Εκπαίδευση Ελλάδα

Οικονόμου: H δικτατορία του τρόμου στα Πανεπιστήμια δεν θα επιβληθεί στο έννομο κράτος

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στη Βουλή για τα επεισόδια της 26 Μαϊου στο ΑΠΘ, κατέθεσε στα πρακτικά φωτογραφίες από την απρόκλητη όπως την χαρακτήρισε επίθεση που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση και η αστυνομία θα επιτελέσουν το καθήκον και την αποστολή τους για ελεύθερα και ασφαλή πανεπιστήμια, για τους φοιτητές και τους καθηγητές, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημοκρατική ευαισθησία. Καμία δικτατορία του τρόμου και της βίας δεν θα επιβληθεί στο έννομο κράτος», υπογράμμισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, με την οποία κατήγγειλε έκρηξη αστυνομικής βίας στο ΑΠΘ και δολοφονική επίθεση σε βάρος φοιτητή.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κατήγγειλε ότι στις 26 Μαϊου 2022 η αστυνομία πυροβόλησε με ευθεία βολή, με χειροβομβίδα κρότου λάμψης, στο κεφάλι έναν 21χρονο φοιτητή και ζήτησε από τον κ. Οικονόμου να απαντήσει «ποιος έδωσε εντολή για να χτυπηθεί αυτό το παιδί στο πρόσωπο, από ένα μέτρο απόσταση, ποιος από την πολιτική ηγεσία».

Ο Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε, επίσης, τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «επαγγελματίες τραυματίες», κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει ποιοι είναι και τι είναι οι «επαγγελματίες τραυματίες», επικαλούμενος τη δημόσια θέση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, σύμφωνα με την οποία «το επαγγελματίες τραυματίες, είναι η συνέχεια του “δεν υπάρχουν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Παράλληλα, σημείωσε ότι «συνιστά δημοκρατική εκτροπή το να χτυπάς κάποιον, με κίνδυνο τη ζωή του, επειδή διαφωνεί μαζί σου» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «εργαλειοποιεί» την αστυνομική βία στο πανεπιστήμιο, ενόψει των αντιδράσεων της μαθητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας στην επιχειρούμενη διάλυση των πανεπιστημίων και στην ιδιωτικοποίησή τους.

«Μια τέτοια μομφή έναντι της παράταξης που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και που η πολιτική της διαδρομή είναι άρρηκτα ταυτισμένη με τις μεγάλες αποφάσεις που σημάδεψαν την πορεία του έθνους μας, μόνο ως πολιτικά ανιστόρητη μπορεί να εκληφθεί», σχολίασε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου και υπογράμμισε ότι «η παρουσία δυνάμεων της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ συνιστά εκ του νόμου υποχρεωτική ανταπόκριση , κατόπιν αιτήματος του πρύτανη, και έχει ως αποκλειστικό σκοπό τη διασφάλιση της προόδου των εργασιών ανέγερσης της βιβλιοθήκης του τμήματος βιολογικού».

Για τα γεγονότα της 26 Μαϊου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι οι προαναγγελθείσες καταστάσεις διαμαρτυρίας, από συγκεκριμένους συλλόγους και συλλογικότητες, έθεταν σε κίνδυνο τόσο τη συνέχιση των εργασιών όσο και τη σωματική ακεραιότητα όσων είχαν αναλάβει την διεκπεραίωση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών.

«Η απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν στις 12.30 εκείνης της ημέρας, οι παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις από συντεταγμένο, οργανωμένο πλήθος περίπου 120 ατόμων, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ιδιώτη και ενός αστυνομικού», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη καταθέτοντας στα πρακτικά φωτογραφίες με τα ευρήματα αυτής της επίθεσης που, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας Πολίτη, μαρτυρούν την προπαρασκευή και την αποφασιστικότητα των συμμετεχόντων για την πρόκληση αυτών των επεισοδίων, με σκοπό να επιφέρουν βαριές σωματικές βλάβες σε όποιον επιχειρούσε να εμποδίσει τις έκνομες ενέργειες τους.

Αναφορικά με τον τραυματισμό του φοιτητή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι στις 12.40 εκείνης της ημέρας, δόθηκε εντολή από το Κέντρο ‘Αμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, σε περιπολία, να συνοδεύσει ασθενοφόρο που μετέφερε τον νεαρό άνδρα από τον χώρο του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο, ώστε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. «Τόσο ο τραυματίας όσο και ο συνοδός του, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούσαν αφενός, την παρουσία των αστυνομικών στο σημείο, αφετέρου την παροχή σε αυτούς οποιασδήποτε πληροφορίας, σχετικά με τον τραυματισμό του ή την κατάσταση της υγείας του.

Αφού λοιπόν ενημερώθηκε το Κέντρο ‘Αμεσης Δράσης, δόθηκε εντολή στους αστυνομικούς να αποχωρήσουν από το σημείο. Έως και σήμερα δεν έχει υποβληθεί αναφορά – καταγγελία για τον συγκεκριμένο τραυματισμό του ιδιώτη. Για τα επεισόδια ενημερώθηκε οικεία εισαγγελική αρχή και διενεργείται προανάκριση, ενώ για το περιστατικό τραυματισμού έχει διαταχθεί προκαταρκτική διοικητική εξέταση. Επίσης, κατά πάγια πρακτική έχει ενημερωθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ως εθνικός μηχανισμός διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου ο οποίος κατέθεσε την ανακοίνωση του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, που «αποκαθιστούν τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση».

«Δεν απαντήσατε. Με κρότου λάμψης πυροβολήθηκε παιδί από ένα μέτρο απόσταση. Έχασε την ακοή του, έσπασε το σαγόνι του και βρέθηκε αιμόφυρτος στο κράσπεδο. Υπάρχουν βίντεο για όλα αυτά. Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή χρήσης ακραίας δολοφονικής βίας απέναντι σε οποιονδήποτε διαμαρτύρεται», είπε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και συνέχισε: «την έδωσε ο κ. Μητσοτάκης; Την έδωσε ο κ. Θεοδωρικάκος; Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή; Είναι ξεκάθαρο ότι δόθηκε πολιτική εντολή. Τι εννοείτε όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για επαγγελματίες τραυματίες;

Γιατί θα επαναλάβω, όπως είπε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, η δήλωση για επαγγελματίες τραυματίες είναι η συνέχεια του “δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο». Ο βουλευτής είπε, επίσης, ότι η διεθνής αμνηστία έχει καλέσει την κυβέρνηση να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σταματήσει τη χρήση παράνομης και υπερβολικής βίας και να διασφαλίσει τις έρευνες για όλα τα καταγγελλόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας.

«Υπάρχει προφανώς κάποια σύγχυση σε ορισμένους κύκλους της Αριστεράς, που επιχειρείτε να εκπροσωπήσετε σήμερα. Προφανώς, θεωρείτε άσκηση δημοκρατικής λειτουργίας, να γκρεμίζονται οι τοίχοι βιβλιοθηκών υπό κατασκευή με βαριοπούλες. Προφανώς, θεωρείτε συνταγματικό δικαίωμα να απειλούνται οι φοιτητές και οι καθηγητές στα ελληνικά πανεπιστήμια, από μειοψηφικές ομάδες ταραχοποιών και κουκουλοφόρων. Προφανώς, θεωρείτε λάθος και την παρουσία της αστυνομίας και το δικαίωμα της οργανωμένης πολιτείας να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους δράσεις.

Δικαίως διερωτώνται λοιπόν όσοι μας παρακολουθούν αν για εσάς και τους ομονοούντες σας, αυτή η άσκηση ελεύθερης έκφρασης φτάνει μέχρι και την καύση των βιβλίων», είπε ο Λευτέρης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «κανείς από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ή οι διοικητές των μονάδων δεν δίνουν τέτοιες εντολές», γιατί η πολιτική ηγεσία δεν έχει ανάμιξη σε αποφάσεις ή εντολές που αφορούν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη δράση της ΕΛΑΣ.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα