Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Όλα είναι… δρόμος! – «Φορτσάρουν» οι εργασίες στο Πάτρα – Πύργος

Το… εύκολο «Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» και το… δύσκολο «Πύργος Καλό Νερό Τσακώνα».
Ακούστε το άρθρο

Φορτσάρει η ΤΕΡΝΑ στο εργοτάξιο που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος ενώ προχωρούν και τα υπόλοιπα τμήματα που κατασκευάζουν ΑΒΑΞ και ΑΚΤΩΡ. Τα έργα έχουν κλείσει ένα και πλέον χρόνο εργασιών και η πρόοδος είναι πλέον μετρήσιμη τμήμα-τμήμα.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το πλέον προχωρημένο τμήμα είναι αυτό που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ με 26%, πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο του συνόλου του έργου. Είναι το τμήμα Γαστούνη-Πύργος το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πρώτες ασφαλτοστρώσεις, που για την ιστορία θα είναι συνολικά οι πρώτες και για όλο τον αυτοκινητόδρομο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως το τμήμα αυτό, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50% μέχρι το τέλος του 2023. Να θυμίσουμε πως η έναρξη του έργου έγινε στις 31 Μαρτίου 2022 και πως αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η πρόοδος ανά τμήμα

Πέρα από την ΤΕΡΝΑ στο Πάτρα-Πύργος η πρόοδος των έργων στα υπόλοιπα τμήματα είναι: στο πρώτο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ από το Μιντιλόγλι μέχρι τα Καραίικα στο 13%, ενώ στο δεύτερο τμήμα που κατασκευάζει η ΑΚΤΩΡ από τα Καραίικα μέχρι την Γαστούνη στο 7%. Να θυμίσουμε πως στην κατασκευή δεν συμμετέχουν τόσο η leader του έργου VINCI όσο και η Hochtief. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τμήμα που έχει αναλάβει η ΑΒΑΞ είναι το δυσκολότερο καθώς περιλαμβάνει την διαπλάτυνση του αυτοκινητόδρομου με ταυτόχρονη κυκλοφορία οχημάτων στα πρώτα 12 χιλιόμετρα ξεκινώντας από το Μιντιλόγλι.

Συνολικά η πρόοδος του έργου έχει φτάσει μέχρι το τέλος Μαΐου το 14% και στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024 η πρόοδος να αγγίξει το 25%. Η χρονιά-σταθμός θα είναι το 2024 καθώς σε αυτήν προσδωκάται η πρόοδος να εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 80% μιας και η εξέλιξη στα οδικά έργα είναι οπισθοβαρής.

Αυτό σημαίνει πως πάντα στην πρώτη περίοδο του έργου η εξέλιξη είναι αργή καθώς αφορά διανοίξεις, χωματουργικά, μετακινήσεις ή δημιουργία δικτύων, επιχωματώσεις, δημιουργία τεχνικών. Στη συνέχεια εφόσον αρχίσουν να ξεκινούν τα ασφαλτικά, το έργο προοδεύει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Αυτό αναμένεται και για το Πάτρα-Πύργος προκειμένου να πιαστούν οι προκαθορισμένοι χρόνοι παράδοσης που είναι μέχρι τον Μάρτιο του 2025 να δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα 56 χιλιόμετρα (35 μήνες διάρκεια) και τα υπόλοιπα 19 το καλοκαίρι του 2025 (40 μήνες διάρκεια).

Τα χαρακτηριστικά του νέου αυτοκινητόδρομου

Ο νέος αυτοκινητόδρομος προβλέπεται με τετράϊχνη διατομή πλάτους 21,30μ (χωρίς τις πλευρικές διαμορφώσεις) αποτελούμενη από 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συνολικού πλάτους 14μ (4×3,50μ), Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης συνολικού πλάτους 4,60μ (2×2,30μ), λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα συνολικού πλάτους 2,10μ (2×1,05μ), κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο τύπου New Jersey πλάτους 0,60μ και ύψους 0,80μ.

Στο Πάτρα-Πύργος προβλέπονται δύο μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Χ.Θ. 8+450 μεταξύ των Α/Κ ΒΙΠΕ και Κάτω Αχαϊας καθώς και περί την Χ.Θ. 67+900 μεταξύ των Α/Κ Αμαλιάδας και Α/Κ Πύργος. Επίσης προβλέπονται πλευρικοί σταθμοί διοδίων στους Ανισόπεδους Κόμβους Κάτω Αχαΐας & Αμαλιάδας. Στο νέο τμήμα της Ολυμπίας Οδού θα λειτουργήσουν και δύο αμφίπλευροι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και ΚΕΣ περί τις Χ.Θ. 21+000 και 72+000.

Το «αγκάθι» του Καϊάφα και ο κόμβος του Αλφειού

Την ίδια ώρα, και μετά τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη από τον Πύργο «φούντωσε» ξανά η συζήτηση και για τα δύο άλλα οδικά δίκτυα, αυτό του «Πύργου – Καλού Νερού – Τσακώνας» και του «Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας».

Σε ό,τι αφορά το πρώτο τμήμα, η εφ. «Πατρίς» συνομίλησε με κορυφαία στελέχη της Ολυμπιάς Οδού προς επιβεβαίωση των όσων ανέφερε ο πρώην υπουργός και είναι αλήθεια ότι οι μελέτες  που βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης θα είναι έτοιμες προς υποβολή τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά το «αγκάθι» του Καϊάφα, από τις δυο εναλλακτικές, φαίνεται πως προκρίνεται αυτή της ήπιας παρέμβασης στα «επίμαχα» περίπου 21 χιλιόμετρα με βάση και τις προϋποθέσεις του ΣτΕ αφού η επιλογή της ανατολικής χάραξης φαίνεται πως θα εκτινάξει το κόστος στα ύψη και θα είναι δύσκολη η έγκρισή της.

Όταν ετοιμαστούν και υποβληθούν οι μελέτες, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να τις καταθέσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αν από εκεί δοθεί το «πράσινο φως» αυτό που θα μένει για να ξεκινήσουν οι εργασίες θα είναι να βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης.

Σχετικά με το «Πύργος – Αρχαία Ολυμπία» το οποίο και από τα στελέχη της Ολυμπίας Οδού χαρακτηρίζεται ως πιο «εύκολο» και «έτοιμο περιβαλλοντικά έργο», το επόμενο τμήμα που οδεύει  προς κατασκευή είναι το Πύργος-Αλφειός, μήκους 12χλμ, εκεί όπου θα υπάρξει ένας κόμβος που θα μειώσει ακόμα περισσότερο την απόσταση με την Αρχαία Ολυμπία και θα είναι επί της ουσίας μια νέα χάραξη σαν Περιφερειακή του Πύργου.

Ουσιαστικά θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού με τον άξονα που φτάσει στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας καλύπτοντας μια μεγάλη ανάγκη καθώς ο χώρος είναι σημείο επίσκεψης χιλιάδων τουριστών καθημερινά, όλο το έτος προυπολογισμού – όπως εκτιμάται – περίπου 50 εκατομμύριων ευρώ.

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Αίτημα μας παραμένει η ολοκλήρωση του δακτυλίου της Πελοποννήσου»

«Βασική επιδίωξη του Επιμελητηρίου ήταν η αντιμετώπιση του έργου Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα ως ενιαίο. Υπήρξε η αλήστου μνήμης διαπραγμάτευση του Ελληνικού Δημοσίου με τους Παραχωρησιούχους και το έργο έφτασε μέχρι την Πάτρα. Τώρα έχουμε το μεγάλο θέμα πως συνεχίζει ο δρόμος από εκεί και πέρα. Υλοποιείται και βρίσκεται σε καλή πρόοδο το κομμάτι από την Πάτρα μέχρι την είσοδο του Πύργου και παραμένει το δικό μας το αίτημα για την συνέχεια του έργου έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κυκλοφοριακός δακτύλιος της Πελοποννήσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ευρεία παράκαμψη του Πύργου, να οδηγηθεί αυτός ο δρόμος προς την Ολυμπία και στην συνέχεια προς την Μεσσηνία.

Ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ότι οι μελέτες για την ευρεία παράκαμψη του Πύργου και τη σύνδεση με την Ολυμπία είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε πως θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα της διέλευσης από τον Καϊάφα. Νομίζω ότι ήταν μια παρέμβαση εκεί που μόνοι μας την ακυρώσαμε και δώσαμε λαβή ώστε να μην προχωρήσει το έργο  και αυτό το θέμα τώρα θα τεθεί από την αρχή. Εκτιμώ ότι  με μια ήπια παρέμβαση θα άρουμε το συγκεκριμένο εμπόδιο.

Υπάρχει μια κινητικότητα σε αυτόν τον τομέα και πιστεύω ότι τα πράγματα θα τρέξουν γρήγορα και κάποια πράγματα όπως το Καλό Νερό – Τσακώνα μπορεί να γίνουν και ανεξάρτητα από τον Μορέα και να μείνει το Πύργος – Καλό Νερό».

Όλη η επικαιρότητα