Χωρίς κατηγορία

Οκτώ γαλάζιες σημαίες φέτος στην Ηλεία!

galazia-simaia_top-story.jpg

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε και φέτος η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 χώρες του πλανήτη, με 393 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες, στις οποίες θα κυματίζει η «Γαλάζια Σημαία». Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.  Ο νομός Ηλείας βραβεύτηκε φέτος με 8 γαλάζιες σημαίες, δηλαδή με μία περισσότερη από πέρυσι και συγκεκριμένα στην παραλία της Γλύφας στον δήμο Πηνειού. 

Αναλυτικά οι γαλάζιες σημαίες στην Ηλεία είναι: Δήμος Ήλιδας, Κουρούτα, Δήμος Πηνειού, Αρκούδι, Βαρθολομιό, Γλύφα, Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Κάστρο/Χρυσή Ακτή 2, Λουτρά Κυλλήνης 1, Λουτρά Κυλλήνης 2, Δήμος Ζαχάρως, Ζαχάρω. Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία.

Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992. Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις, κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

 Γιώργος Κ.Ροζής

giorgosrozis@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα