Categories: Κόσμος

ΟΗΕ: «Τα ανήθικα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων πρέπει να φορολογηθούν»

Share

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτήρισε τα πρωτοφανή κέρδη που καταγράφουν το τελευταίο διάστημα εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ως «ανήθικα» και προέτρεψε τις κυβερνήσεις να τα φορολογήσουν.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο Γκουτέρες είπε ότι η «χονδροειδής απληστία» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των οικονομικών τους υποστηρικτών οδήγησε τα συνδυασμένα κέρδη των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους να αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ από αυτήν την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων και κοινοτήτων, με τεράστιο κόστος για το κλίμα. Προτρέπω όλες τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», τόνισε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ενεργειακός κολοσσός της BP ανακοίνωσε τεράστια κέρδη, αποκαλύπτοντας ότι τριπλασίασε τα κέρδη του εν μέσω των υψηλών τιμών στην αγορά πετρελαίου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε αυτά τα κέρδη «απαράδεκτα» καθώς έρχονται σε μια στιγμή που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή.

«Οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών παντού αισθάνονται την πίεση από τις υψηλές τιμές των τροφίμων, των μεταφορών και της ενέργειας, που τροφοδοτούνται από την κλιματική κατάρρευση και τον πόλεμο. Αυτά απειλούν με κρίση πείνας τα φτωχότερα νοικοκυριά και σοβαρές περικοπές για εκείνους με μέσο εισόδημα», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Με πληροφορίες από Guardian