Αρθρογραφία

Οι επόμενες ημέρες

oi_epomenes_imeres.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ήρθε λοιπόν και η Δευτέρα, η πολυπόθητη ημέρα της λήξης της τιμωρίας του κόσμου και από χθες είμαστε αισιόδοξοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί κυριαρχεί πλέον η πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση, ισχυρότερη όσο ποτέ άλλοτε, θα προτιμήσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους της ΕΕ, παρά να επιδοθεί σε επικοινωνιακά παιγνίδια και πειραματισμούς.

Οι πολίτες, αν και είχαν μπροστά τους ένα ανύπαρκτο ερώτημα, ψήφισαν, όχι με βάση το ερώτημα, αλλά καθαρά πολιτικά, δίδοντας εξουσιοδότηση και εντολή στην Κυβέρνηση να προχωρήσει και να συμφωνήσει με τους δανειστές, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα, ένα τμήμα της δεξιάς και επίσης ένα τμήμα της κεντροαριστεράς, ότι δηλαδή απέμεινε από την συρρίκνωση της ΝΔ και από την διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Η κοινωνία πελαγοδρομεί και ανεμοδέρνεται, ανήμπορη να λειτουργήσει ακόμη και βασικές λειτουργίες της, με τους ηλικιωμένους κυρίως να ζητιανεύουν τα ψίχουλα της σύνταξης και του μισθού τους στα ΑΤΜ των κλειστών τραπεζών και το χειρότερο οι επιχειρήσεις, κάθε είδους, αδυνατούν να λειτουργήσουν, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, αλλά και λόγω διάλυσης των πάντων.

Και αν τολμήσει κάποιος να πάει στο Δημόσιο για κάποια δουλειά του, οι λειτουργοί του θα τον παραπέμψουν για την άλλη εβδομάδα, χωρίς να προσδιορίζουν ημερομηνία, ισχυροί όπως αισθάνονται πίσω από την συνταγματική μονιμότητα και την προκλητική βόλεψή τους κατά κανόνα παράνομα και καταχρηστικά.

Μπροστά λοιπόν σ αυτό το σκηνικό και με ένα σωρό προβλήματα ουσίας, αλλά και δευτερεύοντα τεχνικά και λειτουργικά, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κυβέρνηση με την ελπίδα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τους θεσμούς, έτσι ώστε να υπογραφεί το 3ο Μνημόνιο με την δανειακή σύμβαση, όπως προβλέπεται και συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τότε να έρθει η συμφωνία σε Δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο λαός με υπαρκτό ερώτημα και με θετική ψήφο.

Το προχθεσινό δημοψήφισμα θα μείνει στην ιστορία, ως το δημοψήφισμα που  ισχυροποιεί μεν την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα, αφαιρεί εξουσία από τους πολίτες, παρέχοντας εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Κυβέρνηση, χωρίς να το ζητήσει, αλλά να το εκμαιεύσει πονηρά και πλαγίως.

Και αφού ο στόχος επετεύχθη και η εξουσιοδότηση δόθηκε απλόχερα, δεν απομένει παρά να τιμηθεί δεόντως και να χρησιμοποιηθεί επ΄ ωφελεία της χώρας και των πολιτών της, ώστε να μπούμε τάχιστα σε  τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, μήπως και προλάβουμε να γλυτώσουμε από την ολοκληρωτική καταστροφή που φαίνεται να έχει στήσει καρτέρι στην επόμενη στροφή της ανηφόρας.

Οι επόμενες λίγες ημέρες μπορεί να δείξουν τον δρόμο της ανάκαμψης και τούτο είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης, αφού έλαβε όλες τις εξουσιοδοτήσεις, προς τούτο και μόνο.

Όλη η επικαιρότητα