Ηλεία

Οι προτιμήσεις των Ηλείων νεοδημοκρατών για τη διαδοχή

nd_sygrou.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο «ασκός του Αιόλου» άνοιξε στη Νέα Δημοκρατία μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. 


Εδώ και 5 μήνες, μετά την ήττα στις 25 Ιανουαρίου, είχε ξεκινήσει η αμφισβήτηση, ωστόσο κανένας από τους επίδοξους «δελφίνους» δεν αμφισβήτησε ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά.


Μετά τη σαρωτική επικράτηση του «ΟΧΙ», η κλεψύδρα τελείωσε τον Μεσσήνιο πολιτικό, κάτι που ήδη άνοιξε την… όρεξη για το ποιος θα ηγηθεί του συντηρητικού πόλου στην Ελλάδα.


Στους νεοδημοκρατικούς κόλπους της Ηλείας, επικρατεί προβληματισμός αλλά και ψυχραιμία, καθώς η πλειονότητα των στελεχών δήλωσαν στην εφ.Πατρίς ότι προέχει το μέλλον της Ελλάδας τη δεδομένη στιγμή και όχι οι συζητήσεις για τον νέο πρόεδρο.


«Η Νέα Δημοκρατία και γενικότερα η κεντροδεξιά δεν πάσχουν από τις ασθένειες της Αριστεράς να ψάχνουν Μεσσίες» δήλωσε ιστορικό στέλεχος της «γαλάζιας» παράταξης.

Ο Μάκης Βορίδης θεωρείται δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιος, καθώς έχει υψηλή δημοφιλία εντός και εκτός κόμματος. Με «όπλα» τη συγκροτημένη πολιτική σκέψη, τη ρητορική δεινότητα και την απήχηση στο συντηρητικό ακροατήριο, ο κ.Βορίδης είναι δυνατό άλογο κούρσας στοχεύοντας να γίνει ο Έλληνας «Σαρκοζί».


Μειονέκτημά του το πολιτικό του παρελθόν (ΛΑΟΣ) και το ότι κρίνεται ως μη επαρκής να εκφράσει τον κεντρώο χώρο, αφού διατηρεί προφίλ «σκληρού δεξιού», κάτι που όπως αποδείχθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν αρκεί για να εκφράσεις ευρεία μάζα πολιτών. Μάλιστα, στελέχη από την Ηλεία κάνουν λόγο για εξαίρετο πολιτικό, αλλά όχι ικανό να συγκεράσει διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις λόγω ιδεοληψιών.


Προς τον Μ. Βορίδη κλίνει ο Γ.Χήνος

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, πάντως, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργος Χήνος, φέρεται να έχει εκφράσει την προτίμησή του στον Μάκη Βορίδη, θεωρώντας τον πολιτικό με ισχυρό εκτόπισμα και διακριτό πολιτικό στίγμα.


Ο ίδιος δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και χαρακτήρισε «πράξη γενναιότητας» την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί. «Έβαλε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας και της παράταξης κάνοντας κάτι χωρίς να του το ζητήσει κανείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεδομένη η στήριξη Κοντογιάννη


Η ηττημένη του 2009, Ντόρα Μπακογιάννη, διατηρεί τις πολιτικές της φιλοδοξίες, ωστόσο δεν έχει την επιρροή που είχε πριν από 6 χρόνια εντός της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοτεχνεί το πολιτικό του προφίλ με προσεκτικό τρόπο, θέλοντας να εκφράσει τη φιλελεύθερη πτέρυγα, δεν αποκλείεται να είναι ο ίδιος υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, κάτι που σημαίνει ότι η Ντόρα Μπακογιάννη θα κάνει πίσω.


Σε αυτήν την περίπτωση, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη του πρώην βουλευτή Ηλείας, Γιώργου Κοντογιάννη.


Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Έλληνας επίτροπος διαθέτει ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο, όμως κανένας δεν γνωρίζει αν προτίθεται να παραιτηθεί για να διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ. Από πολλούς προσμετράται η εμπειρία του -σημαντική παράμετρος σε αυτήν τη ρευστή περίοδο- ωστόσο, αρκετοί τον συγκαταλέγουν στην ίδια «κατηγορία» με την Ντόρα Μπακογιάννη, ως φθαρμένο και παλαιό πολιτικό προϊόν. 


Τα υπόλοιπα ονόματα


Ενδιαφέρον για την ηγεσία της ΝΔ έχει εκδηλώσει ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας (από το Σαμαρικό στρατόπεδο του αποδίδουν τη μομφή της αχαριστίας), ενώ δεν δυνάμει υποψήφια είναι και η πρώην υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χωρίς όμως πολλές πιθανότητες. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τρέφει επίσης φιλοδοξίες, λόγω της απήχησής του στο καραμανλικό μπλοκ, όμως δύσκολα θα προχωρήσει μέχρι τέλους.


Την υποψηφιότητα του εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς με επίσημη δήλωσή του και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ωστόσο ανασταλτικός παράγοντας είναι το νομικό κώλυμα ασυμβίβαστου με τη βουλευτική ιδιότητα ως τη λήξη της θητείας του στην περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης.


Τζαβάρας: «Καλοδεχούμενη η επιστροφή Καραμανλή»


Ο βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας με χθεσινή του δήλωση άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τις 26 Ιανουαρίου, διευκολύνοντας την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας ότι «θα ήταν καλοδεχούμενη τυχόν επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ».


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ.Πατρίς, ο κ.Τζαβάρας δεν έχει εκφράσει την προτίμησή του σε κάποιο από τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει, ωστόσο φέρεται να προτιμά κάποιον που θα διευρύνει το κόμμα προς τον κεντρώο χώρο, με διακριτά τα φιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Επί του παρόντος, όμως, ο ίδιος δήλωσε στην εφ.Πατρίς ότι προέχει η σωτηρία της χώρα και ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να είναι εξαιρετικός μεταβατικός πρόεδρος για λίγους μήνες, εως ότου η Ελλάδα αποφύγει τον κίνδυνο.


Δ.Αγερινοπούλου: «Επιβεβλημένη η αλλαγή»


Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρώην βουλεύτρια Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα για τα εσωκομματικά ζητήματα, προβάλλοντας ως πρώτιστο μέλημα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η ίδια δήλωσε στην εφ.Πατρίς πως «ο Αντώνης Σαμαράς θα δικαιωθεί από την Ιστορία, ωστόσο η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία είναι επιβεβλημένη».


Τις επόμενες ημέρες, αναλόγως και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, αναμένεται να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα στελέχη στην Ηλεία αλλά και στους γειτονικούς νομούς.

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα