Πολιτική

Oι προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πύργου για τη διαχείριση των απορριμμάτων

adarsya.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών έχει μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα του δήμου μας, παίρνοντας κατά διαστήματα εκρηκτικές διαστάσεις απειλώντας ακόμη και την υγεία των δημοτών μας.


Για άλλη μια φορά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται απλά για ένα πρόβλημα τοπικού ενδιαφέροντος. Είναι ένα θέμα που ταλανίζει πολλές περιοχές της Ελλάδας και οφείλεται στο γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια η κεντρική εξουσία έχει «φορτώσει» την υπόθεση αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς τους απαραίτητους πόρους. Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις το έκαναν αυτό σκόπιμα με τον «Καλλικράτη», γιατί γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε το προστάδιο της ιδιωτικοποίησης.


Η σημερινή λοιπόν «αριστερή» κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο ζήτημα αυτό και να μην νίπτει τας χείρας της, λέγοντας στον Δήμο Πύργου «εμείς σας βρήκαμε ΧΥΤΑ να πάτε τα σκουπίδια σας, τώρα για τα υπόλοιπα φροντίστε μόνοι σας».


Ως εκ τούτου

  • Είναι χρέος μιας αριστερής κυβέρνησης η δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές. Ένα σύστημα που δεν είναι δυνατό να το επωμιστούν  οικονομικά οι δήμοι. Χρειάζεται ένας συνδυασμός γενναίας χρηματοδότησης στους δήμους και ύπαρξης  ισχυρής ενιαίας κρατικής δομής. 
  • Αποφασιστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με ουσιαστική και πραγματική ανακύκλωση. Είναι αναγκαία η πλήρης εφαρμογή της διαλογής στην πηγή προκειμένου να υπάρξει μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ, (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων), κι επομένως δραστικός περιορισμός της ανάγκης ύπαρξης ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
  • Δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου φορέα ανακύκλωσης, στον οποίο θα απορροφηθούν, ως επιμέρους διευθύνσεις, τα ως τώρα υπάρχοντα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και τα νέα που πρέπει να δημιουργηθούν (π.χ., συλλογή, επεξεργασία οργανικών). Ο φορέας αυτός σε συνεργασία με ενδιάμεσες διαδημοτικές μορφές συνεργασίας και με λαϊκό-εργατικό έλεγχο θα συγκροτεί ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης με βασική αρχή την  πλήρη ανακύκλωση στην πηγή και στόχο προοπτικά το μηδενικό υπόλειμμα.

Επειδή ένα τέτοιο μοντέλο αριστερής διαχείρισης, από ότι φαίνεται δεν το σκέφτεται η κυβέρνηση ή δεν την αφήνουν οι «θεσμοί» να το σκεφτεί, οφείλουμε εμείς εδώ σε τοπικό επίπεδο να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

  • Πρέπει να γίνει άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών από τις περιφερειακές περιοχές της πόλης του Πύργου και τα χωριά  του δήμου. Δυστυχώς για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή επιδεικνύει την ανικανότητα της, καθυστερώντας επιδεικτικά στο ζήτημα αυτό λέγοντας  ψέματα στους δημότες.
  • Πρέπει να αποκλείσουμε άμεσα την ιδέα του «φαραωνικού» εργοστασίου. Μια ιδέα που, ενώ έδειχνε εγκαταλειμμένη, ξαφνικά τη «ξεθάβουν» τον τελευταίο καιρό κάποιοι  τοπικοί παράγοντες. Μια τέτοια λύση θα δεσμεύσει του δήμους για 25 χρόνια να πληρώνουν εγγυημένες ποσότητες, τις οποίες θεωρούμε τεράστιες, δεδομένου ότι η ανακύκλωση έχει μείνει ακόμα σε «εμβρυακά» ποσοστά. Η λύση αυτή θα στοιχήσει πολλά λεφτά, που θα κληθούν οι δημότες σίγουρα να  πληρώσουν, ενώ στην ουσία  υπονομεύει την ανακύκλωση. Καλούμε τους τοπικούς παράγοντες να πάρουν τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και να πάψουν κάποιοι από αυτούς να παίζουν τους ντίλερ των επιχειρηματιών. Από την άλλη μεριά θα πρέπει η κυβέρνηση να αποκλείσει άμεσα την δυνατότητα δημιουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου που, όπως έχουν δηλώσει και τα ίδια τα στελέχη της, και δεν είναι η πιο οικολογική λύση αλλά  και εντελώς ασύμφορη είναι.
  • Θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η λύση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής, ως ενδιάμεση λύση για να μη ξαναβιώσουμε τον εφιάλτη των σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας. Εδώ ο ΦΟΣΔΑ οφείλει να ξεπεράσει της φάλτσες φωνές των θιασωτών του εργοστασίου και να μη βάλει τα προσωπικά συμφέροντα κάποιων πάνω από την υγεία των πολιτών.
  • Πρέπει να ολοκληρωθεί και να επεκταθεί με πιο επιθετικούς ρυθμούς το πρόγραμμα της ανακύκλωσης του δήμου. Εδώ οφείλουμε όλοι μας ως δημότες να συμβάλουμε στην προσπάθεια αυτή, αλλάζοντας τις «κακές» συνήθειές μας στον τρόπο  διαχείρισης των σκουπιδιών μας.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για κεντρική δημόσια διαχείριση που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για ένα περιβάλλον καθαρό, χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες.

Όλη η επικαιρότητα