Κόσμος

Οι Γυναίκες της Χρονιάς από το TIME: Αμάλ Κλούνεϊ, Αμάντα Γκόρμαν, CEO της Nasdaq μεταξύ των τιμώμενων

Γυναίκες που αγωνίζονται για ένα μέλλον ισότητας και συμπερίληψης
Ακούστε το άρθρο

«Η δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις γυναίκες σημαίνει την οικοδόμηση γεφυρών – σε γενιές, κοινότητες και σύνορα. Αυτές οι εκπληκτικές ηγέτιδες εργάζονται με στόχο ένα πιο ισότιμο κόσμο»: Έτσι προλογίζει το περιοδικό Time τις γυναίκες τής χρονιάς. 

Η λίστα τού αμερικανικού περιοδικού περιλαμβάνει 12 γυναίκες που αγωνίζονται για έναν κόσμο ισότητας και συμπερίληψης.

Μεταξύ των γυναικών τής λίστας, είναι η Αμάλ Κλούνεϊ – Αλαμουντίν, η τρανς ηθοποιός Michaela Jaé Rodriguez που, όπως λέει, θέλει να γίνει το παράδειγμα, η Ολυμπιονίκης Άλισον Φέλιξ, αλλά και η διευθύνουσα σύμβουλος της Nasdaq, Αντίνα Φρίντμανπου ζητά ποικιλία σε φύλα και φυλές στα διοικητικά συμβούλια.

Όταν οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία του Αφγανιστάν, η  Zahra Joya, μία από τις ελάχιστες γυναίκες δημοσιογράφους και ιδρύτρια του Rukhshana Media, έφυγε για το Λονδίνο. Όμως, τόσο εκείνη όσο και οι γυναίκες τής ομάδας της εντός και εκτός Αφγανιστάν συνέχισαν να αποκαλύπτουν όλα όσα απασχολούσαν τις Αφγανές στη νέα εποχή της χώρας τους.

Κάποιες άλλες από τις γυναίκες της λίστας έλαμψαν στο φως της δημοσιότητας με νέες λύσεις. Η μηχανικός λογισμικού Τρέισι Τσουβίωσε βάναυση κακοποίηση διαδικτυακά και έβαλε το λιθαράκι της στη μάχη τού online μπούλινγκ δημιουργώντας μια εφαρμογή. Η Τζένι Τζόζεφ, μια Βρετανή μαία στη Φλόριντα, αγωνίζεται να δώσει τέλος στην κρίση θνησιμότητας των μαύρων μητέρων, εκπαιδεύοντας μαίες.

Άλλες χρησιμοποιούν τη δύναμη που ήδη έχουν για να δώσουν φωνή στις λιγότερο δυνατές. Μετά τις εκλογές του 2016, η ηθοποιός και παραγωγός Κέρι Ουάσινγκτον αποφάσισε να αξιοποιήσει τη φήμη της προς όφελος τού πολιτικού ακτιβισμού. «Η πιο αποτελεσματική χρήση τού μικροφώνου μου, είναι να το δίνω στις γυναίκες και τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους», λέει η ίδια.

Η αντιμετώπιση τού κόσμου τους με ενσυναίσθηση κι ευαισθησία είναι κάτι που χαρακτηρίζει πολλές από τις γυναίκες τής λίστας. Η νεαρή ποιήτρια που εμφανίστηκε στην ορκωμοσία Μπάιντεν, Αμάντα Γκόρμαν εστίασε στις ηγετικές ποιότητες που συχνά χαρακτηρίζονται «γυναικείες». Και η συνθέτρια-στιχουργός Κέισι Μασγκρέιβς αναφέρθηκε στο κουράγιο που χρειάζεται για να γράψει κανείς τίμια μουσική. «Είναι πάντα ευκολότερο να αποκαλύπτεις τις πιο ευάλωτες σκέψεις σου, όταν ξέρεις πως κάποιοι θα ταυτιστούν μ’αυτές» λέει.

Στις 8 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, τα τιμώμενα πρόσωπα θα παρευρεθούν στο γκαλά του Time.

Με πληροφορίες από Time 

Όλη η επικαιρότητα