Πολιτική

Οικονόμου: Διευκρινίσεις για το Power Pass – Πόσοι θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους την Παρασκευή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες», που ψηφίζεται στη Βουλή και σημείωσε ότι θα αλλάξει τον χάρτη της τριτοβάθμιας και όχι μόνο εκπαίδευσης.
Ακούστε το άρθρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας συλλυπητήριο μήνυμα στις οικογένειες των δύο μελών των πληρωμάτων του ελικοπτέρου που βοηθούσε στην κατάσβεση της φωτιάς στη Σάμο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες», που ψηφίζεται στη Βουλή και σημείωσε ότι θα αλλάξει τον χάρτη της τριτοβάθμιας και όχι μόνο εκπαίδευσης.

Ενεργειακή ασφάλεια

Περνώντας στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας τόνισε ότι η χώρα μας βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα. Αναφέρθηκε στις ανησυχίες από τη διακοπή του NordStream 1 για εργασίες συντήρησης, επισημαίνοντας πως κάποιες χώρες θα πληγούν βεβαίως περισσότερο αλλά σίγουρα οι συνέπειες θα αφορούν όλους. Επικαλέστηκε τα λεγόμενα του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι για το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει και θα παρουσιάσει στις 20 Ιουλίου νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και μπροστά στο σενάριο της πλήρους διακοπής ροής φυσικού αερίου από την πλευρά της Ρωσίας.

«Η χώρα μας προετοιμάζεται από καιρό και λαμβάνει κάθε εφικτό μέτρο για την αντιμετώπιση ακόμη και του πιο ακραίου σεναρίου», τόνισε και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται.

«Οι εθνικές μας πολιτικές είναι τέτοιες που δημιουργούν ένα περιβάλλον ενεργειακής σταθερότητας. Οι κοινοτικές δυνατότητες τις οποίες επιδιώκουμε από την πρώτη στιγμή θα έρθουν να προστεθούν στις εθνικές. Χρειάζεται όμως όλοι να αλλάξουμε την ενεργειακή μας κουλτούρα, συμβάλλοντας έμπρακτα στον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά.

Power Pass

Αναφερόμενος στο power pass είπε ότι ξεκινά από αύριο 15 Ιουλίου η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Συνολικά έχουν υποβληθεί 2.952.778 αιτήσεις που αφορούν 2.597.000 φυσικά πρόσωπα. Εξήγησε ότι άμεσα αναρτώνται τα εκκαθαριστικά για περίπου 2 εκατ. δικαιούχους που αναμένεται να πληρωθούν αύριο. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι μετά τον έλεγχο αναμένεται να πληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε πως θα ακολουθήσει επέκταση του μέτρου και για τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί εντός του Ιουνίου.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε ακόμα στην έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για την κατάσταση του κράτους δικαίου στα κράτη μέλη και σημείωσε ότι αυτή περιέχει μία καλή  εικόνα για τη χώρα μας. «Στην Ελλάδα γίνονται πέντε προτάσεις. Η έκθεση αναγνωρίζει την πρόοδο σε μια σειρά τομείς. Στη Δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση διαφθοράς. Στον χώρο του Τύπου η Έκθεση δεν εντοπίζει πρόβλημα ενώ ζητήματα που εντοπίζει δεν καταλήγουν σε συστάσεις. Η μοναδική σύσταση αφορά την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Η ευρωπαϊκή έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου

Ζητήματα με τον Τύπο υπάρχουν σε πολλές χώρες, τα οποία καταλήγουν σε συστάσεις ενώ στη χώρα μας γίνεται μόνο μία σύσταση», διευκρίνισε ενώ πρόσθεσε ότι «στη χώρα που ο κατά συρροή δολοφόνος Κουφοντίνας έχει βήμα σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και εκφράζει τις απόψεις του που ταυτίζονται με απόψεις κόμματων της αντιπολίτευσης, δεν τίθεται ζήτημα για την ελευθερία του Τύπου».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την αποφυλάκιση Λιγνάδη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές. «Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο αποφάσισε η Δικαιοσύνη έδινε αυτή τη δυνατότητα. Εάν η Δικαιοσύνη αποφάσιζε με τον νόμο που άλλαξε η ΝΔ και προβλέπει ισόβια για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκων, τότε θα ήταν διαφορετική η εξέλιξη», σημείωσε ακόμα ο κ. Οικονόμου.

Όλη η επικαιρότητα