Γεύσεις

Όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για την Καθαρά Δευτέρα

Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω τι καιρό θα κάνει αυτή την Καθαρά Δευτέρα.  Δεν έχω ιδέα αν θα την περάσεις έξω, σεργιανίζοντας σε πράσινους λόφους με τον χαρταετό σου και καλοσωρίζοντας την άνοιξη, ή μέσα επειδή θα βρέχει. Αυτό που ξέρω είναι ότι -ακόμα κι αν δηλώνεις “μη παραδοσιακός τύπος”- θα ακολουθήσεις το έθιμο και όλο και σε κάποιο τραπέζι θα βρεθείς, παρέα με οικογένεια ή/και φίλους. Και θα καταβροχθίσετε νηστίσιμες λιχουδιές. Αν είσαι από αυτούς που το οργανώνουν, σου μάζεψα τις αγαπημένες μου συνταγές για την πιο χαλαρή Δευτέρα του χρόνου. Εσύ ποιες θα φτιάξεις;

Μεζεδάκια

Μαϊντανοσαλάτα

Μπόλικο μαϊντανό, σκόρδο, λεμόνι και αμύγδαλα θέλει αυτή η συνταγή για να γίνει το αγαπημένο σου ντιπ για τη λαγάνα. Συνταγή εδώ.

Χούμους

Το πιο αέρινο, νόστιμο, σκορδάτο χούμους που δοκίμασες ποτέ, δε θα μπορούσε να λείπει από το τραπέζι της Κ. Δευτέρας. Συνταγή εδώ.

Ρεγγοσαλάτα

Την ταραμοσαλάτα την αγαπάς. Τί θα έλεγες φέτος, για την αλλαγή, να φτιάξεις ρεγγοσαλάτα με καπνιστή ρέγγα; Λεμονάτη, σκορδάτη, πεντανόστιμη. Συνταγή εδώ.

Φάβα με ψητές γλυκοπατάτες &  κολοκυθόσπορους

Τι κι αν έρχεται η άνοιξη! Όσο βρίσκεις ακόμα γλυκοπατάτες, ψήστες μέχρι να καραμελώσουν και να πολτοποίησέ τες μέσα στην φάβα. Τέτοια δεν έχεις ξαναδοκιμάσει! Συνταγή εδώ.

Λαγάνα

Η πιο γρήγορη σπιτική λαγάνα

Οι σπιτικές λαγάνες έχουν άλλη γεύση. Κι αν βαριέσαι την κλασική, μπορείς να τους δώσεις γεύση από ρίγανη, λιαστές ντομάτες, σκορδοπίπερο και ότι άλλο σε εμπνέει. Συνταγή εδώ.

Σαλάτες-συνοδευτικά με λαχανικά

Ρεβιθοσαλάτα με αβοκάντο και πράσινη σος ταχινιού

Αυτή η ρεβιθοσαλάτα δε θυμίζει σε τίποτα τα πατροπαράδωτα τραπέζια της Κ. Δευτέρας. Όμως το αβοκάντο έχει μπεί για τα καλά στη ζωή μας, τα ελληνικά ρεβίθια είναι πάντα νόστιμα και το ταχίνι είναι βάση για υπέροχη σος. Συνταγή εδώ.

Πικάντικη σαλάτα με κουνουπίδι και σος ταχινιού

Αυτή η νηστίσιμη σαλάτα είναι η απάντηση σε όσους δεν πολυτρώνε λαχανικά και νομίζουν ότι το κουνουπίδι δεν μπορεί να είναι πεντανόστιμο. Κυρίως πιάτο από μόνη της! Συνταγή εδώ.

Πατατοσαλάτα τούμπανο με vegan dressing

Για τους δύσκολους της παρέας που δεν την βρίσκουν με τα θαλασσινά. Ε, οι πατάτες αρέσουν σε όλους. Ειδικά όταν συνδυάζονται με τραγανά ραπανάκια και ένα υπέροχο κρεμώδες και νηστίσιμο dressing. Συνταγή εδώ.

Θαλασσινά

Εύκολη γαριδομακαρονάδα σε 30 λεπτά

Σαν να βρίσκεσαι ήδη σε ταβερνάκι δίπλα στο κύμα! Πανεύκολη και πεντανόστιμη, με μπόλικα ολόγλυκα ντοματίνια. Τόλμησέ την! Συνταγή εδώ.

Γαρίδες κοκτέιλ

Οι γαρίδες κοκτέιλ δεν είναι παραδοσιακό έδεσμα, όμως θ’ αγαπηθούν πολύ. Δες πόσο λίγη ώρα ποσάρουμε τις γαρίδες για να μην γίνουν σαν λάστιχο. Συνταγή εδώ.

Χταπόδι με κοκκινιστό κριθαράκι & άρωμα ούζου

Κάτι σαν κριθαρότο, κάτι σαν γιουβετσάκι κατσαρόλας με χταπόδι, αυτό το μεθυσμένο κριθαράκι με μπόλικη ντοματούλα, σκόρδο, μαϊντανό θα σου θυμίσει καλοκαίρι. Συνταγή εδώ.

Σαλάτα μαυρομάτικα με γαρίδες

Τα μαυρομάτικα σε σαλάτα τα ξέρεις. Δοκίμασέ τα με γαρίδες, μπόλικα μυρωδικά, σκόρδο, καυτερές πιπερίτσες και χυμό λάιμ και θα βάζεις στο πιάτο σου ξανά και ξανά (και ξανά). Συνταγή εδώ.

Μεθυσμένα αχνιστά μύδια με σκόρδο

Σκόρδο, κρασί, μαϊντανός αρωματίζουν το ζωμό που θα αχνίσουν τα μύδια. Τώρα ξέρεις που θα βουτήξεις όλη αυτή τη λαγάνα. Συνταγή εδώ.

Γλυκά

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι

Σπιτικός χαλβάς από ζουμερά, μοσχομυριστά πορτοκάλια, με μπόλικο ξύσμα. Πιο ελαφρύς απ΄τον συνηθισμένο, το ίδιο νόστιμος! Συνταγή εδώ.

Χαλβαδόπιτα με φύλλο

Παραδοσιακή; Δεν έχω ιδέα. Πανεύκολη; Εγγυημένο. Και πεντανόστιμη. Γλυκιά, στιβαρή πίτα που αναδεικνύει τις γεύσεις του χαλβά, του ταχινιού, του μελιού, της κανέλας. Συνταγή εδώ.

Γλυκιά πίτα με δαμάσκηνα

Νηστίσιμη πίτα με δαμάσκηνα, κονιάκ, κανέλα, αμύγδαλα και φύλλο κρούστας -ό,τι έχεις στην κατάψυξή σου- θα σε κάνει να την αγαπήσεις για την απλότητα της. Συνταγή εδώ.

Νηστίσιμη τάρτα σοκολάτας με ταχίνι

Ποιός είπε ότι η σοκολάτα δεν έχει θέση στο νηστίσιμο τραπέζι; Αυτή η τάρτα είναι για σένα που πιστεύεις ότι “αν δεν έχει σοκολάτα, δεν είναι γλυκό”. Συνταγή εδώ.

Πηγή: madameginger.com

Όλη η επικαιρότητα