Ελλάδα

Ολλανδικό δημοσίευμα: Οι επιπτώσεις από την λιτότητα ορατές σε όλη την Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Την Σάμο επιλέγει ο Ολλανδός δημοσιογράφος Jan Van der Ploeg σε ρεπορτάζ του για την εφημερίδα De Volkskrant υπό τον τίτλο «Πολλές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σάμου λόγω της λιτότητας» ως χαρακτηριστικό παράδειγμα προκειμένου να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τόσο των αστικών κέντρων όσο και της ελληνικής επαρχίας εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας που έχουν επιβάλλει οι δανειστές.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, ο αρθρογράφος συνομιλεί με αρκετούς κατοίκους του νησιού οι οποίοι του μεταφέρουν ένα ζοφερό κλίμα καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ποιότητα ζωής τους έχει επιδεινωθεί δραματικά από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική σκληρής λιτότητας. Το συμπέρασμα του αρθρογράφου είναι ότι στη Σάμο οι περικοπές δαπανών έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και ενδεικτικά σημειώνει ότι σε ολόκληρο το νησί δεν υπάρχει πλέον παρά μόνον ένα ασθενοφόρο για να καλύψει τις ανάγκες των 35.000 κατοίκων. Ενώ μέχρι το 2010 υπήρχαν 3 ασθενοφόρα, εξηγεί, τώρα έχει απομείνει μόλις ένα εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Σημειώνεται πάντως ότι το 2018 θα αποτελέσει ένα «ιστορικό» έτος για την Ελλάδα, καθώς μετά από 8 χρόνια η ευρωπαϊκή βοήθεια θα φτάσει στο τέλος της τον Αύγουστο όταν και λήγει το – κατά τα φαινόμενα – τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης. Από τη στιγμή εκείνη κι ύστερα οι Έλληνες θα είναι πλέον σε θέση να αποφασίζουν εκείνοι πού να ξοδέψουν τα λεφτά τους, εξηγεί ο αρθρογράφος. Όταν συμβεί αυτό, διευκρινίζει, θα λάβει τέλος και αυτό που ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Βαρουφάκης αποκάλεσε ως «ένα από τα σκληρότερα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκε ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα».

Μέχρι τότε όμως, παρατηρεί ο αρθρογράφος, οι Έλληνες θα στενάζουν καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας είναι κάτι παραπάνω από αισθητές σε όλες τα επίπεδα: η ανεργία έχει τετραπλασιαστεί, τα επιδόματα βοηθείας έχουν μπει ‘στο ψυγείο’, οι συντάξεις έχουν μειωθεί, το κράτος πρόνοιας έχει συρρικνωθεί, οι μισθοί έχουν καταβαραθρωθεί και οι φόροι έχουν αυξηθεί κατά 300%. Περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες ζουν πλέον στα όρια της φτώχειας και τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία 7 χρόνια, προσθέτει ο αρθρογράφος. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο που ακόμα και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε πρόσφατη έκθεσή του επεσήμανε ότι οι κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη κατά τον σχεδιασμό μιας πολιτικής για την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όλων αυτών αποτελεί η Σάμος.

Προς επίρρωσιν μάλιστα των ισχυρισμών του επισκέπτεται το νοσοκομείο στο Βαθύ της Σάμου προκειμένου να καταγράψει εκτενώς τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Ολοκληρώνοντας το οδοιπορικό του στη Σάμο, ο αρθρογράφος δεν παραλείπει επίσης να τονίσει ότι εξαιτίας της λιτότητας και της συνακόλουθης συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, πολλές επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε χρεωκοπία με αποτέλεσμα να μείνουν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα