«Οι πελάτες μας δεν αγοράζουν πλέον ούτε μισό κιλό ψωμί…» – «Μάχη» επιβίωσης δίνει ο κλάδος των αρτοποιών

Share

Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι τα αρτοποιεία, που βλέπουν το κόστος λειτουργίας τους (από τις αυξήσεις στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες) να αυξάνεται συνεχώς (ήδη μέσα σε ένα χρόνο έχουν σημειωθεί ανατιμήσεις άνω του 60%-70%) και αντιστρόφως την πελατεία τους να μειώνεται δραματικά (πάνω από 20% το τελευταίο χρονικό διάστημα).

Μάλιστα όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, υπάρχουν πελάτες οι οποίοι ζητάνε ακόμα και δύο ή τρεις φέτες ψωμί και ελάχιστοι είναι αυτοί που αγοράζουν πάνω από ένα κιλό, ακόμη και αν έχουν μια πολυμελή οικογένεια.

Αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού δεν θα είναι απίθανο να δούμε αρτοποιεία να κλείνουν, μη μπορώντας να  αντέξουν αυτό το κόστος λειτουργίας, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και νέες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε οριστικό λουκέτο για αρκετά αρτοποιεία.

Γιάννης Σκαρτσιάρης: «Μόνο ένα … θαύμα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση»

Ο Γιάννης Σκαρτσιάρης από τον “Ξυλόφουρνο Άρτος” τονίζει για την κρίση που έχει πλήξει τα αρτοποιεία.

«Πλέον τα πράγματα για τους αρτοποιούς και για όλο τον κόσμο έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, είμαστε όλοι στα όρια, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο και δεν βλέπουμε κάποιο καλό νέο για το άμεσο μέλλον. Οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν ανέβει πολύ, από το λάδι, το αλεύρι, ακόμη και η ζάχαρη έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Δεν γίνεται να κρατηθούν τα μαγαζιά, αν δεν ανέβει και άλλο η τιμή στο ψωμί, παρότι προσπαθούμε να κάνουμε όσο περισσότερη υπομονή μπορούμε, για να κρατήσουμε τις τιμές. Ο κόσμος πλέον αγοράζει λιγότερο ψωμί και δεν αγοράζει πλέον την τυρόπιτα και άλλα παρόμοια προϊόντα. Μόνο ένα … θαύμα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο».

Ανάργυρος Τριτσαρώλης: «Οι αρτοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν»

Από την πλευρά του  ο Ανάργυρος Τριτσαρώλης τεχνικός σύμβουλος αρτοποιίας, που ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και προσπαθεί να βοηθήσει τους αρτοποιούς να επιβιώσουν, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Οι άνθρωποι περνούν πάρα πολύ δύσκολα και εγώ το βιώνω καθημερινά αυτό. Οι αρτοποιοί προσπαθούν να επιβιώσουν, όμως η ακρίβεια είναι τεράστια στις πρώτες ύλες και ειδικά στο ρεύμα, πού είναι τουλάχιστον 70% πάνω, ιδίως μετά την κρίση στην Ουκρανία. Οι αρτοποιοί είναι σαν έχουν συνέταιρο στην επιχείρηση τους. Οι αρτοποιοί προσπαθούν με υπομονή να μην ανεβάσουμε τις τιμές στα προϊόντα, όσο βέβαια μπορούν και αυτοί, αλλά δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει και αν δεν αλλάξει κάτι, θα κλείσουν πολλά αρτοποιεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα, αλλιώς θα κλείσουν πολλά αρτοποιεία. Θα χρειαστεί ακόμη να πάμε σε ένα αύξηση των προϊόντων που δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα βοηθήσει».

Βασιλική Ζαχαροπούλου: «Δυστυχώς οι φούρνοι βάλλονται από παντού»

Η Βασιλική Ζαχαροπούλου από τον φούρνο του Γρηγόρη τονίζει και αυτή πως η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

«Η καθημερινότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη, το έχουμε καταλάβει πλέον και ελπίζουμε να αλλάξει κάτι. Θα πρέπει το κράτος να μας βοηθήσει και σίγουρα αν δεν το κάνει αυτό, θα κλείσουν φούρνοι, ιδίως  αν συνεχιστεί η αύξηση στο κόστος λειτουργίας. Δυστυχώς οι φούρνοι βάλλονται από παντού και οι πολίτες αγοράζουν λιγότερο ψωμί πλέον».

Χαράλαμπος Κυριακόπουλος: «Υπάρχουν πολλά έξοδα με λίγα έσοδα, γιατί έχει πέσει η δουλειά»

Ο αρτοποιός Χαράλαμπος Κυριακόπουλος δηλώνει πως υπάρχουν πολλά έξοδα με λίγα έσοδα, γιατί έχει πέσει η δουλειά.

«Υπάρχουν πολλά έξοδα με λίγα έσοδα, γιατί έχει πέσει η δουλειά. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και υπολογίζει και το λεπτό που θα δώσει. Μάλιστα σε κάποια προϊόντα του αρτοποιού έχουμε πτώση 60%. Ιδίως με την κρίση στην Ουκρανία τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα. Όσον αφορά νέα αύξηση στο ψωμί δεν νομίζω ότι θα γίνει, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους».

Από την πολιτεία είναι όμως ικανοποιημένοι οι αρτοποιοί;

«Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την βοήθεια που έχουμε από την πολιτεία, αν και προσπαθεί να βοηθήσει με τον τρόπο της. Μας έχει βοηθήσει με το ρεύμα, ενώ όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο έχουν μεγάλο πρόβλημα. Με 2.10 το λίτρο υπάρχει πρόβλημα».

Κωνσταντίνος Ράττας: «Έχουμε μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ράττας δηλώνει και αυτός πως υπάρχει μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες.

«Έχουμε μεγάλη αύξηση στις πρώτες ύλες. Μιλάμε για … τρελές αυξήσεις μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Η μαγιά έχει πάει 10 ευρώ πάνω το κουτί. Εμείς προσπαθούμε με … νύχια και με δόντια να κρατήσουμε σταθερές τις τιμές μας, για να μην ακριβύνουν τα προϊόντα που πουλάμε. Από την μέρα που ανέβηκε η τιμή στο ψωμί, υπάρχει μεγάλη μείωση στην δουλειά μας. Υπάρχει κόσμος που έρχεται και αγοράζει λιγότερο από μισό κιλό ψωμί».