Categories: Κόσμος

ΟΗΕ – Προκλητικός Λαβρόφ κατά Δύσης: Παρουσιάζετε μια διαστρεβλωμένη εικόνα, καλύπτετε τα εγκλήματα του Κιέβου

Share

Με αιχμές κατά της Δύσης κύλησε η ομιλία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών που αφότου κατέβηκε από το βήμα του ΟΗΕ αποχώρησε εντελώς από τη Γενική Συνέλευση, όπως γράφει το πρώτο θέμα.

«Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους, τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς του Κιέβου» τονισε ο Λαβρόφ.

«Επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού» συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας.

Συνέχισε μιλώντας για τις «ιστορικές» σχέσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ έκανε λόγο για ουκρανικό «απολυταρχικό καθεστώς».

Υποστήριξε, δε, ότι ανησυχεί για τους Ρώσους στρατιώτες που «φυλακίζονται στην Ουκρανία».

Διεμήνυσε, δε, ότι δεν έχει εμπιστοσύνηση στην κριση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μπάιντεν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Ο Πούτιν θέλει να εξαφανίσει την Ουκρανία, πρέπει να παγώσει το αίμα σας

Καταδίκασε, την Τετάρτη, τις κινήσεις του Κρεμλίνου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας «βάναυσο και άσκοπο τον πόλεμο στην Ουκρανία που απορρέει από την επιθυμία ενός άνδρα».

«Ο πόλεμος αυτός γίνεται για να εξαλειφθεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως αυτόνομο έθνος. Αυτό θα πρέπει να κάνει το αίμα μας να παγώνει» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ εστιάζοντας στις δραματικές διαστάσεις της σύρραξης.

Μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου και στην πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στα ουκρανικά εδάφη, ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα» τους βασικούς κανόνες του ΟΗΕ διατάζοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στη γειτονική χώρα.

Κατά την ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος εστίασε στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανόμένων των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.  «Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία δείχνει ότι δεν υφίσταται ο σεβασμός στο δικαίωμα των Ουκρανών να υπάρχουν ως αυτόνομο έθνος», υπογράμμισε ο Μπάιντεν ενώ εστίασε και στις θηριωδίες της Μόσχας, τις βομβιστικές επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, συγκοινωνίες.

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στην πόλη Ιζιούμ, κάνοντας λόγο για απτές αποδείξεις βασανισμού.  Τόνισε, δε, ότι λόγω του «άσκοπου», όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου, ο πλανήτης βίωσε μια πρωτοφανή κατάσταση βαρβαρότητας.

«Ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί, δεν πρέπει καν να διεξαχθεί» τόνισε ο Μπάιντεν μετά τις απελές του Κρεμλίνου για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Προέτρεψε, δε, όλα τα έθνη να δεσμευτούν εκ νέου ώστε να μην χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα.

«Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να χαράξουν αυστηρά μέτρα ελέγχου όπλων», δήλωσε ειδικότερα ο Μπάιντεν. Επανέλαβε, ακόμη, ότι η Ρωσία εξαπολύει ανεύθυνες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν θα παρακολουθήσουμε παθητικά την ιστορία, θα γράψουμε ιστορία. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό, για εμάς, για το μέλλον, για την ανθρωπότητα» κατέληξε ο Αμρικανός πρόεδρος.