Ηλεία

Όλγα Πηνειού: Η «βασίλισσα»του ηλειακού κάμπου

p8200021.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο συνοικισμός Όλγα του άλλοτε δήμου Τραγανού, σημερινού δήμου Πηνειού, βρίσκεται στη μέση της απεραντοσύνης της «γης της Επαγγελίας», όπως εύστοχα έχουν παρομοιάσει την περιοχή όσοι την έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί. Κι αν ακούγεται άγνωστο το χωριό της Όλγας Τραγανού σε κάποιους εντούτοις δεν ήταν άγνωστο στους βασιλείς της νεότερης Ελλάδας, που γνώρισαν από κοντά την σημασία της ευλογημένης γης της και άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους εκεί … Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η ονομασία του χωριού σε  «Όλγα», αφού από εκεί, στα τέλη του 19ου αιώνα ,πέρασε η τότε βασίλισσα της Ελλάδας, Όλγα –σύζυγος του πρώτου βασιλέα Γεωργίου, του οίκου Γκλύξμπουργκ-και επειδή τα χρόνια εκείνα η περιοχή δεν διέθετε ονομασία- απλώς οι κάτοικοι την αποκαλούσαν «κτήματα»-εκείνη, εντυπωσιασμένη από την απλότητα και την ευφορία της γη της όσο και της ένθερμης υποδοχής που έτυχε, άδραξε της ευκαιρίας και της έδωσε το όνομά της, γιατί τελικώς, η βασιλεία της είχε ημερομηνία λήξης αλλά … «έγραψε» την δική της ιστορία!

Περασμένα μεγαλεία

Η προηγούμενη καταγραφή ήταν μια φωτεινή-ανεξαρτήτου πολιτικών πεποιθήσεων- στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του τόπου τους, γιατί οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα κόντρα σε ελλείψεις και προβλήματα τόσο για την καθημερινότητά τους  στο χωριό όσο και για την απεμπλοκή τα ων αγροτικών τους προϊόντων από την γενικότερη δίνη που έχει συνεπάρει τους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας μας.

Το πρόσφατο εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα –σημειωτέον η Βασίλισσα Όλγα ήταν εγγονή του Τσάρου Νικολάου Α΄ της Αγίας Πετρούπολης –δέσμευσε στην κυριολεξία καλλιέργειες εκατοντάδων στρεμμάτων στην περιοχή, που φημίζεται και για τις φράουλες της, όσο κύρια για τις πατάτες, το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή. Στην Όλγα Τραγανού όμως δεν υπήρξε ποτέ εποχή κακής απόδοσης …ό,τι έσπερνε κανείς φύτρωνε και άκμαζε! Η περιοχή δίνει και σήμερα οπωροκηπευτικά και πιπέρια σε διεθνείς αγορές ενώ δεν υπάρχει λαχανικό και φρούτο που δεν παράγεται εκεί! Κι όμως πέρυσι η ομάδα εσπεριδοπαραγωγών της περιοχής τους δεν έθεσε σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της εξαιτίας της πρωτοφανούς ακαρπίας που έπληξε την περιοχή, ενώ σημαντικά ήταν φέτος τα προβλήματα με το πρώιμο και το όψιμο καρπούζι –τώρα η τιμή του ξεκινά από τα 5 λεπτά το κιλό-και το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει με τις πατάτες και τις ελιές τους.

Ξέρεις τι είναι να έχεις ελαιώνα και να αγοράζεις λάδι από τον μανάβη για να μαγειρεψεις…;» μας είπε η κυρία Παναγιώτα Μαραζιώτη από την Όλγα, θέλοντας να καταδείξει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο στο χωριό τους.

«Τώρα πληρώνουμε φόρους για τα κτήματά μας στα όποια εμείς, οι πατεράδες και παπούληδές μας έχυσαν αίμα και ιδρώτα να φτιάξουν! Και  ζούμε με μια σύνταξη του ΟΓΑ της τάξης των 300 ευρώ μηνιαίως πώς θα ανταποκριθούμε σε φάρμακα, γιατρούς, στα άνεργα παιδιά μας και  στις συνεχείς απαιτήσεις του ελληνικού κράτους για φοροείσπραξη; Τέτοια κατάντια δεν θυμάμαι ούτε επί κατοχής…» είπε με αγανάκτηση ο κ. Γιώργος Μαραζιώτης.

Τότε μετανάστες, τώρα οι μόνοι κάτοικοι

Συγκινητικές ιστορίες μιας σκληρής αγροτικής ζωής στις δεκαετίες ’40 και ’50 μας διηγήθηκαν κάτοικοι του χωριού που  στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειες που άφησαν πίσω τους…Άνθρωποι που έμεναν με πέντε και έξι αδέλφια σε μια χόρτινη καλύβα μέσα στα κτήματα που οι γονείς τους εργάζονταν και κατάφεραν με κινηματογραφική πλοκή να βρουν διέξοδο και να γίνουν εργάτες πότε  στα χρυσορυχεία της νοτίου Αφρικής και πότε στα εργοστάσια της Γερμανίας. Είναι αυτοί που επέστρεψαν  έπειτα με περιουσίες και έχτισαν τα σπίτια τους στη γενέτειρά τους αποτελώντας ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας!

Με δάκρυα στα μάτια θυμάται την στέρηση την πείνα και τον κάματο των γονιών του ο κ. Κωνσταντίνος Μπίκος που συγκλονισμένος σήμερα από το δράμα των γονέων του να τους μεγαλώσει μας διηγήθηκε πώς η μητέρα του μαζί με την αδελφή τους φόβιζε τα παιδιά της ότι έξω από την καλύβα τους ήταν ο «μπαμπούλας» για να ξεχάσουν την πείνα τους και να κοιμηθούν…και εύχεται ποτέ ξανά η Ελλάδα να μην ζήσει τέτοιες εποχές που όμως με λύπη του όπως μας είπε ο κ. Μπίκος, βλέπει ότι δεν πέρασαν…!

Την «δεκάτη» μας θύμισε ο κ. Καραμπίνης, που ζητούσαν οι τσιφλικάδες και οι αγάδες της περιοχής από τους κολίγους επί τουρκοκρατίας για να μας δώσει έναν πιο σκληρό ακόμη χαρακτηρισμό , για το σημερινό «χαράτσι» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους αγρότες και όλους τους μισθωτούς πολίτες της χώρας μας! « Δε σε υπολογίζουν σαν άνθρωπο στην χώρα σου… δεν φροντίζουν τις ανάγκες σου και χωρίς να προσφέρουν ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη ούτε κοινωνικές δομές ούτε και ασφάλεια, σε στραγγίζουν οικονομικά. Έχεις κτήματα, έχεις σπίτι, έχεις δουλειά, έχεις σύνταξη;… Τελείωσες! Καλύτερα να πεθάνεις παρά να ζεις στην Ελλάδα . Εγώ έφαγα όλα μου τα νιάτα στις  φάμπρικες της Γερμανίας και ήρθα στο χωριό μου να επενδύσω τις οικονομίες μου και να φέρω συνάλλαγμα και η ελληνική κυβέρνηση με εκδικείται …μου κόβουν την αναπηρική σύνταξη, με βάζουν να πληρώνω στο ακέραιο τα φάρμακά μου, με φορολογούν για το σπίτι, το κτήμα ακόμη και για την γονική μου δωρεά στην κόρη μου την οποία πληρώνω και εγώ και η κόρη μου, διπλή! Γιατί; Μου απαντά κάποιος γιατί; Ο γιος μου αγόρασε σπόρους και φυτά να καλλιεργήσει φράουλες έχει προπληρώσει τον εξοπλισμό του και τώρα με το εμπάργκο μένει με τα χέρια δεμένα. Να καλλιεργήσει  και μετά πού θα δώσει την παραγωγή του; Να μην καλλιεργήσει και τι θα κάνει όλα αυτά τα φυτά και τα λοιπά, που αγόρασε; Λυπάμαι για το κατάντημά μας και για την ελληνική πολιτική που ακολουθείται», σχολίασε ο κ. Παναγιώτης Καραμπίνης.

Ούτε πλατεία…

Δεν ξέρω να σας πω αν σε έναν τόπο είναι ευχή ή κατάρα η πολυκοσμία γιατί και τα δυο έχουν τα καλά και τα άσχημα τους, όμως εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω για την Όλγα Τραγανού είναι ότι δεν διαθέτει κεντρο! Ένας οικισμός 100 κατοίκων, που αυξάνει τις περιόδους των εορτών αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν διαθέτει πλατεία! Το μόνο εντευκτήριο είναι η ονομαστή για τις νοστιμιές της ταβέρνα  «Ο Πλάτανος» που τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών λόγω Δεκαπενταύγουστου αλλά δεν γλίτωσε …από το «άγρυπνο μάτι του νόμου» και ο ιδιοκτήτης βρήκε τον μπελά του για …ηχορύπανση! «Εμένα δεν με ενοχλεί να ακούω τραγούδια και να βλέπω κόσμο στο χωριό και πάλι καλά να λέμε που έχουμε μια ταβέρνα όλη κι όλη εδώ αλλά κάποιοι ενοχλούνται κι από αυτό…» αρκέστηκε να μας πει κάτοικος της περιοχής θέλοντας να θίξει και την κακή νοοτροπία που επικρατεί !

Ωστόσο η περίοδος αυτή για τους αγρότες της περιοχής είναι εποχή περισυλλογής ενόψει μιας κακής σε απόδοση χρονιάς για καρπούζι, κηπευτικά και πατάτες ενώ προμηνύεται «θύελλα» σε ό,τι αφορά στα εσπεριδοειδή , το φύτευμα της φράουλας  και της πατάτας τον επόμενο μήνα και τις ελιές, που φέτος είναι φτωχές σε απόδοση! Μόνη διέξοδος για όσους αναζητούν μεροκάματο είναι οι τέσσερις τουρσοβιομηχανίες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή ενώ μόλις οι δυο έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην διεθνή αγορά κάνοτας έτσι- και παρά τις σημαντικές δυσκολίες – το Τραγανό και τον συνοικισμό του την Όλγα , έναν τόπο που ευημερεί στην Ηλεία!

Από την Μαρία Χρυσικοπουλου

mariaxrisi@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα