Έρευνα Κόσμος

Όλες οι μαζικές δολοφονίες στις ΗΠΑ το 2017 είχαν ένα κοινό στοιχείο

Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με έρευνα γύρω από τις 28 μαζικές δολοφονίες που συνέβησαν πέρυσι, το φύλο των ανδρών δεν ήταν το μοναδικό κοινό στοιχείο τους

Το προηγούμενο έτος σημαδεύτηκε από πυροβολισμούς σε σχολεία των ΗΠΑ και πολλές άλλες θανατηφόρες επιθέσεις με τουλάχιστον τρία θύματα σε κάθε περιστατικό. Όλες διαπράχθηκαν από άντρες. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που τους συνδέει, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης Απειλών της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Το κέντρο δημοσίευσε έρευνα που μελετά και τις 28 υποθέσεις μαζικής δολοφονίας, και από την οποία προκύπτει πως όλοι οι δράστες υπέφεραν από τουλάχιστον έναν εξαιρετικά ισχυρό στρεσογόνο παράγοντα στη ζωή τους τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τέτοιου είδους παράγοντες έντονου άγχους περιλαμβάνουν οικογενειακά προβλήματα ή προβλήματα στη σχέση του ατόμου, προσωπικά θέματα, δυσκολίες στο σχολικό ή εργασιακό περιβάλλον, αλλά και παλαιότερα προβλήματα με το Νόμο, τα οποία όμως δεν κατέληξαν σε σύλληψη ή κατηγορίες.

Πάνω από τους μισούς δράστες είχαν υπάρξει χρήστες ουσιών, ενώ το 71% είχαν ποινικό μητρώο που ξεπερνούσε τα όρια των απλών τροχαίων παραβιάσεων.

Πάνω από τα δύο τρίτα των δολοφόνων αντιμετώπισαν κάποιας μορφής ψυχολογικές διαταραχές λίγο πριν τις επιθέσεις τους, αν και μόνο το ένα τέταρτο είχε κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο ή έκανε λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

“Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παρατηρήσαμε σχετίζοταν με κάποια ψύχωση, περιλαμβάνοντας παράνοια, παραισθήσεις και αυτοκτονικές σκέψεις” ααναφέρει η έρευνα.

Ο Στίβεν Πάντοκ, “αθεράπευτος” τζογαδόρος, είχε χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του μόλις δύο χρόνια πριν αποφασίσει να “γαζώσει” με σφαίρες το κοινό ενός μουσικού φεστιβάλ στο Λας Βέγκας από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου του.

Από τους 28 δράστες του 2017, οι επτά από αυτούς δήλωναν πίστη σε ένα συγκεκριμένο “σύστημα πεποιθήσεων”, ενώ μόλις οι δύο από αυτους ήταν μέλη του ISIS.

Οι περισσότερες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με κάποιο όπλο (82%), το 11% με κάποιο όχημα, ενώ το 7% με μαχαίρι.

Από τα 3 άτομα που κατείχαν όπλο, οι 10 το κατείχαν παράνομα. Οι δύο ήταν ανήλικοι και οι υπόλοιποι υπόκεινται σε κάποιους όρους ή παράγοντες που θα έπρεπε να τους απαγορεύουν να κατέχουν όπλο.

Τέλος, τα μίσα περίπου περιστατικά ξετυλίχθηκαν σε λιγότερο από πέντε λεπτά. Το 32% εξ αυτών κατέληξε με σύλληψη του δράστη από την αστυνομία, ενώ το 14% σκοτώθηκε σε εμπλοκή με αστυνομικούς. Ένα 29% αυτών αυτοκτόνησε είτε μετα την επίθεση, είτε ως μέρος αυτής.

Όλη η επικαιρότητα