Κόσμος

Οι Βρετανοί ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές

oi_vretanoi_xekinisan_na_vomvardizoyn_toys_tzihantistes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν το πρωί του Σαββάτου από βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου για να συμμετάσχουν στις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Δύο βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado GR4 της RAF απογειώθηκαν στις 9.30 ώρα Κύπρου αμέσως μετά την απόφαση της βρετανικής Βουλής για συμμετοχή της χώρας στη «συμμαχία των προθύμων». Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως ίσως οι αεροπορικές επιδρομές δεν αρκούν για να αναχαιτίσουν αυτό «το μάτσο των ψυχασθενών τρομοκρατών».

Έξι μαχητικά αεροσκάφη Tornado GR4 τα οποία σταθμεύουν στην Κύπρο βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής για να συμμετάσχουν στις επιδρομές, ήδη αμέσως μετά την απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να ανακαλέσει τη Βουλή των Κοινοτήτων από τη θερινή της διακοπή λειτουργίας ώστε να ψηφίσει υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης μετά το επίσημο αίτημα το οποίο υπέβαλε η κυβέρνηση του Ιράκ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ομπάμα υποστηρίζει ότι πάνω από 40 χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν την εκστρατεία για την δραστική αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, λέγοντας ότι «αυτός δεν είναι ένας αγώνας της Αμερικής μόνο». Ωστόσο, σχετικά με αυτό που έχει ονομαστεί ως «ο συνασπισμός των απρόθυμων», πολλές χώρες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές σχετικά με την απευθείας αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Πέρα από τη Βρετανία, οι χώρες που υπολογίζονται ως σύμμαχοι των ΗΠΑ στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών είναι οι εξής:

Ιράκ: Εξουσιοδότησε τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της χώρας και χαιρέτισε τον παγκόσμιο συνασπισμό στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η ιρακινή κυβέρνηση μάλιστα είναι εκείνη που ζήτησε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.



Λίβανος:
Δεν παρέχει στρατεύματα και όπλα, καθώς η χώρα δίνει τη δική της μάχη με τους τζιχαντιστές.  Αντ ‘αυτού, ελπίζει να λάβει βοήθεια για την καταπολέμηση της οργάνωσης.


Ιορδανία:
Κατέστρεψε μία σειρά από στόχους των τζιχαντιστών με αεροπορικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Η Ιορδανία έχει επίσης συμμετάσχει στην προσπάθεια να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης για τους εξτρεμιστές και τρομοκράτες.


Μπαχρέιν
: Πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών αυτή την εβδομάδα.


Σαουδική Αραβία:
Συμμετείχε στις αεροπορικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας. Η χώρα έχει καταδικάσει πολλές φορές τους τζιχαντιστές και έχει δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας  στα Ηνωμένα Εθνη και 500 εκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Συμμετείχαν σε αεροπορικές επιδρομές αυτής της εβδομάδας και έχουν δώσει 500 εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς το Ιράκ.

Γαλλία: Την περασμένη εβδομάδα βομβάρδισε στρατιωτική αποθήκη στο Ιράκ που χρησιμοποιείται από τους τζιχαντιστές. Οι Γάλλοι έχουν επίσης πραγματοποιήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από το Ιράκ και η Γαλλία έχει δεσμευθεί να λάβει μέρος σε μελλοντικές αεροπορικές επιδρομές «αν χρειαστεί». Μέχρι σήμερα, η Γαλλία έχει στείλει 59 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Αρμπίλ -βόρεια του Ιράκ- με πρόσθετες παραδόσεις να αναμένονται να πραγματοποιηθούν σύντομα.

Γερμανία: Εχει στείλει περίπου 40 αλεξιπτωτιστές στο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους Κούρδους μαχητές. Η Γερμανία έχει επίσης αποστείλει 16.000 όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και εκατοντάδες αντιαρματικά. Μερικοί Κούρδοι μαχητές επίσης εκπαιδεύτηκαν στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα παρέχει τα όπλα που χρειάζονται για να οπλιστούν 4.000 Κούρδοι στρατιώτες, καθώς και 36 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Καναδάς: Εχει αναπτύξει «αρκετές δεκάδες μέλη» των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ. Οι αεροπορικές δυνάμεις του Καναδά ακόμη παρέδωσαν 251.5 τόνους στρατιωτικές προμήθειες στο Ιράκ, αλλά και 15 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην περιοχή.

Αυστραλία: Εχει συμφωνήσει να αναπτύξει μία «στρατιωτική δύναμη στην περιοχή» για τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ. Τα στρατεύματα των ειδικών δυνάμεων της χώρας επίσης δίνουν συμβουλές στις ιρακινές δυνάμεις. Η Αυστραλία  ακόμη προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ, όπως και αεροσκάφη, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και πολεμοφόδια.

Ιταλία: Εστειλε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε όπλα, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. Δεν έχει σχέδια επί του παρόντος να λάβει μέρος στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά προσφέρθηκε να βοηθήσει στον ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τσεχία: Παρέχει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ έστειλε 500 τόνους πυρομαχικών στο Ιράκ. Επίσης, έδωσε 1,5 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια.

Αλβανία:
Εδωσε όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Αλβανία ανακοίνωσε ότι θα παρέχει έως και 22 εκατομμύρια φυσίγγια και 32.000 βλήματα πυροβολικού στις κουρδικές δυνάμεις.

Ολλανδία: Εστειλε 1.000 κράνη και 1.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα στις κουρδικές δυνάμεις, καθώς και 10 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια. Ακόμη, η Ολλανδία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα αναπτύξει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ.



Εσθονία:
Δώρισε ένα εκατομμύριο σφαίρες για πολυβόλα και 90.000 δολάρια για να υποστηρίξει τους εκτοπισμένους Ιρακινούς.


Ουγγαρία:
  Παρείχε «αρκετά εκατομμύρια» φυσίγγια και «χιλιάδες» μεταλλικές διατρητικές οβίδες. Επίσης έστειλε ένα πακέτο βοήθειας 90 χιλιάδων δολαρίων για τους τους Χριστιανούς στην  Αρμπίλ.

Τουρκία: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα «παρέχει την αναγκαία υποστήριξη στην επιχείρηση». Η υποστήριξη αυτή θα μπορούσε να είναι στρατιωτική ή σε επίπεδο διοικητικής μέριμνας. Περισσότερα από 100 φορτηγά με 1,9 εκατομμύρια δολάρια ως ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σταλεί για να βοηθήσουν τους Τουρκμένιους στο βόρειο Ιράκ από τον Ιούνιο. Η Τουρκία έχει επίσης δημιουργήσει ένα στρατόπεδο για 20.000 Τουρκμένιους του Ιράκ.

Βέλγιο: Συμμετέχει στους βομβαρδισμούς με έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 . Εχει ήδη στείλει 13 τόνους βοήθειας στο Ιράκ.

Δανία: Συμμετέχει στους βομβαρδισμούς με επτά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και έστειλε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος για να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες.

Ελλάδα: Θα αποστείλει πυρομαχικά και ανθρωπιστική βοήθεια στις κουρδικές δυνάμεις.

Αεροπορικές επιδρομές από τις Ηνωμένες Πολιτείες 

Την ίδια στιγμή αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπληξαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην κεντρική Συρία για πρώτη φορά αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της ριζοσπαστικής οργάνωσης αυτή την εβδομάδα, ανέφερε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε πως τα πλήγματα είχαν στόχο θέσεις της αποσχισθείσας από την Αλ Κάιντα οργάνωσης στην περιοχή Χάμαντ, στο ερημικό τμήμα της κεντρικής επαρχίας Χομς.

Στόχους αποτέλεσαν επίσης στην περιοχή εγκαταστάσεις του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου αλ Νούσρα, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία οργάνωση. Δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Εξάλλου, οι ΗΠΑ και οι άραβες σύμμαχοί τους ενέτειναν τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη βορειοανατολική επαρχία Ράκα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ακούστηκαν τουλάχιστον 31 ισχυρές εκρήξεις στη Ράκα και στα περίχωρά της ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, σύμφωνα με την οργάνωση.

Πολεμικά αεροσκάφη της συμμαχίας των ΗΠΑ και αραβικών κρατών επέδραμαν σήμερα πάνω από χωριά κοντά στην κουρδική πόλη Κομπάνι η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Τα πλήγματα είχαν στόχο να εμποδιστεί η προέλαση των τζιχαντιστών στην Κομπάνι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος έχει ήδη καταλάβει δεκάδες χωριά γύρω από την Κομπάνι προκαλώντας μαζική έξοδο των κατοίκων προς την Τουρκία.

Οι ΗΠΑ και οι άραβες εταίροι τους ξεκίνησαν προχθές αεροπορική εκστρατεία εναντίον της οργάνωσης των τζιχαντιστών η οποία έχει καταλάβει σημαντικά εδάφη στη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Οι βάσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ αποτελούν επίσης στόχο αμερικανικών και γαλλικών μαχητικών.

Η εδαφική επέκταση της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Συρία και στο Ιράκ έχει προκαλέσει φόβους στη διεθνή κοινότητα για την ανάδυση ενός περιφερειακού θύλακα τζιχαντιστών.

Χθες, οι βρετανοί βουλευτές ψήφισαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ.

Η κυβέρνηση του Ιράκ έχει ζητήσει εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη για την εκδίωξη των τζιχαντιστών.

Στο μεταξύ, η Συρία, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια, έχει πει πως μια στρατιωτική επέμβαση στο έδαφός της θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα