Κόσμος

ΟΗΕ: Η κρίση του κορωνοϊού απειλεί με πείνα πάνω από 250 εκατομμύρια ανθρώπους

Ακούστε το άρθρο

Έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης από τις κυβερνήσεις από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης

Περίπου 265 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού να έρθουν αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας, προειδοποιούν σε έκθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι οργανισμοί, κάνοντας έκκληση για ανάληψη άμεσης δράσης από τις κυβερνήσεις.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης, Ντέιβιν Μπίσλι τόνισε σήμερα πως ο κόσμος κινδυνεύει να βρεθεί απέναντι σε εκτεταμένους λιμούς «βιβλικής κλίμακας». «Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλούς λιμούς βιβλικής κλίμακας μέσα σε λίγους μήνες.

Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας», είπε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Περισσότερο κινδυνεύουν τα κράτη που έχουν ταυτόχρονα χτυπηθεί από εχθροπραξίες, οικονομική κρίση και την κλιματική αλλαγή όπως η Υεμένη, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, η Αιθιοπία, το Σουδάν η Συρία η Νιγηρία και η Αϊτή.

Ακόμα και πριν την πανδημία, τμήματα της ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Ασίας αντιμετώπιζαν ακραίες ελλείψεις εξαιτίας της λειψυδρίας και του χειρότερου «κύματος» ακρίδων εδώ και δεκαετίες.

Παράλληλα στην αναφορά εκφράζεται η ανησυχία για εκείνους δουλεύουν χωρίς σύμβαση εργασίας με «μαύρες αποδοχές» καθώς και για τους περίπου 79 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους ανθρώπους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Η νόσος Covid-19 «είναι ένα σφυρί που θα πέσει πάνω σε εκατομμύρια που μπορούν να φάνε μόνο αν βγάλουν μεροκάματο. Τα lockdown και η παγκόσμια οικονομική ύφεση έχουν ήδη εξαντλήσει τις όποιες οικονομίες τους. Αρκεί ένα ακόμη σοκ, όπως η νόσος Covid-19, για να τους σπρώξει στον γκρεμό. Πρέπει συλλογικά να δράσουμε τώρα για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο αυτής της παγκόσμιας καταστροφής». είπε ο δρ. Αρίφ Χουσεΐν, επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιο Προγράμματος Σίτισης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως η έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως προσκλητήριο για δράση. «Η κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου Covid-19 μπορεί να ωθήσει ακόμα περισσότερες οικογένειες και κοινότητες σε ακόμα βαθύτερη δυστυχία», σημειώνει στο πρόλογο.

«Σε αυτή την περίοδο τεράστιων διεθνών προκλήσεων, από συρράξεις μέχρι κλιματικά σοκ και οικονομική αστάθεια, πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να νικήσουμε την πείνα και τον υποσιτισμό. Έχουμε τα εργαλεία και την τεχνογνωσία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική βούληση και την προσηλωμένη δέσμευση των εθνών και των ηγετών».

Όλη η επικαιρότητα