχή», σύμφωνα με επιστολή προς τον επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Όλη η επικαιρότητα