Categories: Ιστορικά

Οι πρώτοι κατά συρροήν δολοφόνοι της Ελλάδας

Share

Την άνοιξη του 1969, δυο Γερμανοί τουρίστες διασχίζουν την Ελλάδα. Πρόκειται για τον Χέρμαν Ντουφτ και τον Χανς Μπασενάουερ.

Είναι Γερμανοί, 31 ετών και με τη δράση τους εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των εγκλημάτων. Τις κατά συρροήν δολοφονίες.

Η Ελλάδα της εποχής έχει εγκλήματα τιμής, εγκλήματα ερωτικού πάθους και κτηματικών διαφορών, βεντέτες και εγκλήματα εκδίκησης. Οι πέντε ληστείες και οι έξι φόνοι που διαπράττουν σε μικρό χρονικό διάστημα είναι ένα γεγονός πρωτοφανές.

Οι Ντουφτ και Μπασενάουερ φτάνουν στην Ελλάδα μέσα στη χούντα, τον Φεβρουάριο του 1969 και μέχρι τα μέσα Απριλίου δολοφονούν έξι ανθρώπους με σκοπό τη ληστεία. Χρησιμοποιούν όπλο ή στιλέτο και τα εγκλήματά τους τα διαπράττουν με απίστευτη αγριότητα και ψυχραιμία. Ο Ντουφτ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη λεγεώνα των ξένων κατά τη διάρκεια του γαλλοαλγερινού πολέμου, είναι ο αρχηγός. Ο Μπασενάουερ πιστό και πειθήνιο όργανό του. Ο Ντουφτ δεν έχει οικογένεια. Ο Μπασενάουερ έχει γυναίκα και τρία παιδιά. Να σημειώσουμε εδώ ότι ήταν σεσημασμένοι από την Ιντερπόλ για ληστείες στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Στο δικαστήριο: θέμα του Spiegel

Τον Αύγουστο του 1957, ο καύσωνας ταλαιπωρεί την Αθήνα. Είναι πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες, ώσπου μια δολοφονία έρχεται να συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ένας άντρας, ο Δημήτρης Πεπές, σιδηροδρομικός υπάλληλος, βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο κλειδωμένο του σπίτι.

Ο Πεπές, οικογενειάρχης και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού, βρίσκεται στην Αθήνα μόνος του. Η γυναίκα του και το παιδί του βρίσκονται σε διακοπές στο χωριό. Το έγκλημα είναι στυγερό. Δεκαοκτώ μαχαιριές. Το θύμα φορά μόνο τα εσώρουχά του. Το δωμάτιο είναι πλημμυρισμένο στο αίμα. Κανένας γείτονας δεν έχει ακούσει φασαρία το προηγούμενο ή τα προηγούμενα βράδια. Το σπίτι είναι τακτικό, δεν υπάρχουν σημάδια πάλης και το μόνο που λείπει από το σκηνικό είναι το ρολόι του θύματος.

Πηγή: LIFO