Αρθρογραφία

Οι πολίτες της Ηλείας σε πρώτο πλάνο

Γράφει ο Παναγιώτης Φλεβοτόμος.
Ακούστε το άρθρο

Η καθημερινότητα των πολιτών της Ηλείας γίνεται ολοένα και δυσκολότερη καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα το Νόμο που πολλάκις έχει πληγεί τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και από την πανδημία του κορωνοϊου.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο της εξαθλίωσης καθώς αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα και τα ποσά που απαιτούνται για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. Την ίδια στιγμή και ο πρωτογενής- αγροτικός τομέας βάλετε χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθεί την φτωχοποίηση ενός ολόκληρου Νομού “πετώντας” ψίχουλα στους πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν. Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αυξήσεις στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε μία προσπάθεια να “χρυσώσει” το χάπι μπροστά στο τεράστιο κύμα ακριβείας που έχει αναπτυχθεί.

Οι αυξήσεις αυτές ωστόσο δεν μπορούν να καλύψουν τις ανατιμήσεις που υπάρχουν ακόμα και σε βασικά είδη διαβίωσης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αδιαφορεί για το πως οι επαγγελματίες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων τους, την ίδια στιγμή που οι λογαριασμοί για την ενέργεια έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Αυτό το οποίο δεν μας εξήγησαν τα κυβερνητικά στελέχη είναι το πώς θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να καταφέρουν να δώσουν και αυξήσεις στους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων τους.

Ποια είναι η στήριξη η οποία παρέχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας;

Οι επιχειρήσεις της Ηλείας “χτυπήθηκαν” από την οικονομική κρίση που προκάλεσε κορονοϊός “χτυπήθηκαν” και από τις φυσικές καταστροφές του περασμένου Αυγούστου. Η κυβέρνηση ωστόσο αποφάσισε να μη στηρίξει τις επιχείρησης στην Ηλεία (μάλλον διότι οι επαγγελματίες του Νομού έγιναν πλούσιοι από  τον τουρισμό τα προηγούμενα έτη) και μπορούν να ανταπεξέλθουν χωρίς καμία απολύτως βοήθεια σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις άλλων περιοχών όπως η Εύβοια!

Την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα καθώς καλούνται να παράγουν μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον επιφορτίζωμένοι το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος των καλλιεργειών τους, που προέρχεται από τις τεράστιες αυξήσεις στο κόστος πού ρεύματος, των λιπασμάτων ακόμα και του νερού. Στα 3 χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη δυστυχώς χάθηκαν πολλά. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τον δρόμο Πάτρα-Πύργος, ενώ Ηλεία με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σβήστηκε από τον πανεπιστημιακό χάρτη μέσω της διαδικασίας του “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”.

Σήμερα κινδυνεύει να χαθεί και η αξιοπρέπεια των πολιτών του τόπου που κυριολεκτικά φυτοζωούν δίνοντας τη μάχη της επιβίωσης. Η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στο νομό Ηλείας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μόνο τυχαία δεν είναι.

Τα προβλήματα του τόπου είναι ήδη γνωστά και απασχολούν την ηγεσία του κόμματος.  Υπάρχει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση του νομού Ηλείας που θα δώσει την απαιτούμενη ανάσα στους πολίτες αυτού του τόπου.

Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν σημειωθεί εις βάρος της Ηλείας και των πολιτών της. Γυρνάμε σελίδα με γνώμονα τον πολίτη και τις ανάγκες του.

*O Παναγιώτης Φλεβοτόμος, είναι Συντονιστής ΝΕ Σύριζα ΠΣ Ηλείας 

Όλη η επικαιρότητα