Κινηματογράφος

Ολίβια Κόλμαν: Ποια είναι η «μούσα» του Γιώργου Λάνθιμου που πήρε το Όσκαρ

Ακούστε το άρθρο

Η 44χρονη ηθοποιός Ολίβια Κόλμαν επικράτησε της Γκλεν Κλόουζ, κερδίζοντας το Όσκαρ A’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου, όπου υποδύεται τη Βασίλισσα Άννα.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της – και φέρνοντας δάκρυα στα μάτια του Γιώργου Λάνθιμου – είπε: «Είναι ξεκαρδιστικό! Αν ξεχάσω κανένα, θα σας σκάσω ένα φιλί μετά. Γιώργο, είσαι ο καλύτερος σκηνοθέτης με την καλύτερη ταινία. Έμα (Στόουν) και Ρέιτσελ (Βάις), με κάνατε ευτυχισμένη κάθε μέρα. Γκλεν Κλόουζ, είσαι το είδωλό μου, δεν ήθελα να έρθουν έτσι τα πράγματα» είπε, φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, η οποία ευχαρίστησε την ατζέντη της, την οικογένειά της, τα παιδιά της που παρακολουθούν την τελετή από το σπίτι, και τον σύζυγό της, τον καλύτερό της φίλο εδώ και 20 χρόνια όπως είπε.

Πριν από την τελετή των Όσκαρ 2019, η Βρετανίδα ηθοποιός είχε κερδίσει επίσης το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία, τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου ρόλου (στην κατηγορία Κωμωδία ή Μιούζικαλ), το βραβείο BAFTA και πάνω από 30 ακόμα βραβεία Αμερικανικών Κριτικών Ενώσεων.

Συνυποψήφιές της στη συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η Γκλεν Κλόουζ για το «Η Σύζυγος», η Mελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα Μπορούσες Ποτέ να με Συγχωρέσεις;», η Γαλίτζα Απαρίθιο για το «Ρόμα» και η Lady Gaga για το «Ένα Αστέρι Γεννιέται».

5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την Ολίβια Κόλμαν

  • Είναι παντρεμένη με τον συγγραφέα Εντ Σινκλέρ, τον οποίο γνώρισε όταν ήταν φοιτητές. Έχουν αποκτήσει 3 παιδιά.
  • Όταν τελείωσε το σχολείο, ξεκίνησε να σπουδάζει παιδαγωγικά. Όμως, γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της και αποφάσισε να τον ακολουθήσει στα μαθήματα υποκριτικής.
  • Η πιο ντροπιαστική στιγμή της καριέρα της …όταν κατουρήθηκε από τα γέλια στη σκηνή. Ο συμπρωταγωνιστής στο θεατρικό «The Miser», Ντέιβιντ Μίτσελ την έκανε να γελάσει σε σημείο… χωρίς επιστροφή!
  • Η Μέριλ Στριπ την έχει χαρακτηρίσει «χαρισματική ηθοποιό» – βρέθηκαν μαζί στο «The Iron Lady».
  • Θα τη δούμε να ερμηνεύει τη Βασίλισσα Ελισάβετ στη σειρά «The Crown» (στον 3ο και 4ο κύκλο)
  • Μία φορά μάλιστα, αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με τη Wikipedia, καθώς είχε προσέξει ότι έγραφε εντελώς λάθος την ημερομηνία γέννησής της, την παρουσίαζαν οκτώ ολόκληρα χρόνια μεγαλύτερη. Τους έστειλε e-mail και προσποιήθηκε ότι ήταν μία συμμαθήτριά… της. Τελικά, η ημερομηνία γεννήσεως άλλαξε και πλέον αναγράφεται η σωστή: 30 Ιανουαρίου 1974.

Για τον φεμινισμό, το Instagram και τις ανεπιθύμητες φωτογραφίες

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung η Βρετανίδα ηθοποιός μίλησε για τον φεμινισμό, το Instagram και τις ανεπιθύμητες φωτογραφίες.

Η Ολίβια Κόλμαν εξήγησε ότι ποτέ δεν είχε επιφυλάξεις με τη λέξη «φεμινίστρια»: «Ο πατέρας και η μητέρα μου είναι φεμινιστές και οι δύο με ανέθρεψαν ώστε να μην βλέπω διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ο σύζυγός μου κι εγώ κάναμε το ίδιο με τους δύο γιους μας και την κόρη μας. Πάντα με ενοχλεί όταν οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι άνδρες δεν μπορεί να είναι φεμινιστές. Ή όταν μικρά κορίτσια δεν θέλουν να αποκαλούνται έτσι, επειδή συνδέουν τη λέξη με τον θυμό και την έλλειψη θηλυκότητας. Δεν είναι εύκολο, όποιος θέλει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες για τους άνδρες και τις γυναίκες είναι φεμινιστής. Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Αν και πιστεύω ότι υπάρχουν καλύτεροι σύμμαχοι για τόσο σημαντικά ζητήματα. Εμείς οι ηθοποιοί δεν είμαστε και πιο σοφοί σε θέματα φεμινισμού», υπογράμμισε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν οι ηθοποιοί πρέπει να μιλούν για πολιτικά ζητήματα η Βρετανίδα ηθοποιός σημείωσε: «όλοι πρέπει να εκφράζουν την άποψή τους για τα πάντα. Στις μέρες μας δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε δηλώσεις διάσημων. Δεν τους ακούμε, επειδή τους βλέπουμε συνέχεια στην τηλεόραση. Ή στο Instagram. Το βρίσκω καταθλιπτικό, οι νέοι άνθρωποι να είναι κολλημένοι στις μικρές οθόνες» είπε η ηθοποιός.

Η Ολίβια Κόλμαν είχε αναφέρει στο πλαίσιο της συνέντευξης ότι στο Λονδίνο δεν την αντιμετωπίζουν ως διασημότητα, αλλά στην επαρχία είναι διαφορετικά. Εκείνο που την ενοχλεί περισσότερο είναι να τη φωτογραφίζουν χωρίς να τη ρωτήσουν. «Δεν είμαι περιστέρι!» είχε πει. Η ηθοποιός εκτιμά ότι τα smartphones έχουν απευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους και ξεχνούν ότι φωτογραφίζουν ένα πρόσωπο στην καθημερινή του ζωή. «Ευτυχώς δεν βγαίνω πολύ έξω, είμαι ερημίτισσα», αναφέρει η πρωταγωνίστρια του Γιώργου Λάνθιμου.

«Έχω φίλους που λατρεύω και μου αρέσει να τους συναντώ σε “ασφαλή μέρη”, στο σπίτι μου, ή στο σπίτι τους. Βλακωδώς δεν περίμενα ποτέ ότι η διασημότητα θα χτυπούσε ποτέ τη δική μου πόρτα. Το μόνο που ήθελα, ήταν να δουλεύω, να παίζω ωραίους ρόλους. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που με πλησιάζουν είναι πολύ ευγενικοί, η αίσθηση ότι πλέον δεν μπορώ να κυκλοφορήσω έξω στον δρόμο όπως ακριβώς θέλω, είναι πολύ αγχωτική» είχε δηλώσει σε άλλη συνέντευξή της η Κόλμαν.

Η Κόλμαν είναι ευαισθητοποιημένη σε θέματα ψυχικής υγείας και έχει μιλήσει δημόσια για την εμεπιρία της με την επιλόχειο κατάθλιψη – μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Έχει επίσης ασχοληθεί με την πρόληψη βίας και σεξουαλικής κακοποίησης σε νεαρά άτομα. Η γιαγιά της έπασχε από άνοια και αυτό της έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την επιμόρφωση του κοινού σε θέματα Αλτσχάιμερ.

Πηγή: ethnos.gr

Όλη η επικαιρότητα