Categories: Υγεία

«Οι γονείς να προμηθεύονται μόνο τσάντες με σωστές προδιαγραφές»

Share

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ιδίως τα παιδιά μικρής ηλικίας (νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων του Δημοτικού), παραπονιούνται στους γονείς τους ότι οι τσάντες τους είναι πάρα πολύ βαριές, με αποτέλεσμα να κουράζονται εύκολα και να έχουν πόνους κυρίως στην πλάτη και όχι μόνο.

Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, θα πρέπει οι γονείς όταν αγοράζουν μία τσάντα για τα παιδιά τους, να την εξετάζουν εξονυχιστικά και φυσικά να παίρνουν επώνυμες τσάντες με ορθοπεδική πλάτη, που σίγουρα θα βοηθούν τα παιδιά να μην έχουν πόνους στην πλάτη, ακόμα και αν έχουν μεγάλο όγκο βιβλίων μέσα σε αυτές.

Γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, η εφημ. «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των υπεύθυνων καταστημάτων πώλησης σχολικών τσαντών, που τόνισαν ότι θα πρέπει οι γονείς να αγοράζουν ποιοτικές τσάντες με ορθοπεδική πλάτη, έτσι ώστε τα παιδιά να μη νιώθουν κούραση και φυσικά να μην αντιμετωπίσουν στο μέλλον κάποιο πρόβλημα με τη σπονδυλική τους στήλη.

«Όποιος πάρει καλή τσάντα προστατεύει το παιδί του»

Ο κ. Σωτήριος Κορκολής από το βιβλιοπωλείο «Κορκολής» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Εμείς φέρνουμε ποιοτικές τσάντες όπως είναι οι Polo ή του Διακάκη και πολλές ακόμη μάρκες που είναι πάρα πολύ καλές, με ορθοπεδική πλάτη, γιατί τα παιδιά κουβαλάνε ένα μεγάλο βάρος και πρέπει οι τσάντες να είναι κατάλληλες για αυτά. Όποιος πάρει καλή τσάντα προστατεύει το παιδί του και θα την έχει για την επόμενη χρονιά, ίσως και περισσότερο».

«Θα πρέπει να επιλέγουμε τσάντες που θα έχουν τις σωστές προδιαγραφές»

Η κα Χρύσα Ασημακοπούλου από το κατάστημα παιχνιδιών «Φάρος» δήλωσε για το θέμα.

«Πράγματι τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πρόβλημα με το θέμα του βάρους της τσάντας και πολλοί γονείς ανησυχούν, γιατί πολλά παιδάκια μπορεί να έχουν κάποιο σκελετικό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί από το μεγάλο βάρος που κουβαλούν καθημερινά. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιλέγουμε τσάντες που θα έχουν τις σωστές προδιαγραφές, δηλαδή να έχει σωστές τιράντες, να έχει μία σωστή ενισχυμένη πλάτη και βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο και να φοριέται σωστά, γιατί μερικές φορές μπορεί η τσάντα να είναι σωστή, αλλά όταν τα παιδιά την κρεμάνε μόνο από τον έναν ώμο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει σκελετικό πρόβλημα. Και φυσικά υπάρχουν και οι τσάντες τρόλεϊ, οι οποίες εξυπηρετούν όταν το βάρος είναι μεγαλύτερο, γιατί το παιδί δεν χρειάζεται να σηκώνει την τσάντα, απλά την τραβάει».

«Στις τσάντες ισχύει ο κανόνας που ισχύει σε όλα τα προϊόντα. Ότι πληρώνεις παίρνεις…»

Τέλος ο κ. Νικόλαος Ζήρος από το βιβλιοπωλείο «LEXIS» πρόσθεσε.

«Η αλήθεια είναι ότι τα βιβλία που παίρνουν τα παιδιά είναι αρκετά, οπότε τα βάρη έχουν αυξηθεί. Στις τσάντες ισχύει ο κανόνας που ισχύει σε όλα τα προϊόντα. Ότι πληρώνεις παίρνεις… Χωρίς να δώσεις πολλά χρήματα, μπορείς να πάρεις μία πολύ καλή τσάντα, που θα είναι μελετημένη η πλάτη της και θα έχει κάποιες ενισχύσεις που δεν θα επιβαρύνουν την πλάτη του παιδιού».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Δρ. Γεώργιος Π. Κουρέας ορθοπεδικός χειρούργος: «Η σχολική τσάντα έχει ενοχοποιηθεί για ενοχλήσεις στα μικρά παιδιά και τους εφήβους»

Επειδή όμως πάντα σε τέτοια θέματα θα πρέπει να έχουμε και την άποψη ενός ειδικού, ζητήσαμε από τον ορθοπεδικό χειρούργο Δρ. Γεώργιο Π. Κουρέα, να ενημερώσει και εμάς και φυσικά τους γονείς, για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργεί στο παιδί μία αμφιβόλου ποιότητας σχολική τσάντα.

«Σχολική τσάντα – Πόνος στη ράχη και στην οσφύ:

Η σχολική τσάντα έχει ενοχοποιηθεί για ενοχλήσεις στα μικρά παιδιά και τους εφήβους. Από πολλά έτη έχουν γίνει μελέτες που τεκμηριώνουν επιστημονικά την επίπτωση που έχει η μεταφορά της σχολικής τσάντας στη σπονδυλική στήλη των μαθητών.

Έχει αποδειχθεί ότι το βάρος και ο τρόπος μεταφοράς της σχολικής τσάντας δε σχετίζεται με την εμφάνιση σκολιωτικού ή κυφωτικού κυρτώματος. Κάτι τέτοιο είναι συνήθως κληρονομικό, συγγενές ή τραυματικό.

Συνδέεται όμως με την εμφάνιση χαμηλής οσφυαλγίας ή ραχιαλγίας λόγω της ασύμμετρης φόρτισης του κορμού, της συνεχούς σύσπασης συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων που μπορεί να οδηγήσει σε θλάσεις, διατάσεις και ρήξεις αυτών από τραύμα ή καταπόνηση και σπανιότερα σε τραυματισμούς των μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Ιδανικά ο μαθητής πρέπει να μεταφέρει όσο δυνατόν λιγότερο βάρος στη σχολική τσάντα με 2 ιμάντες ανάρτησης ( ένα σε κάθε ώμο), η τσάντα να καθηλώνεται όσο γίνεται πιο κοντά στον κορμό με ιμάντα περιμετρικά του κορμού ή ακόμα καλύτερα να χρησιμοποιεί τσάντα συρόμενη με ροδάκια μεταφοράς.

Μέτρα που μειώνουν τη επιβάρυνση του κορμού από τη σχολική τσάντα: 1. Οι σχολικές μονάδες να διαθέτουν ντουλάπια για να αφήνουν οι μαθητές βιβλία /τετράδια.

  1. Να χρησιμοποιηθούν βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή όπου είναι εφικτό. 3. Η πολιτεία να επιτρέπει πώληση σχολικών τσαντών που πληρούν προδιαγραφές σε σχέση με το βάρος, την αντοχή την εμβιομηχανική και την ποιότητα των υλικών ( μαλακά αφρώδη υλικά).

*** Ο Δρ. Γεώργιος Π. Κουρέας είναι ορθοπεδικός χειρούργος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, τ. Επιμελητής Πανεπιστημιακής Παιδοορθοπαιδικής Κλινικής Νοσοκομείου Saint Vincent de Paul Παρισιού Γαλλίας, ειδικός για Παθήσεις Παίδων – Παραμορφώσεις Σπονδυλικής Στήλης Οστεοπόρωση – Εκφυλιστικές Νόσοι – Αθλητικές Κακώσεις.