Αρθρογραφία

«Οι επιχειρήσεις να μην εγκλωβιστούν στις δυσκολίες του τραπεζικού συστήματος»

ela3.jpg
Ακούστε το άρθρο

 

Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός και σταθερός εξαγωγικός τομέας με δύσκολες και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με την υιοθέτηση νέου νομίσματος, δε θα έχει άμεσα διαχειρίσιμα αποτελέσματα…

Τα ανωτέρω τονίζει με άρθρο – παρέμβαση, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων, ζητά να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν και να μην εγκλωβιστούν στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 1.000 ευρώ με σκοπό την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του επιχειρηματικού κόσμου.

Αναλυτικά στο άρθρο του ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισημαίνει:

«Ενώ η Ελληνική Βουλή ψήφισε δυο πακέτα προαπαιτούμενων, οι δανειστές της χώρας επανέρχονται με νέα μηνύματα ώστε τον Αύγουστο να ψηφιστούν νέα προαπαιτούμενα μέτρα.

Αυτά τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα προκειμένου να ψηφιστεί νέο δάνειο – γέφυρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι να συμφωνηθεί νέο μνημόνιο, ώστε όταν έρθει η τρόικα στην Αθήνα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα.

Άγνωστη είναι επίσης και η θέση του ΔΝΤ αν θα συμμετέχει στη διαμόρφωση της νέας συμφωνίας με την παρουσία της εκπροσώπου του Ντέλιας Βελκουλέσκου, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν άμεσα.

Αυτή η τακτική των δανειστών είναι λίγο πολύ γνωστή και από τα προηγούμενα χρόνια. Μετά την σχετική μικρή χαλάρωση ακολουθούν νέες απαιτήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, επειδή δεν εφαρμόστηκαν ή αναβλήθηκαν από προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε καταδικασμένοι να συμφωνήσουμε αν ο στόχος μας είναι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη και η αποφυγή της πιθανής χρεοκοπίας.

Η πρόσφατη σχετική μελέτη της Ernst@young σε περίπτωση χρεοκοπίας είναι τραγική και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. Η άμεση υποτίμηση της δραχμής τουλάχιστον στο 50%, η άμεση μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 20%, η εκτόξευση της ανεργίας πάνω από 30%, η έλλειψη βασικών αγαθών και η επιβολή διανομής με δελτίο, μόνο απελπισία και καταστροφή σηματοδοτεί.

Τέλος, πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με ενίσχυση της ρευστότητας και απλοποίηση των διαδικασιών για την επιχειρηματικότητα, με ομαλή τραπεζική λειτουργία καθώς και με μείωση περιττών κρατικών δαπανών, που αποτελούν μια μικρή αλλά άμεση αποκατάσταση της ψυχολογίας στην κοινωνία.

Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ισχυρό-σταθερό-εξαγωγικό τομέα με δύσκολες και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις. Κάθε άλλη προσπάθεια για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με την υιοθέτηση νέου νομίσματος δεν θα έχει άμεσα διαχειρίσιμα αποτελέσματα. Επίσης η πολιτική σταθερότητα είναι το μείζον για το επιχειρείν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος με τις επιταγές που έληξαν ή λήγουν κατά την περίοδο της τραπεζικής αργίας πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Τειρεσίας Α.Ε. με παράταση τουλάχιστον ενός (1) επιπλέον μήνα. Με δεδομένη την μαζική συσσώρευση υποχρεώσεων να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν και να μην εγκλωβιστούν στο τραπεζικό σύστημα.

Να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης στα 1.000€ για να είναι δυνατή η κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

Ρυθμίσεις 100 δόσεων πρέπει να παραταθούν οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών λόγω της τραπεζικής αργίας. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’όψιν ότι το Δημόσιο χρωστά περί τα 20 δις ευρώ σε μια πρωτοφανή εσωτερική στάση πληρωμών, οπότε πρέπει να ξεκινήσει να αποπληρώνει τις οφειλές του, γεγονός που θα βελτιώσει την ρευστότητα και θα μειώσει την ασφυξία της αγοράς.

Είναι απαραίτητο να ακουστούν αυτές οι προτάσεις των Επιμελητηρίων σήμερα – τώρα αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα ελάχιστες ελπίδες σταθερότητας και ανάκαμψης της οικονομίας».

Όλη η επικαιρότητα