Ηλεία

«Οι Γάλλοι Φιλέλληνες κατά την Επανάσταση του 1821» – Μαθήματα Ιστορίας από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Η χθεσινή εκδήλωση που έγινε στο σχολείο ήταν αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα στους Έλληνες κατά την Επανάσταση του 1821.
Ακούστε το άρθρο

Μία πολύ όμορφη εκδήλωση έγινε χθες στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου, από τους μαθητές και τις μαθήτριες του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους Γάλλους φιλέλληνες οι οποίοι βρέθηκαν δίπλα στους Έλληνες κατά την Επανάσταση του 1821 και βοήθησαν τόσο για την ανεξαρτησία της χώρας μας, όσο φυσικά και για τη συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους, αμέσως μετά την απελευθέρωση του από τον οθωμανικό ζυγό.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο διευθυντής του σχολείου κ. Γιώργος Μπίρμπας, οι καθηγητές του 1ου γυμνασίου Πύργου και πολλοί μαθητές, όπως και γονείς, οι οποίοι χειροκρότησαν την προσπάθεια αυτή των παιδιών που ήταν πραγματικά εντυπωσιακή.

Μια εκδήλωση που φανέρωσε ότι η νεολαία δεν ξεχνάει ποτέ το ένδοξο παρελθόν της χώρας μας και όλους τους ΗΡΩΕΣ οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να είναι σήμερα η Ελλάδα ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος.

Κατά την εκδήλωση οι μικροί μαθητές και μαθήτριες, παρουσίασαν όλους τους Γάλλους φιλέλληνες μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, που βρήκαν από λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα τα οποία έγραψαν (όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ και το περίφημο ποίημα του “Ελληνόπουλο” που περιελήφθη στη συλλογή του “Τα Ανατολίτικα”, αλλά και ο μεγάλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά που με τα δύο μεγάλα έργα του “Η σφαγή της Χίου” και “Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου” εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών το 1826,  επηρέασε έντονα την κοινή γνώμη της εποχής) και φυσικά μέσα από μαρτυρίες που υπάρχουν για την συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδας.

Να τονιστεί ότι στην εκδήλωση εκτέθηκαν και αντικείμενα εκείνης της εποχής όπως φορεσιές και όπλα από την συλλογή του κ. Παναγιώτη Ηλιοπούλου.

Για την εκδήλωση μίλησαν ο διευθυντής του 1ου Γυμνάσιου Πύργου κ. Γιώργος Μπίρμπας και ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου.

Η ομιλία του διευθυντή Γιώργου Μπίρμπα

O κ. Μπίρμπας χαρακτηριστικά στην ομιλία του τόνισε.

«Με τη δράση μας επιδιώκουμε την ποιοτική συμμετοχή μας στο πλαίσιο εκδηλώσεων Γαλλοφωνίας και στην ανάδειξη της προσφοράς των Γάλλων Φιλελλήνων στον αγώνα του 1821 και τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.

Η Ελευθερία αποτελεί πυλώνα του Ελληνικού πολιτισμού και διαπνέει τις κορυφαίες συλλογικές επιλογές μας, όπως αυτή της επανάστασης του 1821, για την επιτυχία της οποίας συνέβαλαν ουσιαστικά οι Φιλέλληνες, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν Γάλλοι.

Ως βάση του Φιλελληνισμού αποτέλεσε:

α/ Ο θαυμασμός προς την Αρχαία Ελλάδα και τον προηγμένο πολιτισμό της. Η κλασσική αρχαιότητα διαπνέει σειρά πνευματικών ρευμάτων όπως τον Ουμανισμό και το Διαφωτισμό και παρέχει μεγάλες ιδέες όπως τη Δημοκρατία, την κοινωνία των πολιτών, την ελεύθερη σκέψη και πράξη. Βάση του Φιλελληνισμού αποτέλεσαν επίσης μεταξύ άλλων:

β/ Η πνευματική κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης και

γ/ Οι στοχεύσεις των Ισχυρών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προσφορά των Φιλελλήνων υπήρξε καταλυτική και σπουδαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας στους τρεις καταγεγραμμένους Φιλέλληνες, χάνει τη ζωή του, σκοτώνεται σε μάχη ή πεθαίνει από τραυματισμός ή κακουχίες, κατά την επανάσταση του 21.

Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες:

1) Στη Συνάδελφο κα Μπουλαλά Ιωάννα, Καθηγήτρια Γαλλικών του 1ου Γυμνασίου για το σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση της εκδήλωσης. Για τον πολύτιμο χρόνο και κόπο που κατέβαλε.

2) Στο Συνάδελφο κ. Παπαδημητρίου Νίκο, Εκπαιδευτικό του σχολείου, Θεολόγο για την εν γένει συμβολή του .

3) Στους μαθητές/μαθήτριές μας που συμμετείχαν ενεργά και εργάστηκαν αφιερώνοντας χρόνο και προσπάθεια για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Τέλος,

4) Ιδιαιτέρως, σε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας στο χώρο του σχολείου μας».

Η ομιλία του Γιάννη Παπαδημητρίου

Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου μεταξύ άλλων ανέφερε.

«Να εκφράσω καταρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκδήλωση του σχολείου μας με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα του 18ου αιώνα αφού ιστορικά για πρώτη φορά κυριαρχεί η άποψη ότι η άσκηση εξουσίας δεν προέρχεται από την θεϊκή παρέμβαση αλλά πρέπει να πηγάζει από το λαό στηριζόμενη στις αξίες του διαφωτισμού όπως ισότητα, δικαιοσύνη, ελευθερία, μαζική εκπαίδευση, δικαίωμα στην περιουσία και δικαίωμα συμμετοχής στην άσκηση της εξουσίας. Στην Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ουσιαστικά αποτελεί τον πρώτο Καταστατικό Χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται όλα τα παραπάνω δικαιώματα. Όπως είχε πει και ο Κολοκοτρώνης «οι Γάλλοι ήταν αυτοί που άνοιξαν τα μάτια των Ευρωπαίων». Η ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης ταξιδεύουν και στην Ελλάδα μέσω των Ελλήνων Διαφωτιστών της εποχής και κυρίως του Ρήγα και του Αδαμάντιου Κοραή , των Ελλήνων που σπούδαζαν στο εξωτερικό και των Ελλήνων ναυτικών που συμμετείχαν στους Ναπολεόντειους Πολέμους . Η επιρροή της Γαλλικής Επανάστασης στα πρώτα Συντάγματα της Ελλάδας είναι καθοριστική αφού αποτελούν μαζί με το Σύνταγμα της Επαναστατικής Γαλλίας τα πρώτα πανευρωπαϊκά Συντάγματα που κάνουν λόγο για την αρχή της διάκρισης των Εξουσιών (ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ), για την αρχή της ισότητας των πολιτών κ.α.».

Τι δήλωσαν η καθηγήτρια Ιωάννα Μπουλαλά και ο συλλέκτης Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Για την εκδήλωση η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κα Ιωάννα Μπουλαλά τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Η συγκεκριμένη δράση γίνεται στα πλαίσια της γαλλοφωνίας την οποία συνδυάσαμε με την εθνική μας εορτή. Το θέμα της είναι οι Γάλλοι φιλέλληνες κατά την Επανάσταση του 1821. Ποια ήταν η συμβολή τους στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας και ποια ήταν τα έργα τους εκείνη την εποχή, κυρίως έργα λογοτεχνίας, με τα οποία αφύπνισαν το πνεύμα των Γάλλων και των Ευρωπαίων γενικώς και βοήθησαν και υλικά τους Έλληνες στον αγώνα για την ανεξαρτησία. Και όταν συγκροτήθηκε το νέο ελληνικό κράτος, πόσο πολύ συνέβαλαν στο να συγκροτηθεί το κράτος αυτό».

Ο κ. Παναγιώτης Ηλιόπουλος που «δάνεισε» στο σχολείο αντικείμενα από την συλλογή του ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα υλικά αυτά και τα ρούχα είναι από την προσωπική μου συλλογή που έχω από την Επανάσταση του 1821. Τα συντηρούμε και τα εκθέτουμε όταν μας δίνεται η ευκαιρία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε διάφορες εκδηλώσεις. Όλοι ανήκουμε σε ένα σύλλογο και πηγαίνουμε και κάνουμε παρουσιάσεις, όπως σε παρελάσεις, προσπαθώντας να τα αναδείξουμε όσο πιο πολύ γίνεται στο ευρύτερο κοινό».

Να σημειωθεί ότι ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα μας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης

Συντονίστρια της παρουσίασης ήταν η κα. Ιωάννα Μπουλαλά (Καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας) και οι μαθητές  της Α΄ και Β΄ τάξης που συμμετείχαν στην παρουσίαση ήταν οι:

Νίκος Αγγελακόπουλος, Θεοφανία Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Βγενόπουλος, Βασιλική Γεωργίου, Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Ευαγγελία Γκανταϊφη, Μαγδαληνή Ηλιοπούλου, Χαράλαμπος Κανδύλης και Κατερίνα Καραντώνη.

Χρήσιμα στοιχεία

  • Πολλοί ήταν και οι Γάλλοι αξιωματικοί που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821. Θα ξεχωρίσουμε τον Κάρολο Φαβιέρο, τον Νικόλαο Μαιζών  και τον Ολιβιέ Βουτιέ .
  • Ο γαλλικός στρατός υπέστη πολλές ανθρώπινες απώλειες, περίπου 1.500 νεκροί, κυρίως λόγω πυρετού από ελονοσία και δυσεντερία.
  • Αν και τα περισσότερα στρατεύματα επέστρεψαν στη Γαλλία μετά από 8 μήνες, στις αρχές του 1829, η γαλλική παρουσία συνεχίστηκε μέχρι το 1833.

Όλη η επικαιρότητα