Ολοκληρώθηκαν οι τρισδιάστατες έρευνες στον Κυπαρισσιακό Κόλπο – Στον «πάγο» το Κατάκολο και το 2024

Share

Την πρόκληση των εξορύξεων από την Κρήτη μέχρι και τα Γιάννενα καλείται να αντιμετωπίσει στον τομέα της ενέργειας η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά, όσον αφορά και την περίπτωση και του Κατακόλου αλλά και του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

Ασφαλείς πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» πως ούτε το 2024 θα είναι η «χρονιά των εξορύξεων» για την Ελλάδα, μιας και οι διαδικασίες που απαιτούνται στο σύνολό τους είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό χρονοβόρες, ενώ προσθέτουν πως η νέα κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το χαρτοφυλάκιο του οποίου ο πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της σχετικά με τον επιθυμεί ή όχι να υποστηρίξει τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Όσον αφορά το Κατάκολο, το «φρένο» σε οποιαδήποτε διαδικασία και ενέργεια είχε βάλει από την παρουσία του στην Πάτρα τον περασμένο Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, και όπως όλα δείχνουν το τοπίο στην περιοχή μας αναφορικά με τις εξορύξεις θα παραμείνει στάσιμο για ακόμα μια χρονιά, κάτι άλλωστε που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ακόμα η προβλεπόμενη περιβαλλοντική άδεια.

Ωστόσο, πιο αισιόδοξα, αλλά σε μεγάλο βάθος χρόνου, δείχνουν να είναι τα νέα από το «Οικόπεδο 10» του Κυπαρισσιακό Κόλπου, θαλάσσια περιοχή η οποία είναι μισθωμένη από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Έγκυρες πηγές ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς» πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων και πλέον πραγματοποιείται η επεξεργασία και η ερμηνεία των γεωφυσικών δεδομένων που συγκέντρωσαν τα σεισμογραφικά της εταιρίας.

Στην συνέχεια, εάν εντοπιστεί κάποιος στόχος μέσα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για να προχωρήσουν οι εξορύξεις και να «τρυπηθεί» η περιοχή, η εταιρία πρέπει να αποφασίσει ότι θα προχωρήσει και να υποβάλλει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μόνο με την έγκριση αυτής της μελέτης εκδίδεται απόφαση επέμβασης. Ωστόσο, πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σίγουρο πως δε θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2024.

Ακόμα, μετά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, διαδικασία που διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες και ακόμα έξι με οκτώ μήνες προκειμένου να εγκριθεί, ακολουθούν άλλες διαδικασίες, όπως οι παραγγελίες συγκεκριμένων υλικών και η εξεύρεση βάσης υποστήριξης, τα οποία θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2025. «Με βεβαιότητα το 2024 δεν πρόκειται να γίνει γεώτρηση στον Κυπαρισσιακό Κόλπο» όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς».