Έρευνα Υγεία

Οι τρίχες των μαλλιών μας «μαρτυρούν» καρδιακές παθήσεις ή εγκεφαλικό

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε 6.341 δείγματα μαλλιών από ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ηλικίας 18 ετών και άνω) που συμμετείχαν στη μελέτη Lifelines -μια μελέτη πολλαπλών γενεών που περιλαμβάνει πάνω από 167.000 συμμετέχοντες από την Ολλανδία.
γυναίκα-μαλλιά
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών που υπάρχουν στα μαλλιά μας – μια κατηγορία στεροειδών ορμονών που εκκρίνονται ως απάντηση του οργανισμού στο στρες – μπορεί να υποδεικνύουν ποιοι από αυτούς είναι πιθανότερο να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) στο μέλλον.

Τα επίπεδα ορμονών του στρες στα μαλλιά μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, καθώς – όπως προκύπτει – οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Η νέα μελέτη των ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, υποστηρίζει πως τα επίπεδα των γλυκοκορτικοειδών, μια κατηγορία στεροειδών ορμονών που εκκρίνονται ως απάντηση στο στρες και οι οποίες βρίσκονται στις τρίχες των μαλλιών, μπορεί να προβλέψουν την παθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον.

«Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το χρόνιο στρες είναι ένας σοβαρός παράγοντας που καθορίζει τη συνολική υγεία. Τώρα τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στα μαλλιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας δρ Ελίν βαν ντερ Βαλκ από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης και της ανενεργής μορφής της, της κορτιζόλης των μαλλιών, ως βιοδείκτες που αντιπροσωπεύουν τη σωρευτική έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή κατά τους προηγούμενους μήνες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ορμόνες του στρες κορτιζόλη και κορτιζόνη, επηρεάζουν τον μεταβολισμό του σώματος και την κατανομή του λίπους. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τα επίπεδα αυτών των ορμονών του στρες και τον ρόλο τους στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Στη νέα μελέτη οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε 6.341 δείγματα μαλλιών από ενήλικες άνδρες και γυναίκες (ηλικίας 18 ετών και άνω) που συμμετείχαν στη μελέτη Lifelines -μια μελέτη πολλαπλών γενεών που περιλαμβάνει πάνω από 167.000 συμμετέχοντες από την Ολλανδία.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 5-7 χρόνια κατά μέσο όρο, προκειμένου να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη σχέση των επιπέδων κορτιζόλης και κορτιζόνης και των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώθηκαν 133 καρδιαγγειακά περιστατικά.

Πηγή: interestingengineering.com

Όλη η επικαιρότητα