Ζώα

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την αφόδευση των θηλαστικών

Δώδεκα δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάζονται κατά μέσο όρο οι άνθρωποι και τα υπόλοιπα θηλαστικά για να αφοδεύσουν, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε μάλιστα βραβευτεί για προηγούμενη μελέτη που έδειχνε ότι σχεδόν όλα τα θηλαστικά, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο για να ουρήσουν.

Είτε πρόκειται για ελέφαντα, είτε για σκύλο, είτε για έναν άνθρωπο, τα κόπρανα χρειάζονται περίπου τον ίδιο χρόνο για να βρεθούν στο φως του ήλιου ή στον πάτο της τουαλέτας, είναι το συμπέρασμα της δημοσίευσης στην επιθεώρηση Soft Matter («Μαλακή Ύλη»).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την μηχανολόγο μηχανικό Πατρίτσια Γιανγκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ατλάντα (Georgia Τech), βιντεοσκόπησαν διάφορα ζώα σε ζωολογικούς κήπους και στους δρόμους την ώρα που έκαναν την ανάγκη τους.

Διαπιστώθηκε ότι η διάρκεια αφόδευσης είναι περίπου σταθερή στα 12 δευτερόλεπτα (με απόκλιση συν/πλην επτά δευτερολέπτων) είτε το ζώο έχει βάρος τέσσερα κιλά είτε 4.000.

Ένα άλλο εύρημα είναι ότι το μήκος των κοπράνων είναι χονδρικά πενταπλάσιο από τη διάμετρο του ορθού (μέρους του πρωκτικού σωλήνα) των ζώων. Τα μεγαλύτερα ζώα ασφαλώς παράγουν κόπρανα μεγαλύτερα σε μήκος.

Επίσης, όλα τα ζώα παράγουν κατά μέσο όρο δύο κόπρανα κάθε φορά.

Ακόμη, ανάλογα με τη διατροφή των ζώων, επηρεάζεται η πυκνότητα των κοπράνων, οπότε τα ζώα παράγουν κόπρανα είτε ελαφριά που επιπλέουν στο νερό, είτε βαριά που βυθίζονται. Φυτοφάγα ζώα όπως οι ελέφαντες, τα πάντα και τα καγκουρό κάνουν ελαφριά κόπρανα, ενώ σαρκοφάγα ζώα όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες παράγουν βαριά κόπρανα.

Εξάλλου, οι υπολογισμοί των ερευνητών έδειξαν ότι τα ζώα κατά μέσο όρο εισάγουν στο σώμα τους τροφές που έχουν βάρος έως το 8% του σώματός τους, ενώ αποβάλλουν με την αφόδευση έως το 1% μόνο του συνολικού βάρους τους.

Γιατί όμως τα ζώα αφοδεύουν τόσο γρήγορα; «Η μυρωδιά των κοπράνων προσελκύει θηρευτές, πράγμα επικίνδυνο για τα ζώα. Αν μείνουν παραπάνω για την ανάγκη τους, θα εκθέσουν τον εαυτό τους και θα ριψοκινδυνεύσουν να γίνουν αντιληπτά» εξήγησε η Γιάνγκ.

Το 2015 η ίδια ομάδα είχε κερδίσει το βραβείο-παρωδία Ig Nobel για τη διατύπωση του «νόμου της παγκόσμιας ούρησης», σύμφωνα με τον οποίο τα περισσότερα θηλαστικά χρειάζονται κατά μέσο όρο 21 δευτερόλεπτα για να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα