Ηλεία

Ώλενα: Αφιερωμένη στην σταφίδα η 10η Γιορτή Τρύγου

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Ώλενας η «10η Γιορτή Τρύγου», η εκδήλωση-θεσμός για την ευρύτερη περιοχή, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Ωλένη», με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η φετινή γιορτή ήταν αφιερωμένη σε ένα προϊόν-σήμα κατατεθέν της περιοχής, την σταφίδα για την οποία όλοι εξέφρασαν την ευχή να αποκτήσει και πάλι την θέση –σε διατροφικό και οικονομικό επίπεδο- που κατείχε στο παρελθόν…

Όπως κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Ώλενας και τα μέλη του συλλόγου στήριξαν την εκδήλωση και εργάστηκαν με αγάπη και μεράκι για την πραγματοποίηση της και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Μαζί με τους επισκέπτες τίμησαν από κοινού το προϊόν που χαρακτηρίζει τον τόπο και δεν είναι άλλο από την σταφίδα, την Ελληνική υπερτροφή που αποκαλείται και… «μαύρος χρυσός».

Η φετινή γιορτή περιλάμβανε ομιλίες, δρώμενα, δωρεάν γλυκοσταφιδοκεράσματα και άλλα γλυκά και αλμυρά εδέσματα καθώς και παραδοσιακούς χορούς προσφέροντας μια πλούσια και… χορταστική –στην κυριολεξία- βραδιά στους παρευρεθέντες.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο «Η Ωλένη», Αγγελική Δημητρακάκη δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι «Την γιορτή τρύγου την προετοιμάζουμε με πολύ αγάπη και μεράκι. Φέτος η γιορτή είναι αφιερωμένη σ` ένα τοπικό προϊόν όπως είναι η σταφίδα ή ο μαύρος χρυσός όπως την αποκαλούσαν παλιότερα. Στα περισσότερα χωριά της περιοχής μας η σταφίδα καλλιεργείται και αυτός είναι ο λόγος που επιλέξαμε να τιμήσουμε και να προβάλλουμε το συγκεκριμένο προϊόν. Παράλληλα προβάλλουμε και τα λαογραφικά μας αντικείμενα που χάνονται κι αυτά με το πέρασμα του χρόνου. Άλλωστε βασικός στόχος του συλλόγου μας είναι να μπορέσει να διατηρήσει αυτά τα λαογραφικά αντικείμενα και την πολιτιστική μας παράδοση».

Στη σταφίδα, αναφέρθηκε στην ομιλία της η κα Ειρήνη Παναγοπούλου που την χαρακτήρισε ως «τον μικρό μαύρο θησαυρό,  ευεργετικό για την υγεία μας, με τη γλυκιά γεύση τη βελούδινη υφή και το μεθυστικό άρωμα, που κουβαλά στις ρώγες του αιώνες ιστορίας».

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου Βιοκαλλιεργητών νομού Ηλείας και μέλος του Ομίλου Φίλων Σταφίδας, Ανδρέας Βαρώτσος ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η σταφίδα ως προϊόν έχει μέλλον. Έχουμε ξεκινήσει την λειτουργία του Ομίλου προκειμένου ν` αναδείξουμε την άξια της κάνοντας παράλληλα προτάσεις για την αξιοποίηση της. Αφού υπάρχει αυτό το μοναδικό προϊόν θεωρούμε πως πρέπει να γίνει γνωστό στους έλληνες καταναλωτές αλλά και στο εξωτερικό. Μια από τις προτάσεις μας είναι να γίνει διαφήμιση της σταφίδας αλλά και να ενταχθεί στον κανονισμό υγείας. Μια άλλη πρωτοβουλία μας είναι η ίδρυση μουσείου για την σταφίδα και γι` αυτό καλούμε όποιον έχει κάποιο έκθεμα να μας το γνωστοποιήσει».

Τις ομιλίες ακολούθησαν δρώμενα σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή της σταφίδας ενώ οι επισκέπτες μπορούσαν να αντικρίσουν και αντικείμενα που σχετίζονταν με τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Η συνέχεια περιλάμβανε επίδειξη παραδοσιακών χορών που έγινε από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων «Εν χορώ» (Ζαχάρως), «Το γαϊτανάκι» (Γαστούνης), «Η Έλισσα» (Αμαλιάδας), καθώς και του τοπικού (διοργανωτή της εκδήλωσης) «Η Ωλένη».

Όλη η επικαιρότητα