Ηλεία

Οι γονείς προμηθεύονται τα απολύτως αναγκαία …» – Τι λένε οι βιβλιοπώλες του Πύργου και της Αμαλιάδας

Οι τιμές είναι υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά 10% με 15% και γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν όσο μπορούν χαμηλότερα, για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι γονείς.
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση στα βιβλιοπωλεία, με τους γονείς και τους μαθητές, λίγο μετά την έναρξη των μαθημάτων, να κάνουν ακόμα έρευνα αγοράς και να προμηθεύονται κυρίως τα άκρως απαραίτητα.

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος, Παν. Πεντάζος

Η λίστα από τους εκπαιδευτικούς έχει δοθεί σε αρκετά σχολεία και σιγά-σιγά οι γονείς επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία για να κάνουν τις απαραίτητες αγορές.

Όσον αφορά τις τιμές, οι υπεύθυνοι των βιβλιοπωλείων τονίζουν ότι αυτές είναι υψηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κατά 10% με 15% και ότι οι ίδιοι προσπαθούν να τις κρατήσουν όσο μπορούν χαμηλότερα, για να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι γονείς.

Ο κ. Διονύσης Τραμπαδώρος από το Φωτοτυπείο – Βιβλιοπωλείο “Αλώνι εν Πύργω” δηλώνει πως η κίνηση στα σχολικά είναι σχετικά χαμηλή αυτή την περίοδο, αλλά λογικά τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί.

«Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα σχολικά είδη, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των εμπορευμάτων οι τιμές έχουν αυξηθεί λίγο, εκτός από το χαρτί που έχει μεγάλη αύξηση. Αυτή τη στιγμή οι γονείς ζητάνε περισσότερο τα σχολικά είδη τα οποία είναι στη λίστα που έχουν δώσει οι εκπαιδευτικοί από το σχολείο, όπως τετράδια, στυλό, μαρκαδόρους, μολύβια και άλλα. Η κίνηση είναι σχετικά χαμηλή αυτή την περίοδο, αλλά νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί».

Η κα Νίκη Μικεόγλου από το βιβλιοπωλείο «Γραφή» από την πλευρά της τονίζει ότι αυτή την στιγμή πολλοί γονείς κάνουν έρευνα αγοράς, ενώ αυξημένη κίνηση υπάρχει για τα παιδιά του δημοτικού. Παράλληλα αναφέρει ότι οι τιμές είναι λίγο αυξημένες, σε σχέση με πέρσι.

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει, είναι ανιχνευτική όμως αυτή τη στιγμή για κάποια πράγματα, αφού οι γονείς κοιτάζουν πρώτα από όλα τις τιμές. Πάντως σε γενικές γραμμές έχει ξεκινήσει η κίνηση, αφού οι μαθητές έχουν κάποιες ανάγκες αυτές τις πρώτες μέρες του σχολείου. Έχουν δοθεί οι λίστες, κυρίως στις τάξεις του Δημοτικού και ακολουθεί το νηπιαγωγείο. Αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες παραγγελίες και για κάποια ακόμη σχολικά είδη. Άλλες λίστες είναι λίγο πιο πλούσιες και άλλες λιγότερο. Οι γονείς κοιτάνε και από πέρσι τι έχουν, για να πάρουν κάποια καινούργια σχολικά είδη στα παιδιά. Όσον αφορά τις τιμές, σε κάποια είδη είναι ίδιες με πέρυσι, σε πολλά όμως έχουν μία μικρή αύξηση, όσο και αν εμείς προσπαθούμε να τις κρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα. Βάση όμως των ποικιλιών και των προϊόντων που έχει το μαγαζί μας, οι γονείς μπορούν να βρουν αυτό που θέλουν στις τιμές που θέλουν. Βέβαια τα παιδιά επηρεάζονται και από κάποια άλλα πράγματα, όπως αυτά που βλέπουν στην τηλεόραση και θέλουν να τα αγοράσουν. Πάντως τα περισσότερα επικεντρώνονται στη λίστα που τους έχει δοθεί από το σχολείο».

Τέλος ο κ. Αγαθοκλής Κωτσάκης τονίζει ότι ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς αυτή την περίοδο και περιμένει η κίνηση να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ψάχνει ακόμα τις τιμές και πιστεύω ότι θα έχουμε κάποια σχετική κίνηση τις επόμενες ημέρες. Οι λίστες στα σχολεία έχουν δοθεί και περιμένουμε την ανάλογη κίνηση. Αυτή τη στιγμή οι γονείς ζητάνε κυρίως φακέλους, χαρτιά Α4, τετράδια κ.α.. Σε σχέση με πέρσι οι τιμές είναι αυξημένες, βάσει των ανατιμήσεων που υπάρχουν στην αγορά. Μιλάμε για μία αύξηση γύρω στο 10% με 15% και ευελπιστούμε η κίνηση να αυξηθεί τις προσεχείς ημέρες».

Κάθε… πρόπερσι και καλύτερα!

Αν και έγιναν τα απαραίτητα ψώνια σε σχολικά είδη με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της Αμαλιάδας ήταν μειωμένη και πιο συγκεκριμένα, «κράτησε» λιγότερες μέρες συγκριτικά με άλλες χρονιές. Αν και τα βιβλιοπωλεία τηρούν συνεχές ωράριο, καθημερινά – ως είθισται- από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη για την εξυπηρέτηση του κόσμου, αυτό το «καθεστώς» λειτούργησε καλά για 3- 4 μέρες, μιας και οι περισσότεροι ψώνισαν πολύ συγκεκριμένα και απαραίτητα είδη με το άνοιγμα των σχολείων…

Οι τιμές ήταν αυξημένες, όπως άλλωστε ήταν και σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο οι βιβλιοπώλες της Αμαλιάδας έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να βοηθήσουν την κατάσταση και οι μαθητές να μπορέσουν να αγοράσουν αυτά που χρειάζονταν.

Γιώργος Δημητρόπουλος

Βιβλιοπανόραμα

Ήταν σύντομη η φετινή περίοδος, δηλαδή το διάστημα λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι αυτές τις μέρες που θα κορυφώνονταν, πάντα για αγορές σχολικών ειδών.Κυρίως, υπήρξε μεγάλη κίνηση τις δύο πρώτες μέρες της νέας σχολικής περιόδου. Μετά ήταν πιο χαλαρά τα πράγματα. Παλαιότερα, η κίνηση αυτής της περιόδου κρατούσε έναν μήνα, αλλά σταδιακά με τα χρόνια μειώθηκε και βέβαια μειώνεται κάθε χρόνο. Κάναμε ότι μπορούσαμε με τιμές για όλα τα βαλάντια ώστε ο κόσμος να εξυπηρετηθεί και να αγοράσει τα απαραίτητα για τα παιδιά.

Αλέξης Μητρογιάννης

Εκτυπόραμα

Ο κόσμος ψώνισε τις μέρες αυτές. Οι τιμές σχετικά ήταν αυξημένες, συγκριτικά με άλλες χρονιές. Οι γονείς επικεντρώνονταν στα αναγκαία λόγω των δυσκολιών, αλλά όταν πρόκειται για παιδιά και σχολείο, αναγκαστικά έπρεπε να τα ψωνίσουν όλα. Από την πλευρά μας, κάναμε κι εμείς ότι μπορούσαμε με οικονομικές τιμές, όσο αυτό ήταν δυνατόν, να διευκολύνουμε την κατάσταση για να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετηθεί.

Γρηγόρης Κακολύρης

Βιβλιοχώρος

Είχαμε και έχουμε είδη για όλα τα βαλάντια και φθηνά και ποιοτικά και ακριβότερα κάποια από αυτά. Υπήρχε επάρκεια, γιατί πέρυσι λόγω κορονοϊού υπήρχαν ελλείψεις στις παραγγελίες.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και είναι λογικό γιατί πρόκειται για αναγκαία σχολικά είδη και πιστεύω ότι κι εμείς ανταποκριθήκαμε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του κόσμου, κάνοντας το καλύτερο για να εξυπηρετηθεί.

Λάμπρος Παυλόπουλος

Κύκλος

Μπορώ να πω ότι πήγαμε καλά στα σχολικά. Είχαμε καλές τιμές, αλλά και προσφορές, ώστε ο κόσμος παρά την οικονομική κρίση, να μπορέσει να ψωνίσει για τα παιδιά.

Υπήρξε επάρκεια σε όλα τα είδη, και οικονομικές, αλλά και ακριβότερες επιλογές, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.

Όλη η επικαιρότητα