Ηλεία

«Οι στόχοι μας για το 2022» – Τα εμβληματικά έργα που σχεδιάζουν οι επτά δήμαρχοι της Ηλείας

Ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα όταν αναφέρουμε τον όρο εμβληματικά έργα, το μυαλό των περισσότερων, πηγαίνει στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος. Ένα έργο το οποίο το περιμένει εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ηλεία και αν δεν έχουμε νέες καθυστερήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022.

Φυσικά ο νομός μας περιμένει ακόμα περισσότερα έργα ανάπτυξης τη νέα χρονιά, έργα που αφορούν, τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και πολλά ακόμα.

Όμως πέρα από τα έργα τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη όλου του νομού, λίγο πριν το ξεκίνημα του 2022, οι δήμοι της Ηλείας σχεδιάζουν και τα δικά τους μεγάλα έργα, αυτά δηλαδή που θα υλοποιηθούν στην περιοχή τους και θα βοηθήσουν στην τοπική και όχι μόνο ανάπτυξη και φυσικά σε μία καλύτερη καθημερινότητα των πολιτών τους.

Έργα τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και φυσικά να δείξουν ότι κάτι κινείται στην Ηλεία και δεν είναι όλα στάσιμα.

Η εφημερίδα «Πατρίς» φιλοξενεί σήμερα τα μεγάλα και εμβληματικά έργα που θα γίνουν το 2022 στον νομό, έτσι όπως τα έχουν σχεδιάσει οι δήμοι, έργα τα οποία με καλή προετοιμασία και φυσικά με τις αναγκαίες πιστώσεις, μπορούν να οδηγήσουν την Ηλεία πιο ψηλά και να εμφυσήσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης στους πολίτες της

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Πύργου

«Ο Προϋπολογισμός του δήμου Πύργου για το 2022 είναι δομημένος ώστε να λειτουργήσει με οριζόντιο τρόπο, στο κομμάτι των έργων. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα μόνο έργο αλλά για πληθώρα έργων, μεγαλύτερων ή μικρότερων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα μικρά έργα 50.000 – 70.000 ευρώ που έχουν ήδη γίνει σε κοινότητες, όπως στη Χαριά, την Κορυφή, στον δρόμο για το λατομείο Ελαιώνα, ο συνδετήριος Καράτουλα – Ώλενας και άλλα… Μεγάλα έργα είναι στο λιμάνι του Κατακόλου με την ανάπλαση (ύψους 5,5 εκατ. ευρώ μετά την έκπτωση), όπως επίσης και το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας του Πύργου. Έχει υπογραφεί η σύμβαση για το Κολυμβητήριο, έργο ύψους 900.000 ευρώ, υπάρχει το έργο για την αγροτική οδοποιία ύψους 1,4 εκατ. ευρώ για το οποίο δικαιωθήκαμε παντού (Ελεγκτικό Συνέδριο, ΣτΕ), υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση της Κολοκοτρώνη, έργο ύψους 500.000 ευρώ που θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο του 2022. Σύμβαση υπογράφηκε και στην εσωτερική οδοποιία τόσο του Πύργου όσο και στις κοινότητες, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Επίσης επιδιώκουμε να αυξήσουμε και το επίπεδο του φωτισμού στον Πύργου με λαμπτήρες led και έχουμε μελέτη γι’ αυτό το έργο που θέλουμε να το υλοποιήσουμε σαν δήμος με ανοικτό διαγωνισμό και όχι με παραχώρηση. Αποτέλεσμα θα είναι η μεγάλη εξοικονόμηση σε χρήματα που δαπανά ο δήμος… Δεν είναι μόνο αυτά, υπάρχουν κι άλλα, και ελπίζω η πανδημία να μην σταθεί εμπόδιο για την περάτωσή τους. Είμαι σίγουρος ότι με αυτά τα έργα -που δεν είναι λίγα- οι πολίτες στον Πύργο και τις κοινότητες του δήμου θα μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη ενώ σίγουρα υπάρχει και η αναπτυξιακή διάσταση που μπορούν να επιφέρουν».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
Δήμαρχος Ήλιδας

«Δεν έχω ξεχωρίσει κάποια έργα ειδικά για το 2022. Έχω ξεχωρίσει κάποια όμως από την αρχή της θητείας μου. Δυστυχώς στη διετία αυτή της πρωτοφανούς κρίσης, οικονομικής και πανδημικής, τα έργα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη με ενέργειες που έχουν γίνει, με χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλισθεί και αρκετές δημοπρατήσεις που έχουν γίνει. Κατά σειρά προτεραιότητας στους μεγάλους στόχους μας, είναι πρώτον να εξασφαλίσουμε το νερό από το διυλιστήριο του Πηνειού που είναι έτοιμο και το λειτουργήσαμε, δίνοντάς το αφού προηγουμένως αντικαταστήσουμε αρκετά χιλιόμετρα δικτύου που είναι πεπαλαιωμένα και με συνεχείς βλάβες και αλλοιώσεις της ποιότητας του νερού. Άρα με σειρά και με διαδοχικά έργα που και έχουμε δημοπρατήσει και έχουμε έτοιμα προς δημοπράτηση, θα γίνουν αντικαταστάσεις κεντρικών αγωγών, συνδέσεις εσωτερικών δικτύων, συνδέσεις του διυλιστηρίου με όλες τις δεξαμενές και όλα τα δίκτυα των διαμερισμάτων Αμαλιάδας και Κουρούτας.

Νομίζω ότι το 2022 θα σηματοδοτήσει την ολοκληρωτική παράδοση ενός μεγάλου έργου που έχει στοιχίσει δεκάδες εκατομμύρια στους πολίτες. Δεύτερο είναι η ολοκλήρωση του έργου που λέγεται Κουρούτα, που λέγεται ανάδειξη της παραλίας τόσο στον νομό, όσο και πανελλαδικά. Κάνουμε ένα μεγάλο έργο που λειτουργεί ως αντιρρύπανση στα φερτά υλικά από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις μέσα από τα δύο κεντρικά κανάλια του οικισμού, δηλαδή θα καθαρίζουμε το νερό που καταλήγει στη θάλασσα και συγχρόνως διαμορφώνουμε τον οικισμό πια σαν ένα σύγχρονο τουριστικό οικισμό με πεζοδρόμια, φώτα, δέντρα και άλλα.

Άρα ολοκληρώνεται και ένα μεγάλο εγχείρημα που ξεκίνησε όταν παραλάβαμε την Κουρούτα σαν μία ακτή άσημη και άγνωστη και που ούτε καν σχέδιο οικισμού δεν είχε και τώρα την έχουμε κάνει σύγχρονο τουριστικό οικισμό με όλες τις υποδομές, αποχετεύσεις, υδρεύσεις και τώρα να την ενισχύσουμε με ότι πρέπει να γίνει ως ανάπλαση και να προσδώσουμε πραγματικά την αξία που πρέπει για να την εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες που έχουν επενδύσει και θα συνεχίσουν να επενδύουν σ’ αυτή.

Τρίτον εξίσου σημαντικό είναι να βοηθήσουμε μετά την άγονη και έρημη διετία, ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, είτε καλλιέργειες, είτε κτηνοτροφία, διότι το αγροτικό δίκτυο είναι ως εδώ και μη παρέκει. Έχουμε πιέσει και προσπαθούμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις, ώστε να μπορέσουμε έστω και αργά να διαμορφώσουμε καλύτερες συνθήκες, είτε με την οδοστρωσία, είτε με αποστραγγιστικά έργα, είτε με επέκταση ηλεκτροφωτισμού όπου χρειάζεται, για να βελτιωθεί η ποιότητα εργασίας και ζωής στους ανθρώπους μας.

Τελευταίο που αφορά την Αμαλιάδα, πάμε με σειρά έργων να ολοκληρώσουμε τις βασικές της υποδομές που είναι τα κτίρια των υπηρεσιών, όπως το Δημαρχείο (το Λαζαράκειο) που δημοπρατείται τώρα και θα γίνει άλλο κτίριο, η δημοτική βιβλιοθήκη που είναι πολλών δεκαετιών και χρειάζεται ολοκληρωτική ενεργειακή αναβάθμιση, το κλειστό γυμναστήριο που επίσης θα λάβει ενεργειακή αναβάθμιση και το συνεδριακό κέντρο, όπου εκεί θα γίνουν όλες οι διατάξεις των υπηρεσιών του δήμου και συγχρόνως με τη χρηματοδότηση για την ψηφιακή αναβάθμιση των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών, θα δώσουμε ένα σύγχρονο κτίριο ψηφιακής διακυβέρνησης για να καλυτερέψει τη ζωή και τη λειτουργία και των δημοτικών υπαλλήλων αλλά και του κόσμου που έρχεται να εξυπηρετηθεί».

ΣΑΚΗΣ ΜΠΑΛΙΟΥΚΟΣ
Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

«Το μεγαλύτερο έργο όσον αφορά τον προϋπολογισμό είναι ο εκσυγχρονισμός του κεντρικού βιολογικού καθαρισμού της Κρέστενας, ενώ όσον αφορά τα εμβληματικά έργα, αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, θα είναι η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου που θα γίνει στο Καλλίκωμο.

Είναι δύο πολύ μεγάλα έργα που σίγουρα θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη του δήμου, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Και τα δύο έργα μαζί, θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του βιολογικού καθαρισμού της Κρέστενας είναι στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, ενώ η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι στο “Αντώνης Τρίτσης”».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Δήμαρχος Πηνειού

«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τις προτεραιότητες σε δράσεις, πολιτικές και έργα που δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας και στοχεύει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που υπηρετεί το αναπτυξιακό μας έργο. Υπηρετεί σημαντικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Εργαζόμαστε για έναν Δήμο σύγχρονο και ανθρώπινο. Τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε θα τα διαθέσουμε ισομερώς στα Δημοτικά Διαμερίσματα.

Εμβληματικό έργο για το 2022 θα χαρακτήριζα τη δημιουργία διυλιστηρίου που εξασφαλίζει ποιοτικό πόσιμο νερό στη Γαστούνη».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΖΑΣ
Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Το Τεχνικό Πρόγραμμα που καλούμαστε να υλοποιήσουμε με όλες τις χρηματοδοτήσεις ως Δήμος ΑνδραβίδαςΚυλλήνης αγγίζει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, προϋπολογισμός μεγαλύτερος σε σχέση με όλους τους άλλους Δήμους της Ηλείας.

Υπάρχουν πολλά έργα που έχουν στοχοποιηθεί ως βασικές προτεραιότητες και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2022 όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός της Βάρδας, το Υδατοδρόμιο της Κυλλήνης, η ανάπλαση της πλατείας της Ανδραβίδας, η αποπεράτωση και η χρήση των αποθηκών του ΑΣΣΟ στα Λεχαινά και πολλά ακόμα έργα με ιδιαίτερη σημασία για κάθε Τοπική Κοινότητα του Δήμου μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το έτος 2022 θα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες: πολιτική προστασία, καθημερινότητα, ανάπτυξη.

Στον πρώτο άξονα θα προβλέπει δράσεις για τα ζητήματα της πανδημίας και την ανάγκη προστασίας των δημοτών μας, καθώς και μέτρα αποτροπής φυσικών καταστροφών που τόσο ταλανίζουν τον Δήμο μας κατά καιρούς. Ο δεύτερος άξονας θα αντιμετωπίζει μικρά και μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Ο τρίτος άξονας θα ενσωματώνει τις μεγάλες χρηματοδοτήσεις που έχουμε εξασφαλίσει από διάφορα προγράμματα για έργα ανάπτυξης στο Δήμο μας. Το 2022 θα είναι μια χρονιά που ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα μετατραπεί πραγματικά σε εργοτάξιο, καθώς θα δημοπρατήσουμε έργα που σχεδιάσαμε, εντάξαμε και πετύχαμε χρηματοδοτήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 12 εκ. ευρώ περίπου, ενώ αναμένονται και άλλες εντάξεις μέσα στη νέα χρονιά.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμαρχος Ζαχάρως

«Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2022 συντάχτηκαν με όραμα και στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Περιλαμβάνουν έργα και δράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του δήμου και αφορούν στην αγροτική οδοποιία με σχεδιασμό που καλύπτει περίπου 50 χιλιόμετρα, δηλαδή το σύνολο των κεντρικών αγροτικών δρόμων, στην προσβασιμότητα σε κτηνοτροφικές μονάδες, στον ηλεκτροφωτισμό, στην καθαριότητα, στην ψηφιοποίηση και την καλύτερη οργάνωση των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική.

Παράλληλα προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022 μεγάλα έργα που βρίσκονταν παροπλισμένα δεκαετίες λόγω παραλείψεων στις μελέτες και αδυναμιών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, τα οποία ξεπεράστηκαν ευτυχώς με συστηματική προσπάθεια κι επιμονή.

Τα έργα αυτά είναι το Κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τον Μάιο και το Πολύκεντρο η κατασκευή του οποίου έχει ξεκινήσει μετά από καθυστέρηση 6 μηνών. Αναμένεται να ολοκληρωθούν έργα που έχουν προγραμματιστεί όπως ο ποδηλατόδρομος στον παραλιακό δρόμο της Ζαχάρως, ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών, ο δημοτικός παιδικός σταθμός στην κοινότητα Ν. Φιγαλείας και συγκεκριμένα στη Φασκομηλιά, παιδικές χαρές, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων που αναμένουμε να έχει κατασκευαστεί μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβρη, το ταρτάν στο δημοτικό στάδιο και γήπεδο ποδοσφαίρου 7 7. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στη χρηματοδότηση μελετών που αφορούν την ηλεκτροδότηση, την ανάπλαση, τον αυτοματισμό και την υδροδότηση του δήμου.

Ο δήμος μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις διεθνείς τάσεις, στοχεύει να στραφεί φέτος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) μέσα από τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας και τη συνολική αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED, για τους οποίους έχει ήδη ολοκληρωθεί η μελέτη αποτύπωσης και καταγραφής όλων των σημείων οδοφωτισμού στον Δήμο (περίπου 6.500).

Στόχος μας είναι η εξοικονόμηση πόρων ώστε να μπει ο Δήμος Ζαχάρως – Φιγαλείας στους αναπτυγμένους δήμους της χώρας. Τέλος, μεγάλης προτεραιότητας στόχος μας παραμένει η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και του Καϊάφα, καθώς είναι πλέον κοινή συνείδηση ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι η τροχοπέδη που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του Δήμου και του Ν. Ηλείας συνολικά».

Όλη η επικαιρότητα