Categories: Ελλάδα

Οι σταφιδοπαραγωγοί δίπλα στον πολύπαθο Ουκρανικό λαό

Share

Σε μια κίνηση συμβολισμού αλλά και ουσίας προχώρησαν πρόσφατα οι μεμονωμένοι παραγωγοί Κορινθιακής σταφίδας, συνεταιριστικές ενώσεις της χώρας αλλά και ο Μιχάλης Κατρίνης ζητώντας την ένταξη του προϊόντος σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στις σχετικές επιστολές που απέστειλαν οι δυο πρώτοι προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τους βουλευτές Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Ζακύνθου, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες των προαναφερθέντων περιοχών αλλά και τα Επιμελητήρια μια τέτοια κίνηση από πλευράς της χώρας μας, πέραν της αναμφισβήτητης ανθρωπιστικής αξίας για τον πληθυσμό της χειμαζόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας, θα οδηγήσει και στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων Κορινθιακής σταφίδας. Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε τις δύο αυτές επιστολές ως αναφορά στη βουλή προς τον ΥπΑΑΤ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων «πως στην επιστολή των μεμονωμένων παραγωγών τονίζεται και η ανάγκη ισομερούς κατανομής στο πρόγραμμα και όχι αναλογικής των επιχειρήσεων με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικών ή μη, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, τόσο συνεταιρισμένων όσο και μεμονωμένων.

Στο πλαίσιο των παραπάνω και επειδή η μαύρη Κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν το οποίο θα πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο, αλλά και επειδή προσωπικά υιοθετώ τις προτάσεις των ανωτέρω παραγωγών όπως και των συλλογικών τους οργανώσεων, παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη σας τα όσα αναφέρουν στις επιστολές τους και όπως μου γνωστοποιήσετε τις δικές σας σχετικές ενέργειες». Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των μεμονωμένων παραγωγών αναφέρουν: «Πληροφορηθήκαμε ότι το ΥπΑΑΤ προτίθεται να υποβάλλει πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με θέμα την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Χαιρετίζουμε την πρόταση των συνεταιρισμών για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, εντός ή εκτός της Ελλάδας, με την Ελληνική υπερτροφή, την Κορινθιακή σταφίδα. Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς στο εν λόγω πρόγραμμα, παραγωγούς που κατέχουν ποσοστό που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 50% των συνολικών ποσοτήτων κάθε χρόνο και συναλλάσσονται με ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε δε, η κατανομή να γίνει ισομερώς και όχι αναλογικά στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικές ή μη, εφόσον αυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, συνεταιρισμένων και μεμονωμένων».