Ηλεία Συνεντεύξεις

Όλγα Κορδονούρη: Η «εθνική παιδίατρος της Γερμανίας» από την Αμαλιάδα προειδοποιεί για τον κορονοϊό

Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις για το δεύτερο κύμα – Πώς θα αντιδράσει ο ιός το καλοκαίρι – Το μήνυμά της στους Ηλείους

Η «Εθνική παιδίατρος», όπως αποκαλούν στη Γερμανία την Όλγα Κορδονούρη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμαλιάδα. Είναι  παγκοσμίως γνωστή και από τη συμμετοχή της στην ερευνητική ομάδα που μαζί με αντίστοιχες ομάδες από το Ισραήλ και τη  Σλοβενία ανακάλυψαν μικροσκοπικό μηχανισμό, ώστε να εκχύνεται κάθε φορά η απαραίτητη  δόση ινσουλίνης στα παιδιά που πάσχουν από διαβήτη.

Η Αμαλιαδίτισσα επιστήμων είναι διευθύντρια του Auf Der Bult, του μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου στο  Ανόβερο  της Γερμανίας. Εκεί η εφ. «Πατρίς» τη συνάντησε τηλεφωνικά και είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.

Η  κ. Όλγα Κορδονούρη απαντώντας σε ερώτησή μας για τα μέτρα που λήφθηκαν στη χώρα της είπε: «Στη Γερμανία λάβαμε έγκαιρα μέτρα. Βέβαια όταν πληροφορηθήκαμε για τον ιό στην Κίνα, δεν φανταστήκαμε ότι θα πλήξει και την Ευρώπη. Όταν όμως ήρθαν τα πρώτα κρούσματα  στη Βόρεια Ιταλία και την Αυστρία όπου είχαν έρθει τουρίστες για σκι, τότε συνειδητοποιήσαμε τι συμβαίνει και λάβαμε αμέσως μέτρα. Το Γερμανικό κράτος αντέδρασε αμέσως. Όλα τα κρατίδια ομόφωνα αποφάσισαν στη λήψη μέτρων. Δεν θέλω να σκεφθώ τι θα συνέβαινε σε διαφορετική περίπτωση».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που ελήφθησαν στην Ελλάδα, απάντησε: «Η Ελλάδα αντέδρασε άμεσα και ελήφθησαν αποτελεσματικά μέτρα. Ο τρόπος χειρισμού αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού ήταν επιτυχής κάτι που επισημαίνουν όλοι».

Στην ερώτηση αν η κρίση ξεπεραστεί σύντομα, η κ. Κορδονούρη απαντά: «Δεν θα τελειώσει εύκολα το θέμα. Θα υπάρχει το Φθινόπωρο δεύτερο κύμα που εκτιμώ ότι θα πλήξει ιδιαίτερα χώρες που αντιστάθηκαν σθεναρά στο πρώτο κύμα, όπως η Γερμανία και η Ελλάδα. Πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή συναγερμό. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα ασφαλές εμβόλιο».

Για την ένταση του covid-19 το καλοκαίρι η κ. Κορδονούρη απαντά: «Πάντα το καλοκαίρι τα αναπνευστικά νοσήματα είναι πιο ήπια. Ελπίζω το ίδιο να συμβεί και τώρα».

Η κ. Κορδονούρη στέλνει και ένα μήνυμα στους συμπατριώτες της Ηλείους: «Να συνεχίσουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που έχει επιβάλλει η Ελληνική κυβέρνηση. Και φέτος το Πάσχα θα βρισκόμουν στην Αμαλιάδα, μαζί με την αδελφή μου όπου θα συναντούσαμε φίλους. Δυστυχώς όμως δεν θα γίνει αυτό γιατί  αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό για όλους μας. Να προσευχηθούμε ώστε όλα να πάνε καλά». Τέλος στην ερώτηση τι της λείπει περισσότερο από την Αμαλιάδα, η παιδίατρος αναστέναξε και απάντησε: «Η θάλασσα…»

Η αριστούχος των 6 υποτροφιών

Η Όλγα Κορδονούρη γεννήθηκε το 1963 στην Αμαλιάδα. Γονείς της ο κ. Βασίλης Κορδονούρης, συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος και η κ. Μαρίκα Χίτου συνταξιούχος δικαστική υπάλληλος, οι οποίοι τον χειμώνα ζουν στην Αθήνα και το καλοκαίρι στην Αμαλιάδα. Η Όλγα και η Παναγιώτα είναι τα δύο τους παιδιά. Η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη παιδίατρος και η δεύτερη πετυχημένη δικηγόρος στην Αθήνα.

Η Όλγα φοίτησε στο 4ο Δημοτικό Αμαλιάδας και συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Θηλέων Αμαλιάδας ενώ αποφοίτησε από το Μικτό Λύκειο της οδού Καλαβρύτων. Άριστη μαθήτρια, πάντα σημαιοφόρος στις παρελάσεις και αξιαγάπητη σε συμμαθητές και καθηγητές. Εισήχθη πρώτη στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με υποτροφία από το ίδρυμα Λάτση. Η Όλγα έχει λάβει έξι υποτροφίες και αυτό σημαίνει πολλά. Το 1989 μετέβη για μεταπτυχιακό στη Γερμανία όπου και παρέμεινε. Σήμερα είναι διευθύντρια του Auf Der Bult,  του  μεγαλύτερου παιδιατρικού νοσοκομείου στο  Ανόβερο  της Γερμανίας. Είναι παντρεμένη με Γερμανό επικοινωνιολόγο με τον οποίο έχουν αποκτήσει μια κόρη ηλικίας σήμερα 25 ετών η οποία είναι επίσης επικοινωνιολόγος.

Τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο της η «Εθνική παιδίατρος της Γερμανίας» κάνει πεζοπορία στη φύση και αθλείται αφού πάντα ήταν αθλητικός τύπος. Της αρέσει το ποδόσφαιρο και είναι οπαδός του Παναθηναϊκού.

Όλη η επικαιρότητα