Περιβάλλον

Ολλανδία: Αποκλειστικά με αιολική ενέργεια κινούνται πλέον τα τρένα

Ακούστε το άρθρο
Η Ολλανδία έγινε την 1η Ιανουαρίου η πρώτη χώρα στην οποία τα τρένα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα, ανακοίνωσε η δημόσια εταιρεία σιδηροδρόμων.Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σιδηροδρομική εταιρεία NS έχει συνάψει δεκαετή συμφωνία προμήθειας ενέργειας με την ολλανδική εταιρεία ηλεκτρισμού Eneco, η οποία διαχειρίζεται αιολικά πάρκα σε ξηρά και θάλασσα.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι τα τρένα της NS θα έπρεπε να κινούνται αποκλειστικά με αιολική ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2018. «Αυτό σημαίνει ότι πετύχαμε το στόχο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προγραμματιζόταν» είπε ο εκπρόσωπος της NS Τον Μπουν.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η NS και η Eneco πανηγυρίζουν ότι περίπου 60.000 επιβάτες την ημέρα «είναι οι πρώτοι στον κόσμο» που ταξιδεύουν με ενέργεια από τον άνεμο. Η NS πραγματοποιεί περίπου 5.500 δρομολόγια ημερησίως.

Η ενέργεια που παράγει μια ανεμογεννήτρια σε διάστημα μιας ώρας αρκεί για να καλύψει ένα τρένο απόσταση 200 χιλιομέτρων, αναφέρουν οι δύο εταιρείες.

Στόχος τους είναι τώρα να μειώσουν κατά 35% τη δαπάνη ενέργειας ανά επιβάτη έως το 2020.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα