Κόσμος

Οι ΗΠΑ έβαλαν «λουκέτο»: Στάση πληρωμών στο δημόσιο

ipa.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Αμερική έπειτα από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου για μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Η αδυναμία Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών να συμφωνήσουν στο πώς θα διατεθούν τα χρήματα του προϋπολογισμού έχει φέρει την κατάσταση στα άκρα με αποτέλεσμα να κηρυχθεί στάση πληρωμών στο αμερικανικό Δημόσιο.

«Η Αμερική κλείνει» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του CNN που αφορά στη διακοπή χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να είναι σε εξέλιξη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Για πρώτη φορά έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αποτυγχάνουν να συμφωνήσουν για τις περικοπές στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα περισσότεροι από 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι να βρίσκονται στον αέρα και ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κινδυνεύουν να κλείσουν.

Πώς έφτασαν στο αδιέξοδο

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κονγκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν από το πρωί της Τρίτης σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κονγκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.


Ομπάμα προς το ένστολο προσωπικό: Παραμένετε στις θέσεις σας

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το ένστολο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων θα παραμείνει κανονικά στην υπηρεσία του κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

«Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

πηγή:protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα