Categories: HobbyΚήπος

Οκτώ λουλούδια που μπορείς να φυτέψεις σε γλάστρες στο μπαλκόνι σου

Share

Τα λουλούδια είναι τα ωραιότερα στολίδια για το μπαλκόνι. Είτε είναι μεγάλο, είτε μικρό, αξίζει να έχει μερικές ανθισμένες γλάστρες όλο το χρόνο. Το πρόβλημα με τα μπαλκόνια, ιδίως στις πολυκατοικίες, είναι πως δεν έχουν χώρο για παρτέρια.

Έτσι, χρειάζεται να βρεις λουλούδια για γλάστρα, αν θέλεις να διακοσμήσεις τη βεράντα σου, χωρίς περιορισμούς. Όμως, ποια λουλούδια ταιριάζουν στο χώρο σου;

Οι επιλογές είναι πολυάριθμες και ποικίλουν σε χρώματα, μεγέθη, αρώματα και άλλα πολλά. Για εμάς, η ιδανική λύση είναι να φυτέψεις λουλούδια που ανθίζουν κάθε εποχή, έτσι ώστε πάντα να έχεις το πιο ανθισμένο μπαλκόνι. To Douleutaras.gr μας δίνει μερικές ιδέες για να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο τον κρύο καφέ σου σ’ ένα ολάνθιστο μπαλκόνι!

Ιβίσκος

Ο ιβίσκος είναι ένα πανέμορφο καλλωπιστικό φυτό που ανθίζει, κυρίως το καλοκαίρι. Μπορείς άνετα να φυτέψεις έναν ιβίσκο σε γλάστρα για το μπαλκόνι σου, καθώς δε γίνεται πολύ ογκώδης. Τα άνθη του ιβίσκου έχουν πέντε μεγάλα πέταλα και μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά, ροζ, ή κίτρινα. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις για τη φροντίδα του ιβίσκου, είναι πως αγαπά πολύ το φως του ήλιου, αλλά και το συχνό πότισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι καλό να ποτίζεις με λίγο νερό το φυτό σου κάθε μέρα.

Πρόσεχε, όμως, πρέπει το χώμα στη γλάστρα του να έχει καλή αποστράγγιση, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να σαπίσει το φυτό. Επίσης, χρειάζεται λίπανση με υδατοδιαλυτό λίπασμα, περίπου μία φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη μοιάζει αρκετά με μαργαρίτα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι. Είναι πολυετές φυτό, πράγμα που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να το αντικαθιστάς κάθε χρόνο. Για το λόγο αυτό, είναι και μια πολύ οικονομική επιλογή, αρκεί βέβαια να την προσέχεις για να αναπτυχθεί και να συντηρηθεί. Η διμορφοθήκη βγάζει, κατά κανόνα, λουλούδια μοβ και λευκά. Το φυτό αυτό χρειάζεται τοποθέτηση σε μια γλάστρα σε ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα. Ειδικά το καλοκαίρι, είναι καλό να την ποτίζεις 2- 3 φορές την εβδομάδα.

Γλαδιόλες

Οι γλαδιόλες είναι βολβώδη φυτά του καλοκαιριού και είναι ιδανικά για φύτευση σε γλάστρες, καθώς δεν αναπτύσσουν πολύ μεγάλο όγκο. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές τις συναντάμε και σε παρτέρια κήπων, λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς τους που μας ελκύει ιδιαίτερα. Οι γλαδιόλες έχουν μυτερά, καταπράσινα φύλλα και λουλούδια σε διάφορα χρώματα, όπως ροζ, λευκό, μοβ και κόκκινο.

Το πότισμα και η λίπανση της γλαδιόλας έχουν μια ιδιαιτερότητα. Αυτή είναι πως πρέπει να ξεκινήσεις να ποτίζεις και να λιπαίνεις το φυτό σου, αφού αρχίσει να εμφανίζει φύλλα. Όταν εμφανιστούν λίγα φυλλαράκια στο φυτό σου, ξεκίνα να το ποτίζεις μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, βάλε του λίγο λίπασμα 1 φορά το μήνα.

Γαρίφαλα

Η γαριφαλιά είναι πολυετές φυτό, όπως και η διμορφοθήκη. Μπορείς να τη χαίρεσαι για αρκετά χρόνια, αρκεί να τη φροντίζεις. Είναι καλλωπιστικό φυτό, το οποίο βγάζει πανέμορφα λουλούδια με ιδιαίτερο άρωμα. Τα γαρίφαλα μπορεί να είναι κόκκινα, λευκά και ροζ, αλλά μερικές φορές τα συναντάμε και σε πιο σπάνια χρώματα.

Για ποιο λόγο τα γαρίφαλα είναι λουλούδια εξωτερικού χώρου για γλάστρα; Η γαριφαλιά ένα από τα πιο ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι, το οποίο όμως έχει κάποιες βασικές απαιτήσεις. Δε χρειάζεται πολλή φροντίδα, χρειάζεται όμως πότισμα 2- 3 φορές την εβδομάδα και λίπανση μία φορά το μήνα. Επίσης, τα λουλούδια και τα φύλλα του φυτού είναι καλό να βρέχονται με λίγο νεράκι. Φυσικά, το χώμα του πρέπει να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση.

Βιγόνια ή Μπιγκόνια

Η βιγόνια, ή μπιγκόνια, είναι ένα φυτό χαμηλής ανάπτυξης, αφού φτάνει σε ύψος ως τα 50 εκατοστά. Πρόκειται για τροπικό φυτό, το οποίο δε χρειάζεται πολύ νερό, αλλά προτιμά τα σχετικά σκιερά μέρη. Τα φύλλα της είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά. Τα λουλούδια της είναι πορτοκαλί, κίτρινα και κόκκινα αλλά μπορεί να έχουν και άλλα χρώματα.

Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο άρωμα, αλλά καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και είναι αισθητικά όμορφη. Έτσι, συχνά κατακτά μια θέση σε ανθισμένα μπαλκόνια. Μπορείς να ποτίζεις τις βιγόνιες σου 2- 3 φορές την εβδομάδα με ελάχιστο νερό, προσέχοντας να μη βραχούν τα φύλλα τους. Επίσης, μπορείς να τους προσφέρεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα 1 φορά το μήνα, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Ανθούριο

Το ανθούριο είναι τροπικό, καλλωπιστικό φυτό, το οποίο συχνά χαρίζεται σαν δώρο σε μικρές γλάστρες. Θεωρείται, κυρίως, φυτό εσωτερικού χώρου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε μπορεί να τοποθετηθεί στο μπαλκόνι. Φυσικά, αν τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο θα χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα. Το ανθούριο χρειάζεται να βλέπει το φως του ήλιου, αλλά όχι όταν είναι πολύ δυνατό.

Επίσης, ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες γύρω στους 20- 25 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται ελάχιστο πότισμα. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή. Ωστόσο, χρειάζεται να καθαρίζεις με βρεγμένο πανί τα φύλλα του φυτού για να αναπνέουν καλύτερα.

Φρέζια

Οι φρέζιες είναι από τα ομορφότερα καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε σε γλάστρες, αλλά και σε ανθοδοχεία, καθώς έχουν αρκετά μεγάλη αντοχή. Ανθίζουν προς την άνοιξη και βγάζουν λουλούδια σε χρώματα ροζ, κίτρινο, μοβ, λευκό και άλλα. Τις φυτεύουμε σε γλάστρες με απλό φυτόχωμα γενικής χρήσης με καλή αποστράγγιση. Είναι καλό να προσφέρεις στις φρέζιες μια ηλιόλουστη θέση και όχι πολύ συχνό πότισμα. Δύο – τρεις φορές την εβδομάδα με λίγο νερό είναι αρκετές.

Επίσης, χρειάζεται λίπανση κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Δύο φορές το μήνα είναι αρκετές για να βοηθήσεις την υγιή ανάπτυξη του φυτού. Σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να φυτέψεις φρέζιες, έτσι ώστε να έχεις και υπέροχες ανθοδέσμες για το βάζο στο τραπέζι σου.

Τουλίπες

Η τουλίπα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βολβώδη καλλωπιστικά φυτά που ανθίζουν την άνοιξη. Έχουν πανέμορφα λουλούδια σε χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί και άλλα. Είναι ιδανικά λουλούδια για γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς δεν ψηλώνουν πολύ, ούτε σχηματίζουν θάμνους. Οι τουλίπες, όπως και οι φρέζιες, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ανθοδέσμες για βάζο, καθώς αντέχουν αρκετές μέρες, αφού κοπούν. Φυτεύονται σε γλάστρες κατά το φθινόπωρο και στην αρχή χρειάζονται πότισμα μόλις μια φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, κατά την περίοδο της ανθοφορίας πρέπει να τις ποτίζεις 2- 3 φορές την εβδομάδα για να έχουν πάντα υγρασία. Επίσης, κατά την περίοδο της ανθοφορίας χρειάζονται λίπανση 2 φορές το μήνα για να αναπτύσσονται σωστά.