Κινηματογράφος

Μπάτμαν: Δες όλες τις ταινίες με την σωστή σειρά!

Φτιάξαμε μια λίστα, με όλες τις ταινίες που πρέπει να έχει δει ένας λάτρης του νυχτεριδανθρώπου -και με την σωστή σειρά - ! 
Ακούστε το άρθρο

Tην, Πέμπτη 4 Μαρτίου, η πολυαναμενόμενη ταινία “The Batman”, έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Στον ομώνυμο ρόλο, βρίσκουμε τον ηθοποιό Ρόμπερτ Πάτινσον, ο οποίος, έχει αποκαλύψει σε συνέντευξή του, ότι θα μας «δώσει» έναν “Batman” εντελώς διαφορετικό από ότι περιμένουμε. Για να πάρουμε δε μια γεύση σχετικά με το τι εννοεί, είπε ότι εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του, από τον Κερτ Κομπέιν (ναι, τον γνωστό).

O Ματ Ριβς σκηνοθέτης της νέας ταινίας, εξήγησε πως θέλει να τονίσει την δραματική  πλευρά του Batman. Εξ ου και το έντονο eyliner που έχουμε δει στα trailer. «Το μουτζουρωμένο eyeliner δίνει την εντύπωση ότι ο Bruce πραγματικά περνάει δύσκολα και το ζει.», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να σας προετοιμάσουμε, πριν δείτε τη νέα ταινία, μυώντας σας (αν δεν είστε ήδη μυημένοι), στον σκοτεινό και ταυτόχρονα συναρπαστικό κόσμο ενός από τους διασημότερους ήρωες, του Μπάτμαν.

Φτιάξαμε μια λίστα, με όλες τις ταινίες που πρέπει να έχει δει ένας λάτρης του νυχτεριδανθρώπου -και με την σωστή σειρά – ! 

Batman: The Movie (1966)

Ο χαρακτήρας του Μπάτμπαν εμφανίζεται για πρώτη φορά στο “Dedective Comics No.27”, το 1939. Είχε αρχικά ονομαστεί “Bat-Man”, ενώ αναφερόταν και ως “Ο Σταυροφόρος με την κάπα”, ή ο “Σκοτεινός Ιππότης”.

Το 1966, ο Άνταμ Γουέστ, υποδύθηκε τον Μπάτμαν σε μια ταινία της οποίας την σκηνοθεσία υπέγραφε ο Λέσλι Χ. Μάρτινσον, με συμπρωταγωνιστή τον Μπαρτ Γουάρντ, στον ρόλο του Ρόμπιν.

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της μετά την πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής εκπομπής “Μπάτμαν”, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Η ταινία έχει ενδιαφέρον, γιατί περιλαμβάνει, τέσσερις από τους πιο διάσημους εχθρούς του Μπάτμαν, τον Γρίφο, τον Πιγκουίνο, την Catwoman και τον Τζόκερ.

Όλοι αυτοί οι υπερ-κακοί συνεργάζονται για να νικήσουν τον Μπάτμαν και να καταλάβουν τον κόσμο.

Τρέιλερ: 

Batman (1989)

Η Warner Bros ουσιαστικά «γεννά» αυτό που σήμερα, το ευρύ κοινό γνωρίζει ως αυθεντικό κινηματογραφικό σύμπαν του Μπάτμαν, με την κυκλοφορίας της ταινίας “Batman” σε σκηνοθεσία του Τιμ Μπάρτον, το 1989.

Πολλοί κριτικοί γράφουν, πως σε αυτήν την ταινία, ο Τιμ Μπάρτον, μας παρουσιάζει την πρώτη σοβαρή εκδοχή του χαρακτήρα του Μπάτμαν, στην μεγάλη οθόνη. Πέρα όμως και πάνω από αυτό είναι μια ταινία που για τα δεδομένα της εποχής, δεν είχε καμία σχέση με άλλες ταινίες που αφορούσαν σούπερ ήρωες.

Η αισθητική του Τιμ Μπάρτον και οι εξαιρετικές ερμηνείες του Μάικλ Κίτον ως νυχτεριδανθρώπου, και του Τζακ Νίκολσον, ως μια τρομακτικά κωμική εκδοχή του Τζόκερ, ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη.

Αντικειμενικά (ή και όχι) δεν ξέρουμε πως θα ήταν οι ταινίες για σούπερ ήρωες σήμερα, εάν δεν είχε προηγηθεί αυτό το κινηματογραφικό διαμάντι.

Τρέιλερ: 

Batman Returns (1992)

Αν η προηγούμενη ταινία του Τιμ Μπάρτον δημιούργησε από το μηδέν ξανά το κινηματογραφικό σύμπαν του Μπάτμαν, αυτή εδώ, το εξέλιξε σε κάθε σημείο του. “Batman Returns“…

Ο Μάικλ Κίτον φυσικά, ξανά στον ομώνυμο ρόλο, με δύο εξωπραγματικά επιτυχημένες προσθήκες… Αυτή της Μισέλ Φάιφερ ως Catwoman και του Ντάνι Ντε Βίτο ως Πιγκουίνος.

Δεν θα ήμουν υπερβολική εάν έλεγα πως αυτή η ταινία ανήκει στον Ντάνι Ντε Βίτο. Άλλωστε το πρόσωπο του έχει ταυτιστεί με το πρόσωπο του Πιγκουίνου και όχι αδίκως.

Σε αυτήν την ταινία, βλέπουμε την ιστορία του σκοτεινού αυτού αντιήρωα, ο οποίος απαγάγει όλα τα πρωτότοκα παιδιά της Γκόθαμ ώστε να πάρει την εκδίκησή του για την δική του εγκατάλειψη όταν ήταν παιδί.

Θα έλεγε κανείς πως ίσως αυτή η ταινία στερείται ρεαλισμού, είναι όμως πλήρης από συναισθήματα και την gothic αισθητική του Μπάρτον.

Τρέιλερ: 

Batman Forever (1995)

Στο “Batman Forever” την μαύρη μάσκα, και την μακριά κάπα φορά ο Βαλ Κίλμερ.  Ενώ, τα σκηνοθετικά ηνία αναλαμβάνει ο Τζόελ Σουμάχερ, με τον Τιμ Μπάρτον, να μένει στην κινηματογραφική ομάδα, αυτή τη φορά όμως, με τον ρόλο του παραγωγού.

Χωρίς να θέλω να αδικήσω τον Βαλ Κίλμερ, η αντικατάσταση του Μάικλ Κίτον, κάπως πόνεσε… και ίσως να αδίκησε και τον ίδιο.

Βέβαια, έχουμε κάποιες σημαντικές εμφανίσεις στο καστ, με τον Τζιμ Κάρεϊ ως Γρίφο, τον Τόμι Λι Τζόουνς ως Χάρβει Ντεντ (Twoface), τον Κρις Ο’ Ντόνελ ως Ρόμπιν, τη Νικόλ Κίντμαν ως Δρ. Τσέις Μερίντιαν και την Ντρου Μπάριμορ ως Σούγκαρ.

Ακόμη, έχουμε κι ένα Υ Π Ε Ρ Ο Χ Ο soundtrack (Kiss From A Rose).

Θεωρώ πως κάτι δεν πήγε καλά σε αυτήν την ταινία. Ίσως να φταίει η αντικατάσταση του Κίτον, ίσως η κακή χημεία μεταξύ των ηθοποιών ή απλά προτιμούσαμε στην καρέκλα του σκηνοθέτη τον Τιμ Μπάρτον.

Τρέιλερ: 

Batman and Robin (1997)

Αν έδινα έναν διαφορετικό τίτλο στην ταινία “Batman and Robin“, αυτός θα ήταν «Ο Μπάτμαν των 90’s»…

Όπου αυτή την «ναιντίλα», την συναντάμε και στην προηγούμενη ταινία, όμως εδώ ο Τζόελ Σουμάχερ δίνει τον δικό του ορισμό στην φράση «παταγώδης αποτυχία». Και αν την προηγούμενη ταινία του Σουμάχερ, την έσωζαν κάποιοι ηθοποιοί και ένα καλό σάουντρακ, αυτήν εδώ, δεν την σώζει… τίποτα!

Ούτε ο Τζωρτζ Κλούνει ως Μπάτμαν, ούτε ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ως Μίστερ Φριζ, ούτε καν η Ούμα Θέρμαν ως Πόζιον Άιβι -αφήνω απ ‘έξω τον Κρις Ο’ Ντόνελ” που ως προσπάθησε πολύ-.

Mandatory Credit: Photo by Christine Loss/Warner Bros/Kobal/Shutterstock

Εν κατακλείδι, αν θέλετε να κάνετε “skip” αυτήν την ταινία από την λίστα σας, σας δίνω το ελεύθερο… για να μην πω ότι σας προτρέπω κιόλας.

Τρέιλερ: 

Batman Begins (2005)

Μετά την αποτυχία του 1997, αναμφίβολα το κινηματογραφικό σύμπαν του Μπάτμαν χρειαζόταν νέες ισχυρές βάσεις, ώστε να βρει ξανά την χαμένη του αίγλη.

Έτσι, έπειτα από οκτώ χρόνια «σιωπής», ο Κρίστοφερ Νόλαν ήρθε με το “Batman Begins” και αυτή η «επιστροφή», ήταν στ’ αλήθεια καλύτερη κι απ’ ότι προσδοκούσε και ο μεγαλύτερος θαυμαστής των ταινιών του νυχτεριδανθρώπου.

Ο Νόλαν έκανε ακριβώς αυτό που έπρεπε. Έφτιαξε αυτές τις νέες βάσεις, και πάνω τους έχτισε ξανά, ένα ασυμβίβαστα σκοτεινό, σκληρό, και απόλυτα ρεαλιστικό σύμπαν για τον «νέο» του Μπάτμαν, τον μοναδικό Κρίστιαν Μπέιλ.

Σε αυτήν την ταινία οι κάτοικοι της -πιο ζοφερής από ποτέ- Γκόθαμ, ζουν τον απόλυτο τρόμο στα χέρια του -επίσης εκπληκτικού- Κίλιαν Μέρφι, στον ρόλο του Scarecrow. Ο νεαρός Μπρους Γούειν όμως βάζει τα πράγματα στην θέση τους…

Βέβαια εδώ έχουμε και μερικούς ακόμη εξαιρετικά αγαπημένους ηθοποιούς, όπως ο Λίαμ Νίσον στον ρόλο του Χένρι Ντουκάρντ, ο Μόργκαν Φρίμαν στον ρόλο του Λούσιους Φοξ και φυσικά ο απόλυτος Γκάρι Όλντμαν είναι ο Τζέιμς Γκόρντον (ή αλλιώς ο αστυνομικός της καρδιάς μας).

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω την ερμηνεία του Μάικλ Κέιν ως Άλφρεντ. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν έχει δώσει κανείς άλλος τόσο ταιριαστή χρεία στον φύλακα-άγγελο του Μπρους Γουέιν.

Την Κέιτι Χόλμς ωστόσο, και την ερμηνεία της ως Ρέιτσελ, επιτρέψτε μου να την αφήσω ασχολίαστη…

Τρέιλερ: 

The Dark Knight (2008)

Χρειάζομαι ακόμη 10 άρθρα σαν αυτό, για να γράψω μόνο για αυτήν εδώ την ταινία. Κυρίες και κύριοι… “The Dark Knight “!

Αυτό που ξεκίνησε στην προηγούμενη ταινία ο Κρίστοφερ Νόλαν, εδώ απογειώνεται.

Το σκοτεινό όραμά του για την Γκόθαμ, σωματοποιείται από τον Χιθ Λέτζερ και την εμβληματική -και δυστυχώς- τελευταία ερμηνεία της καριέρας του. Ο Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ έρχεται για να «σβήσει» όλους τους υπόλοιπους.

Είναι ένας Τζόκερ πραγματικά τρομακτικός, αφοπλιστικά απειλητικός και ανατριχιαστικά ψυχωτικός.

Μια ταινία με εξαιρετικά ειδικά εφέ, και μερικές ακόμη υπέροχες ερμηνείες. Ξεκινώντας από τον Κρίστιαν Μπέιλ (που σε αυτήν την ταινία γίνεται ο δικός μου πιο αγαπημένος Μπάτμαν), τον Άαρον Έκχαρτ ως Χάρβει Ντεντ (Twoface) και την υπέροχη Μάγκι Τζίλενχαλ ως (άξια) Ρέιτσελ Ντοζ.

Τρέιλερ: 

The Dark Knight Rises (2012)

Η τριλογία του Κρίστοφερ Νόλαν ολοκληρώνεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, και με τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο…

Η εμφάνιση του Τομ Χάρντι  στο «The Dark Knight Rises», ως Μπέιν, είναι αυτό που χρειαζόμασταν για να βρούμε ισορροπία μετά την ισοπεδωτική εμφάνιση του Χιθ Λέτζερ στην δεύτερη ταινία της τριλογίας.

Δεν εξισώνω την ερμηνεία του Χάρντι με αυτήν του Λέτζερ (προς Θεού). Η επιλογή όμως να ενσαρκώσει τον Μπέιν, ένας ηθοποιός της κλάσης του Τομ Χάρντι δείχνει την εξαιρετική συνέπεια του Νόλαν στην διαχείριση των χαρακτήρων του και των ηθοποιών του.

Ας μην παραλείψουμε όμως την ειδική μνεία στον ανατρεπτικό Τζόζεφ Γκόρντον – Λέβιτ, ως Τζον Μπλέικ (Ρόμπιν), στην Αν Χάθαγουεϊ ως μια πολύ διαφορετική (από την Μισέλ Φάιφερ τουλάχιστον) Catwoman, αλλά και στην λατρεμένη (μου) Μαριόν Κοτιγιάρ, ως Μιράντα Τέιτ.

Τρέιλερ: 

Batman V Superman: Dawn Of Justice (2016)

Έχετε ξεκινήσει ποτέ να βλέπετε μια ταινία, και ενώ πραγματικά πασχίζετε να βρείτε το νόημα της, να μην το καταφέρνετε με τίποτα; Αυτό ίσως σας συμβεί με το “Batman V Superman: Dawn Of Justice“. Εδώ, ο Ζακ Σναίντερ, σκηνοθετεί μια ταινία στην οποία, επί της ουσίας, τίποτα σημαντικό δεν συμβαίνει.

Σεναριακά, δύο από τους μεγαλύτερους υπερήρωες της ιστορίας των κόμικς, συναντιούνται, και αναμετρούνται με έναν μάλλον αρκετά ασόβαρο τρόπο.

Ο Μπεν Άφλεκ δεν είναι σε καμία περίπτωση ο Κρίστιαν Μπέιλ, αν και φανερά προσπάθησε να αποπνεύσει τον αέρα του. Από την άλλη ο Χένρι Καβίλ, είναι απλά ο πιο γοητευτικός και σέξι Superman που έχουμε δει στην μεγάλη οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι είναι μόνο αυτό, και τίποτ’ άλλο. Η Έιμι Άνταμς είναι μια αρκετά άχρωμη και άοσμη Λόις Λέιν και ο Τζέρεμι Αϊρονς δυστυχώς το μόνο που καταφέρνει είναι να σε κάνει να νοσταλγείς τον Μάικλ Κέιν. Αν υπάρχει ένας λόγος να δεις αυτήν την ταινία, λέγεται Τζέσι Άιζενμπεργκ (τι ταλέντο!!!) ως Λεξ Λούθορ.

Τρέιλερ: 

Suicide Squad (2016)

Το “Suicide Squad” για να το πω όσο πιο απλά γίνεται, ή θα το λατρέψεις ή θα το μισήσεις. Τόσο χαώδες και αντι-ηρωικό μέσα σε ένα σύμπαν αποτελούμενο από τόσους πολλούς αντι-ήρωες που είτε θα το πεις mainstream και ανώφελο είτε θα το βρεις σπιρτόζικο και θα το απολαύσεις. Μέση οδός δεν υπάρχει.

Αν και ανήκω σε αυτούς που το βρήκαν ανώφελο (το ομολογώ) οφείλω να πω ότι εδώ ο Ζακ Σνάιντερ, έχει κάνει πολύ δημιουργική δουλειά. Έχει φτιάξει τον δικό του σαρδόνιο, πανκ και αφοπλιστικά επιθετικό μικρόκοσμο με εντυπωσιακά προσεγμένο τρόπο και ένα αποτέλεσμα που τουλάχιστον εκείνον προσωπικά (στο σκηνοθετικό κομμάτι) τον δικαιώνει.

Μια ακόμη παραδοχή: Μπορεί να μη μου άρεσε η ταινία, αλλά το καστ είναι αξιοζήλευτο. Η Μάργκοτ Ρόμπι είναι η Χάρλεϊ Κουίν (και της αρέσει πολύ), ο Γουίλ Σμιθ είναι ο Ντέτσοτ, ο Τζάρεντ Λέτο είναι (για λίγο) ο Τζόκερ και η Βαϊόλα Ντέιβις (αυτή, η υπέροχη) είναι η Αμάντα Γουόλερ.

Υ.Γ.: Εδώ δεν βλέπουμε πολύ Μπάτμαν (Μπεν Άφλεκ), αλλά δεν θα μπορούσα να παραλείψω την ταινία από την λίστα.

Τρέιλερ:

Justice League (2017)

Spolier Alert: Το “Justice League” υπάρχει γιατί υπήρξε το Batman V Superman.

Εδώ, ο Μπάτμαν πρέπει να στρατολογήσει μια νέα ομάδα, ώστε να γεμίσει κάπως το κενό που άφησε ο θάνατος του Σούπερμαν (συγνώμη για το spoiler, είχα προειδοποιήσει).

Έτσι, βλέπουμε τους μεγαλύτερους ήρωες της DC, ενωμένους και δυνατούς, σε ένα περίπλοκο αλλά αρκετά διασκεδαστικό φιλμ.

Ο Μπεν Άφλεκ είναι ξανά κι εδώ (δυστυχώς) ο Μπάτμαν… η Γκαλ Γκάντοτ είναι (ευτυχώς και πάλι) η Wonder Woman… Έχουμε και τον Τζέισον Μομόα ως Aquaman, αλλά και τον Έζρα Μίλερ ως Flash.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ταινία αυτή συνοδεύτηκε από το γεγονός πως, ο Ζακ Σνάιντερ παραιτήθηκε εξαιτίας προβλημάτων με την παραγωγή και την θέση του πήρε ο Τζος Γουίντον. Η κίνηση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους θαυμαστές της DC.

Τρέιλερ:

Joker (2019)

Μια ταινία για τον Μπάτμαν, χωρίς τον Μπάτμαν… Μπορεί να συμβεί αυτό;

Αν έχει τον Χοακίν Φίνιξ σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, ως Τζόκερ, τότε ναι, μπορείς.

Το “Joker” σε μεταφέρει σε μια Γκόθαμ βαθιά αρρωστημένη, γεμάτη σκουπίδια και βία, ενώ ο Τζόκερ του Φίνιξ είναι ένας αποτυχημένος κωμικός που παλεύει με την ψυχική ασθένεια.

Ένας υπότιτλος της ταινίας θα μπορούσε να είναι «Πως ο Τζόκερ έγινε ο εμβληματικός κακοποιός που ξέρουμε»… Ένας διαφορετικός Τζόκερ, που προβληματίζει βαθιά τον θεατή… ένας Χοακίν Φίνιξ στα καλύτερα (χειρότερα) του… Ένας ρόλος που του χάρισε το χρυσό αγαλματίδιο.

Τρέιλερ:

Όλη η επικαιρότητα