Αθλητισμός

Όλα έτοιμα για τον 5ο Μαραθώνιο Ολυμπίας: Με στόχο κάθε χρόνο να ξεπερνά τον εαυτό του!

Ακούστε το άρθρο

Τα πάντα είναι έτοιμα για τον 5ο Μαραθώνιο Ολυμπίας, μια διοργάνωση που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και πλέον έχει αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια προσελκύοντας αθλητές και αθλήτριες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας οι διοργανωτές, ο Πρόεδρος του Σωματείου του Μαραθωνίου, Δημήτρης Κωσταριάς, ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Πύργου Λάκης Αθανασόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Αρχ. Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες της διοργάνωσης ενώ κοινή συνιστάμενη όσων είπαν ήταν πως ο Μαραθώνιος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του εαρινού προγράμματος συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας δρομικής κοινότητας.

Ο κ. Κωσταριάς ξεκίνησε λέγοντας πως ο Μαραθώνιος Ολυμπίας αποτελεί πλέον ένα τεράστιο μέγεθος που φέρνει την Ηλεία στο αθλητικό προσκήνιο και παρουσίασε όσα έχει πετύχει αυτά τα χρόνια εστιάζοντας στην συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα αλλά και από 30 χώρες του εξωτερικού, στην συνεργασία με τοπικούς και όχι μόνο φορείς, στην χρηματοδότηση από χορηγίες και συμμετοχές αθλητών άνω του 60% τοις εκατό του προϋπολογισμού, στην προβολή από πανελλήνια μέσα αλλά και στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Όπως αποκάλυψε δε, πως η φετινή  τελετή έναρξης θα αναβαθμιστεί με την παρουσία της χορογράφου των τελετών αφής και παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, Άρτεμις Ιγνατίου.

Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στις μελλοντικούς επιδιώξεις του σωματείου με ορίζοντα το 2025, κάποιες εκ των οποίων είναι ο διπλασιασμός των αθλητών, η αύξηση των πανελληνίων και διεθνών χορηγιών, η 100% κάλυψη του προϋπολογισμού, η ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη, η συμμετοχή σε διεθνή κορυφαία έκθεση και η επέκταση της χρονικής διάρκειας, με τελικό στόχο την συνεχή ανάπτυξη και την διεθνοποίηση της διοργάνωσης και φυσικά τον τερματισμό εντός του Σταδίου.

 «Να γίνουμε κοινωνοί του ευ αγωνίζεσθαι»

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστoδουλόπουλος ο οποίος τόνισες πως αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για τον Δήμο να υποδέχεται για 5η χρονιά το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της Ηλείας, που τιμά την ιστορία της Αρχ. Ήλιδας που οραματίστηκε και γέννησε τα πανανθρώπινα ιδεώδη του Ολυμπισμού, της Εκεχειρίας και του ευ αγωνίζεσθαι.

Συμπλήρωσε δε, πως ως δημοτική αρχή, οραματίζεται την Ηλεία ως έναν ενιαίο αθλητικό τουριστικό προορισμό και η διοργάνωση του Μαραθωνίου  μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτό καθώς αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και αθλητικής άμιλλας που μοναδικό μέλημά του είναι να διαδώσει τα ιδεώδη του αγωνίσματος σε όλον τον κόσμο, να υπηρετήσει τις αρχέγονες αξίες του αθλητισμού και να προβάλει τη συμμετοχή σε τέτοιες προσπάθειες, ως τρόπο ζωής.

Ο δήμαρχος Ήλιδας υπεραμύνθηκε της επιλογής του να στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τον Μαραθώνιο ενώ κλείνοντας απεύθυνε κάλεσμα σε όσους  έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στον αγώνα , να γίνουν κοινωνοί του ευ αγωνίζεσθαι, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, της ειρήνης και της Εκεχειρίας που γέννησε αυτός ο τόπος.

Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δ. Πύργου Λάκης Αθανασόπουλος χαρακτήρισε τον Μαραθώνιο Ολυμπίας ως το μεγαλύτερο μαζικό αθλητικό γεγονός που γίνεται στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια και υπογράμμισε την ευχάριστη θέση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Πύργου να είναι συνδιοργανωτής όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά σε αυτή την μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του ολυμπισμού. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα να ευχαριστηθεί ο κόσμος τις διαδρομές και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των αθλητών στους οποίους ευχήθηκε καλή επιτυχία όπως επίσης και στους εθελοντές.

Τελευταίος μίλησε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού του δήμου Αρχ. Ολυμπίας Αντώνης Χρυσανθακόπουλος οποίος εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του Δ. Αρχαίας Ολυμπίας δήλωσε πως τα πάντα είναι έτοιμα για τον 5ο Μαραθώνιο συμπληρώνοντας πως η επιτροπή αποτελούμενη από τους κυρίους Δεββέ, Χ. Σπηλιόπουλο , Φ. Κωσταριά αλλά και τους αθλητικούς συλλόγους, επωμιζόμενη το «ειδικό βάρος» του τερματισμού στο αρχαίο στάδιο, φρόντισε οι απονομές φέτος να είναι κάτι ξεχωριστό.

Κλείνοντας ευχαρίστησε εθελοντές, χορηγούς αλλά και τα τοπικά διαμερίσματα Πλατάνου, Πελοπίου, Στρεφίου και Βαρβάσαινας για την συμβολή τους και ακολούθως παρουσίασε το πρόγραμμα του διημέρου.

Η τελετή έναρξης του 5ου Μαραθώνιου Ολυμπίας θα πραγματοποιεί αύριο στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ήλιδας.

Το πρόγραμμα της τελετής έναρξης

Ώρα: 16.00: Πέρας προσέλευσης – Έναρξη εκδήλωσης

Ώρα: 16.10: Χαιρετισμοί – Ομιλίες
• Πρόεδρος Σωματείου “Μαραθώνιος Ολυμπίας” – κ. Δημήτριος Κωσταριάς
• Δήμαρχος Ήλιδας – κος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος
• Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας – κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος
• Δήμαρχος Πύργου – κ. Γαβριήλ Λιατσής
• Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας – κ. Ευθύμιος Κοτζιάς
• Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας – Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια

Ώρα: 16.40: Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα:

  • “Παυσανίου Ελλάδος Περιήγηση”: Ανάγνωση αποσπασμάτων από το 5ο και 6ο Βιβλίο του Παυσανία (Ηλιακά) σε μετάφραση Ν. Παπαχατζή υπό την επιμέλεια της θεατρικής Ομάδας των εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Δήμου ΄Ηλιδας (5′- 8′)
    • “Ο χορός της Φυσκόας και της Ιπποδάμειας των 16 ηλείων γυναικών”: Χορογραφία από την ομάδα της Αρτέμιδας Ιγνατίου και την μουσική επιμέλεια του Γιάννη Ψειμάδα χορογράφου και μουσικοσυνθέτη αντίστοιχα της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (10′ – 15′) .
    • Το μήνυμα της Ήλιδας: Σύντομο δρώμενο ομάδας παιδιών του χορευτικού τμήματος του Εκπολ. Συλλόγου “Φυλέας”. (5′)
    • Βράβευση ομάδας κας Αρτέμιδας Ιγνατίου & κου Γιάννη Ψειμάδα. (5′)

Ώρα: 17.15: Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας από τον αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο (διάρκεια περίπου 30′)

Ώρα: 17.45: Πέρας εκδήλωσης

Όλη η επικαιρότητα