Εκπαίδευση Ηλεία

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ αντιμέτωποι με το σοβαρό ζήτημα της βίας κατά των γυναικών – Τι λένε οι μαθητές της Ηλείας

Οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στο θέμα, το οποίο αφορούσε τη βία εναντίον των γυναικών και τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από τη θέση της γυναίκας.
Ακούστε το άρθρο

Των Χρ. Κανελλόπουλου – Αντ. Φώτη

«Πρεμιέρα» με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έκαναν χθες οι Πανελλαδικές εξετάσεις 2023 για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Μία ομιλία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην οποία θα αναφέρονται φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, καθώς επίσης και οι τρόποι με τους οποίους η νέα γενιά μπορεί να συμβάλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, κλήθηκαν να γράψουν οι υποψήφιοι, στο πλαίσιο της εξέτασης του μαθήματος.

Από τους υποψηφίους ζητήθηκε να υποστηρίξουν τεκμηριωμένα την άποψή τους, αξιοποιώντας τρία κείμενα αναφοράς: ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής», του Σταύρου Τσακυράκη, καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόσφατο άρθρο της δημοσιογράφου Μαρίλιας Παπαθανασίου σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό, καθώς επίσης και ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μια φοβερή παρηγοριά», του λογοτέχνη Χρήστου Οικονόμου.

Επιπλέον, από τους υποψηφίους ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να κάνουν μία περίληψη του κειμένου του κ. Τσακυράκη και να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης των τριών προαναφερθέντων κειμένων.

Τι ανέφεραν οι μαθητές στον Πύργο

Δημήτρης Παπανδρινόπουλος

Τα μαθήματα ήταν εύκολα. Αρκεί να έχεις διαβάσει. Γενικά δεν πρέπει στις πανελλαδικές και σε όλες τις εξετάσεις να έχουμε κανένα άγχος, να έχουμε συγκεντρωμένο το μυαλό μας και όλα θα πάνε καλά. Πιστεύω ότι τα μαθήματα που έπεσαν ήτανε στα SOS, αλλά δεν έχει σημασία αυτό αφού θα πρέπει να έχεις διαβάσει τα πάντα έτσι και αλλιώς. Όποιο παιδί ήταν προετοιμασμένο έχει γράψει καλά.

Γιάννης Φάκλαρης

Το μάθημα που έπεσε το περιμέναμε, ήταν στα SOS και Μας το είχανε πει και στο φροντιστήριο. Ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα θέματα που θα μπορούσαν να πέσουν. Ήμασταν πιστεύω κατάλληλα προετοιμασμένοι και τα πήγαμε καλά. Όλα τα παιδιά πιστεύω ότι γράψανε καλά αφού το θέμα δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες. Ακόμα και οι όποιες παγίδες υπήρχανε ένα καλά προετοιμασμένο παιδί θα έγραψε καλά.

Δημήτρης Ραφαήλ Σπυράκης

Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε οι περισσότεροι αυτό το θέμα, περιμέναμε περισσότερο να πέσει ένα θέμα σχετικά με το περιβάλλον, τον αθλητισμό ή τον τουρισμό, αλλά ήταν ένα θέμα που οι περισσότεροι από μας το είχαμε εξετάσει. Δεν υπήρχε γενικά κάποιο πρόβλημα και όλα τα παιδιά πιστεύω ότι έχουνε γράψει καλά. Ούτε υπήρχαν κάποιες παγίδες πιστεύω που θα ήθελαν τα παιδιά να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή.

Αργυρή Μαρία Χονδραντώνη

Θεωρώ ότι ήταν ένα θέμα αναμενόμενο, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τις γυναικοκτονιες το τελευταίο διάστημα. Τα ερωτήματα ήταν βατα και εύκολα, το είπαν και όλοι οι συμμαθητές μου αυτό και πλέον περιμένουμε και τις απόψεις των καθηγητών. Τα θέματα ήταν κατανοητά, οι διατυπώσεις ήταν εύκολες και ήταν γενικά ένα θέμα που το περιμέναμε. Ήταν από τα sos που είχαμε διδαχθεί.Λυδία

Ελένη Σταθοπούλου

Ήταν ένα εύκολο πιστεύω θέμα, όσο και Επίκαιρο, νέοφεμινισμός και φεμινισμός, ισότητα των δύο φύλων, πιστεύω ότι ήταν ένα πολύ εύκολο θέμα. Και τα παιδιά που είχαν διαβάσει, αλλά και αυτά που ίσως να μην είχαν διαβάσει πολύ καλά πιστεύω ότι θα έχουνε γράψει, αφού το θέμα που έπεσε το βλέπουμε κάθε μέρα, είναι Επίκαιρο και δεν θα υπήρχε ιδιαίτερη δυσκολία στα παιδιά για να γράψουν.

Στέφανος Μισύρης

Ήταν αρκετά εύκολο το θέμα, το είχα εξεταστεί οπότε δεν μου φάνηκε δύσκολο. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το θέμα δεν είχε δυσκολίες. Οπότε όλα τα παιδιά τα οποία είχαν διαβάσει πιστεύω ότι τα έγραψαν καλά.

Διονύσης Νικολόπουλος

Το θέμα πιστεύω ότι ήταν εύκολο, αφορούσε τη σύγχρονη κοινωνία Οπότε ο νέος μπορούσε να έχει άποψη περί του θέματος. Μιλούσε για την ανισότητα των δύο φύλων και όποιο παιδί ήταν προετοιμασμένο Πιστεύω ότι θα έχει γράψει καλά.

Παναγιώτης Τριαντόπουλος

Το θέμα πιστεύω ότι είναι πολύ εύκολο και όλα τα παιδιά τα οποία είχαν προετοιμαστεί ή στο φροντιστήριο ή στο σπίτι Πιστεύω ότι θα έγραψαν καλά. Δεν υπήρχανε παγίδες στο θέμα οπότε όλα θα πήγαν καλά.

Άννα Μαρία Καπερώνη
Ήταν ένα θέμα το οποίο δεν το περίμενα, ήταν για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ήταν ένα θέμα το οποίο ήταν και εύκολο, αλλά είχε και τη δυσκολία του, περισσότερο Όσον αφορά τα θέματα της θεωρίας. Αλλά ήταν ένα θέμα αρκετά ενδιαφέρον και πιστεύω όλα να πάνε καλά και τα παιδιά να έχουν γράψει τέλεια.

Αγγελική Γκούβα

Το μάθημα πιστεύω ότι ήταν πολύ εύκολο, ήταν ένα θέμα που αλήθεια είναι ότι δεν το περιμέναμε, αλλά ήταν σχετικά βατό και όχι ιδιαίτερα δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι εγώ περίμενε ένα παρόμοιο θέμα, γιατί είχε να κάνει με τα δικαιώματα της γυναίκας, λόγω της καραντίνας και αύξηση των φαινομένων της βίας. Ήταν γενικά ένα εύκολο θέμα.

Νίκος Παπαγιάννης

Ήταν ένα θέμα που μπορώ να το χαρακτηρίσω εύκολο, αν και δεν το περίμενα προσωπικά. Όποιο παιδί πάντως είχε διαβάσει πιστεύω ότι έγραψε καλά γιατί ως θέμα ήταν εύκολο και ήταν και της επικαιρότητας.

Τι ανέφεραν οι μαθητές στην Αμαλιάδα

Δημήτρης Φωτεινόπουλος-1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα, όπως και χθες με τα ΕΠΑΛ, ήταν αρκετά βατά. Το βασικό θέμα ήταν η βία των γυναικών που υπάρχει στις μέρες μας σαν φαινόμενο, το οποίο πρέπει να καταπολεμηθεί ακόμα περισσότερο. Με τα σημερινά δεδομένα ήταν εύκολο ως θέμα και τα υπόλοιπα θέματα δεν ήταν τόσο δύσκολα. Σου παρείχαν τη βοήθεια για να γράψεις. Δεν αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία που θα μπορούσε να δυσκολέψει κάποιον διαβασμένο. Τα θέματα ήταν πολύ καλά και μέσα από τα κείμενα που ήταν εύκολα και κατανοητά, σου παρείχαν το στήριγμα για να απαντήσεις και στις υπόλοιπες ερωτήσεις. Σίγουρα χρειαζόταν προσοχή στην ανάγνωση και τη διατύπωση τους και αν έδινες λίγο παραπάνω χρόνο ήταν εύκολα».

Σταύρος Φουντάς-1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα ήταν απλά και πιστεύω πως όποιος είχε διαβάσει καλά θα έχει γράψει το βαθμό που πρέπει. Δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία στα θέματα, ούτε και κάποιο σημείο που να με δυσκολέψει. Οι ερωτήσεις ήταν απλά διατυπωμένες και μπορούσε ο μαθητής να τις αντιληφθεί. Το βασικό θέμα ήταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα τις γυναίκες και πώς οι νέοι μπορούν να συμβάλλουν σε αυτό για να αντιμετωπιστεί το θέμα».

«STAYROS FOYNTAS»

Νικόλαος Παρασκευόπουλος-1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα δεν ήταν πολύ δύσκολα. Μπορώ να πω ότι ήτανε Βάλτα για έναν μαθητή που είχε προετοιμαστεί καλά. Δεν υπήρχε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία, ούτε κάποια παγίδα. Γενικά πιστεύω ότι έχουμε γράψει καλά οι περισσότεροι και οι ερωτήσεις ήταν όλες κατανοητές. Ειδικά στις ερωτήσεις θεωρίας, αν ήσουν γνώστης μπορούσες να απαντήσεις πολύ εύκολα. Η έκθεση ήταν για τα δικαιώματα της γυναίκας και θεωρώ πως την εποχή αυτή καταπατώνται πολύ τα δικαιώματα των γυναικών. Πιστεύω έχω κάνει ένα πολύ καλό ξεκίνημα, μπήκαν οι βάσεις και συνεχίζουμε».

Δημοσθένης Αποστολόπουλος-1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Ήταν πολύ βατά θέματα έκθεσης. Κριτήριο πολύ εύκολο και μικρό με δύο κειμενάκια μη λογοτεχνικά που ήταν πολύ απλά και στην κατανόησή τους. Αυτό που δυσκολεύει τους περισσότερους και είναι η περίληψη, ήταν εύκολη. Το θέμα της έκθεσης ήταν επίκαιρο και κάθε παιδί μπορούσε να γράψει καλά. Ήταν μία πολύ βατή και καλή εξέταση».

Ζωή Βασιλακοπούλου-1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά βατά. Τα κείμενα ήταν μικρά σε έκταση και κατανοητά. Στις εκφωνήσεις δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, μιας και ήταν ιδιαίτερα κατανοητές. Το θέμα ήταν Επίκαιρο και είχες πολλές σκέψεις να καταθέσεις. Δεν πιέστηκα από το χρόνο. Ξέρω πως έχω κάνει καλή αρχή και είμαι αισιόδοξη. Πάμε δυνατά για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Αγγελική Καμαρινού-2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα ήταν εύκολα και αυτό που μας ζητήθηκε είναι ένα θέμα που είχαμε δει αρκετές φορές με τους καθηγητές μας. Ο φεμινισμός είναι κάτι που δεν ήταν δύσκολο να αναπτυχθεί τόσο στην έκθεση όσο και στις ασκήσεις, όπου ζητούσαν πράγματα που ήταν σύμφωνα με τη θεωρία και πατούσαν σε πράγματα που συναντάμε καθημερινά. Η διατύπωση των ερωτήσεων ήταν σωστή και κατανοητή σε όλους τους μαθητές. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα κάποια δυσκολία και βασίστηκα σε όσα μου είπε ο καθηγητής μου, ελπίζοντας στο καλύτερο αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε το επόμενο μάθημα να είναι το ίδιο εύκολο με το σημερινό».

Νικόλαος Μυλωνάς-2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Τα θέματα ήταν εύκολα και θα μπορούσε κάποιος μαθητής να γράψει αρκετά καλά σύμφωνα και με όλα όσα ακούγονται στην τηλεόραση και έχουν ευαισθητοποιήσει. Ήταν εύκολο για όποιον έχει διαβάσει τη θεωρία με τον καθηγητή του και έχει κάνει κάποια θέματα. Δεν αντιμετώπισα κάποια δυσκολία και θεωρώ πως ότι μας ζητήθηκε ήταν σωστά διατυπωμένα και χωρίς καμία ασάφεια».

Ευτυχία Γεωργακοπούλου-2ο ΓΕΛ Αμαλιάδας

«Δεν συνάντησε καμία δυσκολία. Ήταν κατανοητά και σαφή τα θέματα. Τα είχαμε δουλέψει αρκετά και πιστεύω πως η πλειοψηφία των μαθητών μπορούσε να γράψει με ευκολία ένα καλό βαθμό. Το θέμα της έκθεσης επέτρεπε να αναπτυχθούν πολλές σκέψεις, μιας και είναι πολύ σύγχρονο και μου άρεσε πάρα πολύ».

 Ο σχολιασμός των Φροντιστηρίων

Φροντιστήριο Άνοδος

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2023

Σήμερα τα παιδιά εξετάστηκαν στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Τα κείμενα αναφοράς σχετίζονταν με την ανισότητα των δύο φύλων ή τους κοινωνικούς ρόλους που υποχρεωτικά ενσαρκώνει το κάθε φύλο. Τα κείμενα ήταν εύκολα ως προς την κατανόηση. Ως εκ τούτου, τόσο η περίληψη όσο και η Β1 παρατήρηση, που ήταν νοηματική, δεν δυσκόλεψαν τους υποψήφιους.

Όσον αφορά στις παρατηρήσεις Β2 και Β3 ήταν ζητούμενα πολυδιαβασμένα και πολυδουλεμένα, αφού ο κορμός του μαθήματος είναι γλωσσικές επιλογές, τα εκφραστικά μέσα και γενικά οι κειμενικοί δείκτες. Ωστόσο, η άρτια απάντηση αυτών απαιτούσε προσοχή και λεπτομέρεια. Εύκολα μπορούσε κανείς να χάσει μονάδες από τα δύο ζητούμενα, γιατί σημασία δεν είχε τόσο να εντοπίσουν τις γλωσσικές επιλογές όσο το να τις συσχετίσουν με την πρόθεση του συντάκτη να ευαισθητοποιήσει.

Η παρατήρηση Γ1 που αφορούσε στο κείμενο 3 ήταν σαφής. Ζητούσε από τους διαγωνιζόμενους να παρουσιάσουν και να ερμηνεύσουν τη συναισθηματική κατάσταση του πρωταγωνιστή, ενός άνδρα πρόσφατα απολυμένου. Προσοχή χρειαζόταν στο ότι τα παιδιά έπρεπε να παρουσιάσουν τα συναισθήματα του ήρωα και να τα ερμηνεύσουν, δηλαδή να εξηγήσουν τον λόγο που τα ένιωθε. Στο β΄ σκέλος στο οποίο τα παιδιά έπρεπε να κρίνουν την αντίδραση του ήρωα κάθε απάντηση, εφόσον τεκμηριωθεί, θα ήταν σωστή. Η ενδεδειγμένη όμως είναι πως ο ήρωας πρέπει να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση με τη σύντροφό του.

Η εκφραστική δεινότητα και η ικανότητα οργάνωσης επιχειρημάτων κρίνονται προτερήματα που πρέπει να έχει ένας μαθητής για να αποδώσει σωστά τις σκέψεις του σε ένα θέμα, όσο εύκολο κι αν είναι.

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα σύγχρονο θέμα που οι μαθητές το γνωρίζουν και μπορούν να το προσεγγίσουν εύκολα.

Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΝΟΔΟΣ:

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΒΟΥΡΤΣΗ ΖΩΗ

ΛΕΝΤΖΙΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΛΟΥΤΑ ΓΙΟΡΕΝΑ

ΣΑΡΓΕΝΤΗ ΣΟΦΙΑ

ΣΕΦΕΡΛΗ ΓΙΑΝΝΑ

Φροντιστήριο Κύβος

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2023

Οι μαθητές της Γ ́ τάξης του ΓΕΛ κλήθηκαν σήμερα να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα για τη βία σε βάρος του γυναικείου φύλου και τα έμφυλα στερεότυπα.

Η εξέταση στηριζόταν σε τρία κείμενα αναφοράς, από τα οποία το κείμενο 1 και το κείμενο 3 θεωρούνται βατά ως προς την έκταση και την κατανόησή τους, ενώ πιο απαιτητικό παρουσιάζεται το

κείμενο 2 – απόσπασμα από το άρθρο της Μ. Παπαθανασίου (πρόσφατα δημοσιευμένο στην εφημερίδα Το Βήμα, 28-5-2023) που προβαίνει σε διάκριση του Φεμινισμού και του Νεοφεμινισμού.

Η διατύπωση των θεμάτων ανταποκρίνεται στην πολύμηνη ενασχόληση των υποψηφίων με ανάλογου τύπου ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο Α1 ζητήθηκε περίληψη με εστίαση από το Κείμενο 1, που καθιστούσε εύκολη την άντληση των ζητούμενων πληροφοριών. (Να σημειωθεί ότι εδώ αυξήθηκαν οι βαθμολογικές μονάδες από 15 σε 20)

Πρωτότυπο το Β1 που περιλάμβανε ερωτήσεις αντιστοίχισης έναντι των ερωτήσεων Σωστού – Λάθους που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές.

Χαρακτηριστικό το Β2 όπου ζητήθηκε τι δηλώνουν 5 διαρθρωτικές λέξεις με την ιδιαιτερότητα της πρόσθετης αναφοράς των νοημάτων που συνέδεαν.

Αναμενόμενο το Β3α που εξέταζε την προθετικότητα του συγγραφέα και ειδικότερα τις γλωσσικές επιλογές που χρησιμοποίησε για την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη.

Το Β3β ζητούσε τον εντοπισμό των μερών της αντίθεσης που επιλέχθηκε ως τρόπος οργάνωσης της παραγράφου και την τεκμηρίωση της χρήσης της.

Το θέμα Γ που αφορούσε το λογοτεχνικό κείμενο (πεζό ως προς το είδος του) ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια. Προερχόταν από το έργο του Χρήστου Οικονόμου «Οι κόρες του Ηφαιστείου» (2017), ήταν

ιδιαίτερα εύκολο ως προς την κατανόησή του και έδινε την ευκαιρία στους υποψηφίους να κερδίσουν όλες τις βαθμολογικές μονάδες.

Τέλος, στο θέμα Δ, το θέμα της Έκθεσης, ζητήθηκε ομιλία για την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών, στην οποία οι υποψήφιοι έπρεπε αφενός να αναφερθούν σε μορφές παραβίασης και αφετέρου

σε τρόπους που οι ίδιοι μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη της ισότητας. Αμφότερα είναι θέματα που έχουν συζητηθεί σε όλες τις αίθουσες του φροντιστηρίου μας και οι μαθητές ήταν επαρκώς

προετοιμασμένοι.

Συνοψίζοντας, οι εξεταζόμενοι σήμερα με προσεκτική προσέγγιση των θεμάτων και ολοκληρωμένες απαντήσεις ελπίζουμε να ξεκίνησαν «με το δεξί» αυτή τη σειρά των Εξετάσεων. Τους ευχόμαστε ολόψυχα καλά αποτελέσματα και καλή συνέχεια στην προσπάθειά τους!

Κιούλου Ράνια

Φροντιστήρια Ορόσημο- Θαλής

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 2023

Πρώτη μέρα εξετάσεων για του υποψήφιους μαθητές του Γενικού Λυκείου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν ένα κοινωνικό ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας αναφορικά με τη βία των γυναικών και τη διαμόρφωση της κοινωνικής ταυτότητας. Τα ερωτήματα των μη λογοτεχνικών κειμένων κάλυπταν τη διδακτέα ύλη δίνοντας έμφαση στην προθετικότητα του συντάκτη με τη χρήση γλωσσικών επιλογών. Διαφοροποίηση αποτελεί το Β1 ζητούμενο κατά το οποίο οι μαθητές έπρεπε να επιλέξουν την ορθή απάντηση. Το λογοτεχνικό κείμενο κρίνεται προσιτό στους μαθητές καθώς ρωτήθηκαν τη συναισθηματική κατάσταση του πρωταγωνιστή , στηρίζοντας την απάντησή τους στους κατάλληλους κειμενικούς δείκτες. Το κείμενο παραγωγής λόγου εστιάζει στην αναφορά συγκεκριμένων φαινομένων παραβίασης των γυναικείων δικαιωμάτων, ενώ ζητά τη στάση της νέας γενιάς για την ουσιαστική επίτευξη της ισότητας με την δημιουργική αξιοποίηση των κειμένων αναφοράς, γεγονός που συντελεί βοηθητικά στην διατύπωση της άποψης των μαθητών.

Οι καθηγητές των φροντιστηρίων Ορόσημο- Θαλής εύχονται δύναμη και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές.

Αναστασία Τσουκαλά

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ «Άλμα»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας άνοιξε η αυλαία των  Πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές της Γ΄ τάξης  των Ημερήσιων και Εσπερινών Λυκείων. Το πρώτο κείμενο αποτελούσε απόσπασμα από το βιβλίο «Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής» του Σταύρου Τσακυράκη και αναφερόταν στη βία εναντίον των γυναικών. Το δεύτερο κείμενο αφορούσε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε η Μπελίντα Κανόν στο «Βήμα» σχετικά με τον Φεμινισμό και τον Νεοφεμινισμό. Επί των αναφορικών κειμένων το Θέμα Α ζητούσε εστιασμένη περίληψη απόδοσης των απόψεων του συγγραφέα σχετικά με την κοινωνική θέση της γυναίκας. Στο Β θέμα και σχετικά με την τυπολογία των ασκήσεων παρουσιάζεται μια διαφοροποίηση  με παρελθούσες εξετάσεις και αφορούσε στο Β1 θέμα όπου ζητήθηκε άσκηση πολλαπλής επιλογής με βάση το περιεχόμενο των κειμένων. Οι υπόλοιπες ασκήσεις αφορούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ερμηνεία διαρθρωτικών λέξεων, γλωσσικών επιλογών επίτευξης της ευαισθητοποίησης των αναγνωστών και προθετικότητας χρήσης συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης παραγράφου. Στο θέμα Γ που σχετιζόταν με το λογοτεχνικό κείμενο φέτος, όπως και πέρυσι, οι μαθητές κλήθηκαν να πραγματευτούν πεζό κείμενο από ένα διήγημα του Χρήστου Οικονόμου. Τέλος, το θέμα Δ, που αφορούσε στην παραγωγή λόγου, καλούσε τους μαθητές στην εκφώνηση μιας ομιλίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής τους όπου θα αναφέρονταν σε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και σε τρόπους επίτευξης της ισότητας από τη νέα γενιά.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ «Άλμα»

Βόλλαρη Εξακουστή

Λούπη Βασιλική

Μιχαηλίδη Αθηνά

Παναγιωτοπούλου Όλγα

Πανοπούλου Ιωάννα

Παπαδόπουλος Σάκης

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΟΛΛΑΡΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Τα φετινά θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων αφορούσαν τη θεματική ενότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα τη θέση της γυναίκας και τη κακοποίηση που αυτή υφίσταται στις μέρες μας.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν σαφή διατυπωμένα, αλλά απαιτούσαν οι υποψήφιοι να κατέχουν καλή γνώση της θεωρίας.

Τα μη λογοτεχνικά κείμενα και οι ασκήσεις θεωρίας κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης, ήταν κατανοητά και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές μπορούσαν να ανταποκριθούν.

Το λογοτεχνικό κείμενο που τέθηκε ήταν απόσπασμα από διήγημα, το  νόημά του είναι εύληπτο και η διατύπωση του θέματος ήταν σαφής, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειαζόταν από τους υποψηφίους στην έκφραση της προσωπικής τους άποψης.

Τέλος, το θέμα της παραγωγής λόγου ήταν διατυπωμένο με σαφήνεια (διαχωρισμός σε α΄ και β΄ σκέλος), ωστόσο το β΄ ερώτημα (βιωματικοί τρόποι) απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι μαθητές οφείλουν να τονίσουν έμπρακτους τρόπους εξίσωσης των δυο φύλων, γεγονός που μπορεί να τους προβλημάτισε.

Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ   «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΒΟΛΛΑΡΗ»

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Mathisis

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Την σκυτάλη των Πανελλαδικών εξετάσεων πήραν σήμερα οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου με ένα θέμα διαχρονικό και άκρως επίκαιρο, την παραβίαση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Τα μη λογοτεχνικά κείμενα αντλήθηκαν, το πρώτο από το έργο του Σταύρου Τσακυράκη “Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής” και το δεύτερο από άρθρο της Μαρίλιας Παπαθανασίου που πρόσφατα είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Το Βήμα”. Διατυπωμένα με λόγο εύληπτο και απλό, έδιναν στους υποψηφίους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ιδέες που περιέχονταν στα κείμενα και στις δικές τους απαντήσεις. Οι ασκήσεις του θέματος Β ήταν σαφείς και κατανοητές και αφορούσαν στοιχεία της θεωρίας που οι μαθητές είχαν διδαχθεί, όπως ο ρόλος των διαρθρωτικών λέξεων στη εξασφάλιση της συνοχής του κειμένου, οι γλωσσικές επιλογές που επιτυγχάνουν την ευαισθητοποίηση του αναγνώστη, καθώς και η οργάνωση παραγράφου με τη μέθοδο της αντίθεσης. Ζητούμενο ήταν, επίσης, οι απαντήσεις να τεκμηριωθούν κειμενοκεντρικά, με αναφορές στα αποσπάσματα που δόθηκαν.

Το λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από τη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου  Οικονόμου “Οι κόρες του Ηφαιστείου”. Οι μαθητές κλήθηκαν στο ερμηνευτικό τους σχόλιο να αποτυπώσουν τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα, αξιοποιώντας στοιχεία της θεωρίας της Λογοτεχνίας, όπως οι κειμενικοί δείκτες, και να κρίνουν την αντίδρασή του, καταθέτοντας την προσωπική τους άποψη. Το θέμα της Έκθεσης με τη μορφή ομιλίας ζητούσε από τους μαθητές να αναφέρουν φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο βίο αλλά και να προτείνουν τρόπους με τους οποίους η νέα γενιά έμπρακτα μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολυσυζητημένο, αφού φαινόμενα κακοποιητικής συμπεριφοράς απασχολούν συχνά την επικαιρότητα, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τους νέους.

Τέλος κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως αναντίρρητα η επίτευξη υψηλών επιδόσεων στο  μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας προϋποθέτει μελέτη ενδελεχή, έμφαση στη λεπτομέρεια και συστηματική προετοιμασία που καλό είναι να στηριχθεί στην εξάσκηση πάνω στις θεματικές ενότητες και των τριών τάξεων του Λυκείου. Την επιτυχία συνεπώς διασφαλίζει το εύρος των γνώσεων και η διαρκής επαφή με τον κόσμο της Λογοτεχνίας, σε μια διαδικασία μάθησης που επιβάλλεται να μην περιορίζεται αυστηρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Χαρά Χαραλαμπίδη

Φιλόλογος

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Mathisis

Φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Οι υποψήφιοι του Ενιαίου Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Τα κείμενα αναφοράς πραγματεύονταν τη θεματική ενότητα της ισότητας των δύο φύλων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των γυναικών, που γενικότερα αποτελεί θέμα κοινωνικού προβληματισμού. Τα ζητούμενα αφορούσαν την τεχνική και ερμηνευτική προσέγγιση, ενώ  η παραγωγή λόγου σε επικοινωνιακό πλαίσιο ομιλίας απαιτούσε την προσωπική θεώρηση των υποψηφίων. Παρά το γεγονός ότι τα ζητούμενα φαίνονται εύκολα με μια πρώτη ματιά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι υποψήφιοι έπρεπε να δώσουν στοχευμένες και πλήρεις απαντήσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα σωστής κατανόησης των κειμένων αναφοράς και εμβάθυνσης, ώστε να κερδίσουν όλες τις μονάδες.

Να ευχηθούμε σε όλους τους υποψηφίους καλή συνέχεια στα υπόλοιπα μαθήματα!

Γιώργος Αναστασόπουλος

Φιλόλογος

Φροντιστήριο ΘΕΜΕΛΙΟ

Γιαννόπουλος Νικόλαος-Φιλόλογος ΦΜΕ «Πυθαγόρας»

«Με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας άνοιξε η αυλαία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων. Τα θέματα κρίνονται βατά και χαρακτηρίζονται για τη σαφήνεια και ακρίβεια των διατυπώσεων. Η θεματική ενότητα του εξεταστικού δοκιμίου αφορούσε τα έμφυλα στερεότυπα και την καταπάτηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Τα θέματα για τα μη λογοτεχνικά κείμενα ήταν αναμενόμενα και οι ερωτήσεις ακολουθούσαν γνωστές διατυπώσεις προηγούμενων χρόνων. Το λογοτεχνικό κείμενο είχε σαφή νοήματα και οι μαθητές μπορούσαν να εντοπίσουν κειμενικούς δείκτες και να ερμηνεύσουν κατάλληλα το περιεχόμενο του κειμένου. Τέλος, όσον αφορά το θέμα της έκθεσης οι μαθητές κλήθηκαν να καταγράψουν μορφές καταπάτησης των δικαιωμάτων της γυναίκας, αλλά και πώς η νέα γενιά, μπορεί να συμβάλλει έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Οι μαθητές, ωστόσο, όφειλαν να καταγράψουν συγκεκριμένες προτάσεις και να αποφύγουν γενικόλογες διατυπώσεις. Συμπερασματικά, οι μαθητές με επαρκή προετοιμασία μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις της εξέτασης. Το φροντιστήριο «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ» εύχεται καλή συνέχεια και καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους».

Κατερίνα Νικολοπούλου-Φιλόλογος ΦΜΕ «Εξέλιξη»

«Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, με ζητούμενο θέμα την έμφυλη βία και τις μορφές καταπάτησης των δικαιωμάτων της γυναίκας. Συγκεκριμένα, στα δύο μη λογοτεχνικά κείμενα οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν για την κοινωνική θέση που καταλαμβάνει διαχρονικά το γυναικείο φύλο αλλά και να κατανοήσουν τις διαφορές του κλασικού φεμινισμού από τον νεοφεμινισμό. Οι ασκήσεις αποτιμώνται αναμενόμενες και βατές, καλύπτοντας τις βασικότερες θεωρίες της διδαχθείσας ύλης, ενώ η παραγωγή λόγου αφορούσε σε παραδείγματα γυναικείας εκμετάλλευσης και την ενδεδειγμένη στάση των νέων απέναντι σε αυτήν. Τέλος, το λογοτεχνικό κείμενο ήταν απόσπασμα από το διήγημα “Μία φοβερή παρηγοριά”, στο οποίο εξεταζόταν η συναισθηματική κατάσταση ενός ανέργου και η στάση του απέναντι στη σύζυγο του. Το φροντιστήριο “Εξέλιξη” εύχεται στους υποψήφιους επιτυχία και καλό υπόλοιπο εξεταστικής!»

Βασιλική Χωρίκη-Φιλόλογος ΦΜΕ «Ιδιαίτερο»

«Ήταν ένα θέμα βατό και κατανοητό που άπτεται της κοινωνικής πραγματικότητας των νέων. Ζητούσε από τα παιδιά σε ότι αφορά το θέμα της έκθεσης να αναφερθούν σε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο βίο. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τα ελληνικά δεδομένα και να αναφερθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Το δεύτερο θέμα ζητούσε από τους υποψηφίους ως νέα γενιά αν μπορούν να συμβάλουν έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων, οπότε ζητούσε τρόπους για να επιτευχθεί αυτό. Η περίληψη ήταν κατανοητή και τα κείμενα πάρα πολύ καλά και σύγχρονα, αρκετά σαφή. Το θέμα Β δεν δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους μαθητές. Οι επόμενες ασκήσεις είχαν να κάνουν με διαρθρωτικές λέξεις, δουλεμένες ασκήσεις καθόλη τη διάρκεια της φοίτησης τους στο Λύκειο. Η β3 άσκηση έχει πέσει ξανά σε σε πανελλαδικές και καλούσε τα παιδιά να βρουν δύο διαφορετικές γλωσσικές επιλογές, με τις οποίες ο συγγραφέας επιχειρούσε να ευαισθητοποιήσει το αναγνωστικό κοινό. Το λογοτεχνικό κείμενο ήταν πάρα πολύ καλό και άρεσε ιδιαίτερα στους μαθητές. Ένα απόσπασμα διηγήματος του Χρήστου Οικονόμου, σύγχρονο και αυτό. Θεωρώ πως τα θέματα ήταν βατά και κατανοητά, δόθηκαν με αρκετή σαφήνεια και ευκρίνεια και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν όλοι οι μαθητές. Τους έδωσε μία καλή ώθηση για τα επόμενα μαθήματα».

Όλη η επικαιρότητα