WEB tv Ηλεία

Οι Γορτύνιοι της Ηλείας τίμησαν τη συμπλήρωση 180 ετών από τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Ο Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε», τίμησε την Κυριακή το πρωί τη μνήμη, του κορυφαίου αγωνιστή της απελευθέρωσης της χώρας.
Ακούστε το άρθρο

Για μια ακόμη χρονιά, σε μία σεμνή τελετή, ο Σύνδεσμος των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε’», τίμησε χθες το πρωί τη μνήμη, του κορυφαίου αγωνιστή της απελευθέρωσης της χώρας μας από την οθωμανική αυτοκρατορία, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

Με αφορμή λοιπόν τη συμπλήρωση 180 ετών από τον θάνατό του (3 Απριλίου 1770 –  4 Φεβρουαρίου 1843), οι Γορτύνιοι της Ηλείας, αφού πρώτα τέλεσαν αρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμη του Αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, των υπολοίπων Γορτύνιων Αγωνιστών, των τεθνεόντων μελών του συνδέσμου και των πρόσφατα θανόντων ιπτάμενων Μάριου –Μιχαήλ Τουρούτσικα και Ευστάθιου Τσιτλακίδη, στον ιερό ναό της Αγίας Κυριακής, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, ακολούθως  κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη πού βρίσκεται στην πλατεία του ΟΤΕ Πύργου.

Στεφάνι στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατέθεσαν οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ταξίαρχος ε.α. κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών του Ναυτικού Αντιπλοίαρχος ε.α. κ. Αναστάσιος Αράπογλου, ο πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών της Αεροπορίας Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Σωτήρης Γαρατζιώτης, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Μπράμος και ο νυν πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, o δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος συνδέσμου έφεδρων αξιωματικών κ. Νίκος Παναγιωτακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων.

Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος: «Οι Γορτύνιοι έχουν χύσει πολύ αίμα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας»

Ο πρόεδρος του Σύνδεσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων «Γρηγόριος Ε’»

κ. Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος τόνισε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση.

«Κάθε πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου οι Γορτύνιοι του Ν. Ηλείας, κάνουμε αρχιερατικό μνημόσυνο εις μνήμην του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του δικού μας Κολοκοτρώνη, του αρχιστράτηγου της Ελληνικής επαναστάσεως, του Γορτύνιου. Έγινε αυτό το μνημόσυνο σήμερα και καταθέσαμε και στεφάνια. Όλοι οι Γορτύνιοι είναι μαζί μας και πολεμάνε για το καλό της Ηλείας και έχουν χύσει πολύ αίμα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Θέλω να πω και δυο λόγια για τον Γορτύνιο πιλότο (Μάριο –Μιχαήλ Τουρούτσικα) που χάθηκε στα νερά του Ιονίου, γιατί η μάνα του είναι από το Περδικονέρι Γορτυνίας. Αιωνία του η μνήμη».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οι νεότερες γενιές τον αγώνα του»

Η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου στην δήλωσή της ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα ήθελα να συγχαρώ το σύνδεσμο Γορτυνίων Ηλείας για το γεγονός ότι κάθε χρόνο οργανώνουν τόσο το Θρησκευτικό, όσο και το πολιτικό μνημόσυνο του μεγάλου αρχιστράτηγου της επαναστάσεως, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε οι νεότερες γενιές τον αγώνα του και το μεγάλο συμβολισμό για την απελευθέρωση του έθνους. Οι Έλληνες γιορτάζουμε την επανάσταση και το χαρακτήρα μας, που είναι ανυποδούλωτος. Γιορτάζουμε το γεγονός ότι προασπιζόμαστε ακόμα και με τη ζωή μας τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Επίσης με συγκινεί ιδιαίτερα μία μέρα σαν τη σημερινή η ανθρώπινη διάσταση. Δηλαδή ότι Γορτύνιοι, οι Ηλείοι, αγαπούμε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σαν ένα δικό μας άνθρωπο».

Ανδρέας Νικολακόπουλος: «Αναγνωρίζουμε τους μεγάλους αγώνες αυτών των ηρώων, των αθανάτων»

Ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος στην δήλωσή του ανέφερε.

«Ο σύλλογος Γορτύνιων σήμερα τιμά τους ήρωές μας, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και αυτό το μήνυμα το οποίο στέλνουμε αυτές τις μέρες, είναι ότι αναγνωρίζουμε τους μεγάλους αγώνες αυτών των ηρώων, των αθανάτων, διότι αυτές τις μέρες χάσαμε δύο ακόμα ήρωες της αεροπορίας μας, δύο παιδιά που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση κάθε μέρα υπερασπίζονταν τα σύνορά μας. Είναι αθάνατοι όλοι αυτοί που δίνουν τη μάχη κάθε μέρα, αγωνίζονται και θυσιάζουν τη ζωή τους για την ελευθερία μας και την προστασία της εδαφικής μας ακεραιότητας».

Διονύσης Καλαματιανός: «Τιμούμε τον αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης, αλλά και τα παλικάρια μας στις Ένοπλες δυνάμεις»

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Διονύσης Καλαματιανός

στην δήλωσή του ανέφερε.

«Τιμούμε σήμερα τον αρχιστράτηγο της ελληνικής επανάστασης, το γέρο του Μοριά, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Στο πρόσωπο του τιμούμε και όλους τους ήρωες που έδωσαν το αίμα τους και θυσιάστηκαν για να ελευθερωθεί η χώρα και να είμαστε ένα κράτος ανεξάρτητο, έχοντας λαϊκή κυριαρχία. Οι θυσίες τους ήταν σπουδαίες. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μπήκε μπροστάρης στον αγώνα, κατήγαγε σπουδαίες μάχες, αγωνίστηκε όλη τη ζωή του για να ελευθερωθούμε. Όλοι μας οφείλουμε σεβασμό στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και σε όλους τους ήρωες της Επανάστασης, όπως οφείλουμε σεβασμό και να τιμούμε τα παλικάρια μας στις Ένοπλες δυνάμεις, γιατί πρόσφατα δυστυχώς είχαμε το αεροπορικό δυστύχημα με το χαμό του υποσμηναγού Τουρούτσικα, που έχασε τη ζωή του εκτελώντας το καθήκον του. Τιμή λοιπόν και δόξα σε όλους τους αγωνιστές και σε όσους θυσιάζονται για την πατρίδα μας».

Δημήτρης Νικολακόπουλος : «Να μην ξεχνάμε αυτούς που με το αίμα τους μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθεροι»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος επίσης τόνισε.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας να μην ξεχνάμε αυτούς που με το αίμα τους και τον αγώνα τους, μας έδωσαν τη δυνατότητα να ζούμε ελεύθεροι και να παλεύουμε για τα ανθρώπινα ιδανικά και τα ιδανικά της πατρίδας μας. Είναι πολύ σπουδαία η πρωτοβουλία των Γορτύνιων και του συνδέσμου τους στην Ηλεία, οι οποίοι σήμερα τιμούν τη μνήμη του μεγάλου αγωνιστή της επανάστασης, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες αυτές κρατάμε όλοι το εθνικό μας φρόνημα ψηλά και προσπαθούμε στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας, με όλες τις εξωτερικές προκλήσεις, να κρατάμε το εθνικό μας φρόνημα υψηλό και να είμαστε δυνατοί».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: ««Σήμερα όχι μόνο οι Γορτύνιοι, αλλά όλος ο Ελληνισμός, αποτίνει φόρο τιμής στο Θρύλο της Επανάστασης του 21»

Στην δήλωσή του ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ανέφερε.

«Σήμερα όχι μόνο οι Γορτύνιοι, αλλά όλος ο Ελληνισμός, αποτίνει φόρο τιμής στο Θρύλο της Επανάστασης του 21, τον αρχιστράτηγο, το όνομα του οποίου είναι χαραγμένο με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα στην ελληνική ιστορία, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.  Εμείς αισθανόμαστε περήφανοι για δύο λόγους, πρώτον γιατί οι ρίζες μας είναι από τη Γορτυνία και δεύτερον γιατί αυτός ο σύλλογος των Γορτυνίων του Πύργου είναι από τους αρχαιότερους της πόλης μας με πλούσια δράση. Στο κέντρο του Πύργου υπάρχει εμβληματικός ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη για να θυμίζει σε όλους ότι η ιστορία της Ελλάδας γράφτηκε με αίμα, με αυταπάρνηση, προτάσσοντας το εθνικό και το συλλογικό. Και μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάμπτωχοι, αλλά με μεγάλες αξίες. Ας τιμούμε λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους και να τους έχουμε πολύ ψηλά στην συνείδησή μας και στην ιστορία μας».

Γιώργος Καπλάνης: «Η μνήμη είναι η σχέση που πρέπει να έχουμε ζωντανή όλοι οι Έλληνες»

Τέλος ο πρώην δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας κ. Γιώργος Καπλάνης τόνισε.

«Ιδιαίτερη και σημαντική ημέρα σήμερα, όχι μόνο για τους Γορτύνιους, αλλά για όλους τους Έλληνες, η τιμή και η μνήμη για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Τον άνθρωπο που όχι μόνο εμψύχωσε, αλλά απελευθέρωσε την Ελλάδα. Ειδικότερα νομίζω ότι η μνήμη είναι η σχέση που πρέπει να έχουμε ζωντανή όλοι οι Έλληνες. Να τιμούμε τους ήρωες, να τιμούμε τους ανθρώπους μας. Ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης, της εθνικής έντασης που υπάρχει, πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι και μόνο έτσι νομίζω ότι θα μεγαλουργήσουμε».

Όλη η επικαιρότητα