Αθλητισμός

Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

pao.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε τη 2η θέση των πλέι οφ και θα δώσει το «παρών» στην κλήρωση της 18ης Ιουλίου για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Εκεί που κατά 90% θα είναι στο γκρουπ των αδυνάτων.

Οι «πράσινοι» έχουν 30.220 βαθμούς και ξεπερνούν τη Φέγενορντ, η οποία είναι η μοναδική που έχει επίσης εξασφαλίσει την παρουσία της στη συγκεκριμένη φάση, με τους Ολλανδούς να έχουν 13.263.

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός ψάχνει το… θαύμα σε τρεις χώρες, προκειμένου να «ανέβει» στους δυνατούς. Είναι απαραίτητο να δώσουν το παρών μαζί του 2 από τις παρακάτω 3: Η Λοκομοτίβ Μόσχας (20.899 βαθμοί), η ΑΕΛ Λεμεσσού (7.650 βαθμοί) ή η Σεντ Ετιέν (12.800). Όλες τους είναι αουτσάιντερ για την 2η θέση.

Με βάση τα πιο πιθανά σενάρια η Γκρασχόπερ θα κατακτήσει την 2η θέση στην Ελβετία (η Βασιλεία είναι στο +4 δύο αγωνιστικές πριν το τέλος) και με 9.645 βαθμούς θα είναι με Παναθηναϊκό και Φέγιενορντ στο γκρουπ των αδυνάτων. Επίσης, στην Δανία μία αγωνιστική πριν από το τέλος η Μίντιλαντ είναι στο +2 από την Κοπεγχάγη και ο τελευταίος αγώνας είναι με τη 10η (σε σύνολο 12 ομάδων) Σοντερίσκε εκτός έδρας. Η Μίτιλαντ έχει  6.760 βαθμούς, ενώ η Κοπεγχάγη 45.260.

Οι πιθανοί αντίπαλοι

Στην Γαλλία, η Λιλ που έχει 45.300 βαθμούς θέλει εκτός έδρας νίκη με την Λοριάν, για να εξασφαλίσει και μαθηματικά την 3η θέση την τελευταία αγωνιστική, καθώς η Σεντ Ετιέν είναι στο -2. Οι «στεφανουά» αγωνίζονται εντός έδρας με την τελευταία και χειρότερη ομάδα της κατηγορίας Αζαξιό, ενώ έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων από τους «λιλουά», που είναι το κριτήριο στην ισοβαθμία. Αν η Σεντ Ετιέν τα καταφέρει θα μπει στο γκρουπ των αδυνάτων, καθώς έχει 12.800. Το φαβορί, όμως παραμένει η Λιλ.

Στην Τουρκία η τιμωρία της Φενέρμπαχτσε, θα στείλει τον 2ο απευθείας στους ομίλους και τον 3ο στον 3ο προκριματικό. Η Γαλατάσαραϊ είναι στο +1 από την Μπεσίκτας και υποδέχεται την ουραγό Καϊσέρισπορ, Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι οι Αετοί με 32.840 βαθμούς θα βρεθούν στον δρόμο του Παναθηναϊκού.

Στο Βέλγιο όλες οι υποψήφιες για την 2η θέση έχουν καλύτερη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό. Για την τελευταία αγωνιστική είναι όλα ανοιχτά, με την Άντερλεχτ να θέλει νίκη στην έδρα της Ζούλτε Βαρέγκεμ, για να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Αυτό αφήνει τις Μπριζ και Σταντάρ Λιέγης να μάχονται για την 2η θέση, με την πρώτη να έχει το προβάδισμα και να είναι η πιο πιθανή αντίπαλος των πρασίνων.

Στην Ρωσία, η Ζενίτ γλίτωσε την αφαίρεση βαθμών και είναι στην 2η θέση. Στην κορυφή είναι η ΤΣΣΚΑ, που την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται την 3η Λοκομοτίβ. Φαβορί για την 2η θέση είναι η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, που φυσικά σε αυτή την περίπτωση θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών. Μόνο η Λοκομοτίβ είναι σε χειρότερη θέση από τον Παναθηναϊκό και για να βγει 2η θα πρέπει να κερδίσει την ΤΣΣΚΑ και η Ζενίτ να μην κερδίσει την Κούμπαν στο Κρασνοντάρ.

Στην Κύπρο, η τελευταία αγωνιστική θα κρίνει και τον τίτλο. Η ΑΕΛ υποδέχεται το ΑΠΟΕΛ στη Λεμεσό και είναι στο +3. Οι πρωτοπόροι έχουν 7.650 βαθμούς, ενώ το ΑΠΟΕΛ, που πιθανότατα θα είναι στους αντιπάλους του Παναθηναϊκού, 39.150.

Τέλος, στην Ουκρανία η 2η Ντνίπρο είναι στο +2 από την Μέταλιστ μία αγωνιστική πριν το τέλος. Αμφότερες έχουν υψηλότερη βαθμολογία από την ελληνική ομάδα, με την πρώτη να υποδέχεται την Μέταλουργκ Ντόνετσκ και να είναι το μεγάλο φαβορί. Αν η Μέταλιστ κάνει την έκπληξη, θα μπει στους ισχυρούς.

ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Λιλ, Μπεσίκτας, Μπριζ, Ζενίτ, ΑΠΟΕΛ

*Αν η Κοπεγχάγη καταφέρει να κατακτήσει την 2η θέση στην Δανία, τότε σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο θα πάρει τη θέση της Μπριζ στους ισχυρούς.

Αν και εφόσον ο Παναθηναϊκός προκριθεί στη φάση των πλέι οφ, τότε θα είναι σίγουρα στο γκρουπ των ανίσχυρων. Άρσεναλ (112.949 βαθμοί), Πόρτο (105.426), Λεβερκούζεν (70.328) και Νάπολι (61.387) θα είναι όπως όλα δείχνουν στους ισχυρούς, ενώ η Αθλέτικ Μπιλμπάο θα πάει στους αδύνατους, μόνο αν στην κλήρωση βρεθεί η Ζενίτ (73.899).

Πηγή: gazzetta.gr

Όλη η επικαιρότητα