Ηλεία

«Οι γυναίκες δημιουργούν και πρωτοπορούν» – Εξαιρετική εκδήλωση προς τιμή της γυναίκας από τον δήμο Πύργου

Ο πολυσήμαντος ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία μας, τονίστηκε στην χθεσινή εκδήλωση του δήμου Πύργου, στο θεματικό πάρκο Ξυστρή.
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στη γυναίκα ήταν η χθεσινή εκδήλωση του δήμου Πύργου, με την συνεργασία των ΔΟΠΠ-Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών-Γραφείο Εθελοντισμού, πού έγινε το θεματικό πάρκο Ξυστρή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασαν το έργο τους σύλλογοι γυναικών και πολιτιστικοί σύλλογοι και συγκεκριμένα:

Αγίου Γεωργίου, Αμπελώνα, Ανεμοχωρίου, «Αρμονία», Βυτιναιίκων, Ελαιώνα, Κατσαρού, Ξυλοκέρας, «Ολυμπιάδα», «Πύργος όλοι μαζί», Σαλμώνης, Σκουροχωρίου, Λαογραφικός όμιλος Κατακόλου «Σπύρος Χιόνης», Τραπεζικών υπαλλήλων και Φωναίτικων, ενώ έγινε ακόμη παρουσίαση από το 3ο ΓΕΛ Πύργου «Πιερ ντε Κουμπερτέν» δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες, καθώς και έκθεση ζωγραφικής από μαθητές – μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Ο δήμος Πύργου και οι δομές που διαθέτει, είναι πρωτοπόροι στον αγώνα, για μία πραγματική ισότητα»

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στις δηλώσεις που έκανε για την εκδήλωση τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τιμούμε σήμερα την ημέρα της γυναίκας, μεταχρονολογημένα βέβαια, γιατί δεν το επέτρεπαν οι συνθήκες όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το μεγάλο ατύχημα στα Τέμπη. Είναι λοιπόν όχι ημέρα γιορτής, είναι ημέρα τιμής και βλέπετε εδώ πολλούς συλλόγους της πόλης, έχουν κατακλύσει το πάρκο Ξυστρή γυναίκες. Όλα αυτά γίνονται με την οργανωτική πρωτοβουλία της δομής που λειτουργεί στο δήμο Πύργου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κακοποιημένες γυναίκες, για τη συνδρομή σε αυτές και την υποστήριξή τους, όχι μόνο ψυχολογική, αλλά και γενικότερα μέσα και από τις άλλες δομές του δήμου. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για την ισότητα της γυναίκας συνεχίζεται, στο θεσμικό πλαίσιο υπάρχει ισότητα, δεν υπάρχει σε επίπεδο κοινωνικών αξιών και κοινωνικών συμπεριφορών. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για την ισότητα της γυναίκας, στο χώρο της εργασίας, στο δημόσιο χώρο, στο χώρο του αθλητισμού, γενικώς στον κοινωνικό χώρο. Εδώ υπάρχει ένα ηχηρό παρών από τις γυναίκες του Πύργου και τις γύρω περιοχής, όλοι οι σύλλογοι ανταποκρίθηκαν όπως βλέπετε και ο δήμος Πύργου και οι δομές που διαθέτει, είναι πρωτοπόροι σε αυτό τον αγώνα, για μία πραγματική ισότητα μεταξύ των γυναικών, αλλά και μία πραγματική ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου θρησκείας χρώματος και φιλοσοφικών πεποιθήσεων».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: «Εμείς οι γυναίκες παίζουμε πολλαπλούς ρόλους στην κοινωνία»

Στην ομιλία της η βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας κα Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου τόνισε για το ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία μας.

«Θα ήθελα να δώσω καταρχάς συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, στον δήμο Πύργου, στο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών, αλλά και σε όλους όσους συνετέλεσαν να γίνει η σημερινή συνάντηση, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γυναίκες μεταξύ μας να συναντιόμαστε, να συζητούμε, να συντονιζόμαστε και να δρούμε. Να στηρίζουμε η μία την άλλη. Οι σύλλογοι γυναικών του δήμου μας και του νομού μας είναι από τους πλέον δραστήριους και είναι αυτοί οι οποίοι εκφράζουν την γυναικεία δημιουργικότητα, την γυναικεία αλληλεγγύη και την γυναικεία εξωστρέφεια. Είστε οι φορείς που στηρίζετε το πολιτισμό, στηρίζετε την ιστορία μας, τις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά κυρίως τις οικογένειες και τις γυναίκες που έχουν την ανάγκη. Εμείς οι γυναίκες παίζουμε πολλαπλούς ρόλους, είτε γιατί το επιθυμούμε, είτε γιατί υποχρεωνόμαστε πολλές φορές. Είμαστε σύντροφοι, μαμάδες, κόρες, εργαζόμενες, επιχειρηματίες, αγρότισσες και πραγματικά δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και πολλές φορές δίνουμε περισσότερα από αυτά που πρέπει να δώσουμε. Απλά για να βοηθήσουμε  τις οικογένειές μας, την τοπική κοινωνία, τη χώρα μας, γιατί οι γυναίκες προσφέρουμε, δίνουμε. Αυτός είναι ο ρόλος που αγαπάμε και αυτό το ρόλο υποστηρίζουμε».

Η κα Αυγερινοπούλου στάθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη γυναίκα σε όλα τα επίπεδα, όπως στον τομέα της υγείας και της εργασίας.

Παναγιώτης Γεωργακόπουλος: «Το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία»

Για την σημασία της εκδήλωσης ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος από το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Δήμου Πύργου τόνισε από την πλευρά του.

«Τιμούμε σήμερα την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, ετεροχρονισμένα λόγω του δυστυχήματος στα Τέμπη. Το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών το οποίο λειτουργεί αδιαλείπτως από το 2013 προσπαθεί να αναδείξει το ρόλο της γυναίκας μέσα στην κοινωνία. Αυτό κάνουμε και σήμερα, δίνουμε το λόγο στις γυναίκες, δίνουμε το λόγο σε όλες εκείνες οι οποίες είναι αλληλέγγυες και βοηθάει η μία την άλλη. Τόσα χρόνια προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μέσα στα χρόνια και προσπαθούμε να δείξουμε τη δύναμη που έχουν πραγματικά. Τις καλούμε όλες να μην πάψουν να διεκδικούν, να μην πάψουν να απαιτούν και να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά και όλα όσα εκείνες ονειρεύονται και θέλουν στη ζωή τους».

Λευτέρης Βαρουξής: «Η γυναίκα πάντα στην πρώτη γραμμή»

Σύντομο χαιρετισμό έκανε επίσης και το πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρης Βαρουξής που τόνισε χαρακτηριστικά για τη θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία.

«Οι εκδηλώσεις σαν την σημερινή σαφώς και αποτυπώνουν  την θέλησή μας να εκφράσουμε την επιβεβλημένη προσοχή και σημασία μας απέναντι στο έργο και την προσφορά της γυναίκας σήμερα. Αρκεί μόνο  αυτό; Σίγουρα όχι….

Αν επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε κοινωνία συνοχής χωρίς αποκλεισμούς με προστασία και ισότητα όλων, οφείλουμε να κάνουμε πράξη και νοοτροπία ζωής τα μηνύματα που θα εκπέμψουμε απόψε εδώ για την Γυναίκα.

Την γυναίκα που βρέθηκε και βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» αντιμετωπίζοντας στα Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας τα Ιδρύματα την κρίση της πανδημίας. Τη γυναίκα που πρώτη πλήρωσε και πληρώνει το υψηλό τίμημα από την ύφεση που περάσαμε στην οικονομία κάτι που δείχνουν και οι δείκτες και τα ποσοστά της ανεργίας.

Τη γυναίκα όμως που πρώτη στάθηκε σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στυλοβάτης στην οικογένεια  και  πρωτοστάτησε στις αλληλέγγυες προσπάθειες της κοινωνίας.

Αλλά και την γυναίκα  που μας εκπλήσσει κάθε φορά στην εκπαίδευση στην επιστήμη τον εθελοντισμό στον αθλητισμό στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Οφείλουμε ωστόσο να μην ξεχνάμε και την γυναίκα που δυστυχώς το βλέπουμε καθημερινά είναι το εύκολο και το πρώτο θύμα στην ενδοοικογενειακή βία και σε άλλες μορφές βίας που στατιστικά αντί να μειώνονται αυξάνονται στην ίδια κρίσιμη περίοδο.

Να γιατί πρέπει να κάνουμε στάση ζωής τον σεβασμό μας απέναντι στη Γυναίκα περισσότερο από ποτέ. Και αν το καταφέρουμε αυτό κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός και για τις σχέσεις μας αλλά και για τον ρόλο των αντρών που ξεφεύγουν από  παραδοσιακούς ρόλους αγκυλώσεις και στερεότυπα αντιλαμβανόμενοι την αξία κάθε φύλου και προσωπικότητας στην σύγχρονη εποχή μας».

*** Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων και τα πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. Μαριάννα Σταθοπούλου και Νίκος Καλάκος, καθώς επίσης και οι αντιδήμαρχοι Πύργου Γιάννης Πλεμμένος και Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας Γιάννης Βαρελάς, ο πρόεδρος της ΔΕΠ ΑΕ ΟΤΑ Βασίλης Σεϊντής, όπως και πολλά μέλη συλλόγων και φορέων του δήμου.

*** Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η Βασιλική (Έβελυν) Καρακίτσου, άμισθη σύμβουλος του Δημάρχου  Πύργου, σε θέματα  Ανάπτυξης – Προγραμματισμού – Ευρωπαϊκών Έργων και Πολιτισμού.

Όλη η επικαιρότητα