Categories: Ηλεία

Οι μαθητές τιμούν τους ήρωες του 1821 – Επετειακές εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα

Share

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 τίμησαν το πρωί της Παρασκευής η εκπαιδευτική κοινότητα και ο Δήμος Ήλιδας στην Αμαλιάδα, με τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις.

Σε ένδειξη τιμής στους προγόνους που θυσίασαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας οι μαθητές, με επικεφαλής δασκάλους και καθηγητές, κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και έγινε απαγγελία επετειακών ποιημάτων από τις μαθήτριες του 6ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας Ουρανία Λιακοπούλου, Τατιάνα Λόξα, Κατερίνα Ντούλε και Διονυσία Κεφαλληνού, ενώ την επετειακή ομιλία εκφώνησε η δασκάλα του 6ου δημοτικού σχολείου Κωνσταντίνα Αργυροπούλου.

Εκ μέρους των σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στεφάνι κατέθεσαν μαθητές του 6ου δημοτικού σχολείου και εκ μέρους της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας. Ακολούθως, στεφάνι κατέθεσαν ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας Αβραάμ Μπούρας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Ήλιδας Παναγιώτης Παναγιωτάρας και η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας Αναστασία Καπόλα, ενώ εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς παρευρέθηκαν, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας Βασίλης Ζαχαρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος και Ευγένιος Αστερής, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η Γ.Γ. του δήμου Νικολέτα Κοκαλιάρη.

Η παρέλαση

Οι επετειακές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Στις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου και στις 10:45 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Ζωή Γιατρά και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου.

Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί και θα διεξαχθεί στις οδούς Καλαβρύτων και Φιλικής Εταιρείας, με αφετηρία το 1ο Γυμνάσιο στην οδό Φραγκαβίλλας και τερματισμό την οδό Κολοκοτρώνη, με την συμμετοχή μαθητών και μαθητριών παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας, τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», τον Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακού τραγουδιού «Ο Μωριάς», τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Οι Ρίζες» και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Περιφερειακό τμήμα Αμαλιάδας, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών).

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 12:15 το μεσημέρι με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία Αγίου Αθανασίου, από τα τμήματα Παραδοσιακών χορών του Δήμου Ήλιδας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας «Η Αστρινιά», του Συλλόγου Φίλων Παραδοσιακού Τραγουδιού «Ο Μωριάς» και του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Ρίζες».