Categories: Πολιτισμός

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Στο επίκεντρο βρέθηκε η Αρχαία Ολυμπία

Share

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που το Υπουργείο Πολιτισμού με τον τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» έχει προγραμματίσει να γίνουν στους αρχαιολογικούς χώρους όλης τη χώρας έως και τις 15 Σεπτεμβρίου βρέθηκε το τριήμερο που πέρασε η Αρχαία Ολυμπία με την φιλοξενία δύο εκδηλώσεων.

Θέμα των φετινών παραστάσεων τις οποίες το κοινό της Ηλείας παρακολούθησε πληρώνοντας μόνον το εισιτήριο εισόδου που προβλέπεται για τον χώρο και συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες και φορείς, είναι η Μικρασιατική Καταστροφή. Από τις 8 έως και τις 11 Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ολυμπίας φιλοξενήθηκαν δύο εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των κατοίκων του νομού και όχι μόνο.

«Θα γίνει Ανταλλαγή»

Στον χώρο του αρχαιολογικού χώρου που έχει βρεθεί το Αρχαίο Γυμνάσιο φιλοξενήθηκε στις 8 και 9 Αυγούστου η θεατρική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας αναδυόμενες από τον ζόφο της ιστορίας, λάμνοντας στον χρόνο γυναίκες διαφορετικής ηλικίας και καταγωγής συναντήθηκαν στην Ολυμπία!

Ήταν διαλογικά «επεισόδια» που δραματοποίησαν τη φρίκη του πολέμου, την Ανταλλαγή των πληθυσμών, την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας.

Μονόλογοι διηγούνταν αθροιστικά, με επική κανονικότητα, την ίδια σχεδόν επαναληπτική ιστορία.

Οι περφόρμερ, ανώνυμα μέλη όλοι τους ενός τραγικού χορού, ένωσαν τις φωνές τους στα εμβόλιμα τραγούδια, τους κομμούς και τις μονωδίες, αναδεικνύουν τη θεατρικότητα της «μαρτυρικής» αφήγησης προκαλώντας τη συγκινησιακή διέγερση του θεατή που αντικρίζει κατάματα τη βία της Ιστορίας.

Η προσφυγική αφήγηση αποδομείται και ενσωματώνεται σε ένα ιστορικό δράμα δωματίου που άλλοτε μοιάζει με αρχαία τραγωδία και άλλοτε με μουσικό Ρέκβιεμ.

Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί Δήμητρα Χατούπη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Κοσμάς Φοντούκης, Νάντια Μουρούζη, Ειρήνη Καραγιάννη, Ευανθία Κουρμούλη και Ρούλα Πατεράκη, ενώ τραγούδησαν η Μαρία Κουρμούλη και η Ειρήνη Καραγιάννη.

Αποτύπωμα

Στις 10 και 11 Αυγούστου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας φιλοξενήθηκε η παράσταση το Αποτύπωμα που διαπραγματευόταν τις εννοιολογικές διαστάσεις του ξεριζωμού, της αποδοχής, της ενσωμάτωσης και κατ’ επέκταση του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Πώς θα ήταν η ζωή αν δεχόμασταν τα βιώματα του διπλανού μας; Πού βασίζεται ο φόβος μας για το άλλο, το ξένο; Ο φόβος του διαφορετικού και του αγνώστου αποτελεί τον καταλύτη μιας ψυχολογικής διαδικασίας που στηρίζεται στην αρχή της ομοιότητας.

Οι όμοιοι μ’ εμάς ανήκουν στην ίδια ομάδα και επομένως είναι ακίνδυνοι. Αλλά αυτή η στιγμή του κινδύνου, αυτές οι συναντήσεις δομούν την προσωπικότητα του ανθρώπου, εκεί που υπερβαίνει τον φόβο του, αφήνει την αγέλη και διερευνά τη ζωή σύμφωνα με τις αισθήσεις του.

Σε αυτές τις συναντήσεις αναδύεται ο αυθεντικός εαυτός. Δραματουργός ήταν ο Τάσος Ράτζος ενώ ερμήνευσαν τους ρόλους οι: Ελίνα Δεμιρτζιόγλου, Γιαν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra), Αλέξανδρος Κεϊβάναη, Αντωνία Πιτουλίδου, Φεβρωνία (Φαίη) Γκουτζαμπασούλη και Δημήτρης Λαγός