Χωρίς κατηγορία

Ολοκληρώθηκε η Διεθνής Συνάντηση με θέμα “Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρω-Μεσογειακή Συνεργασία”

Ακούστε το άρθρο

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διεθνούς Συνάντησης με θέμα  “ADDRESSING THE HUMANITARIAN CHALLENGES OF A EURO-MEDITERRANEAN PARTNERSHIP” (Οι ανθρωπιστικές προκλήσεις και η Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία), που διοργανώνει το  «Διεθνές Κέντρο NizamiGanjavi»(NGIC) σε συνεργασία με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το πρώτο πάνελ ομιλητών επεξεργάστηκε το θέμα:«Δημιουργώντας ανθρωπιστικές κοινωνίες στον 21ο αιώνα, μέσα από την προώθηση του πολύ-πολιτισμικού διαλόγου και του πολιτισμού ειρήνης, μια πρόκληση για την  Ευρώ-Μεσογειακή Συνεργασία».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (1997-2002) Petar Stoyanov, ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης (2001-2002)  Zlatko Lagumdzija, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας (1996-2000) Emil Constantinescu και ο Πρόεδρος της Κροατίας (2010-2015) Ivo Josipovic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Όσοι από εμάς πιστεύουμε στην πολύ-πολιτισμικότητα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να μυήσουμε και να δεσμεύσουμε την την κοινωνία σ’ αυτήν. Διαφορετικά θα συζητάμε ξανά και ξανά μεταξύ μας και δεν θα φτάνουμε σε κανένα αποτέλεσμα».

Το δεύτερο πάνελ ομιλητών έθεσε επί τάπητος  το θέμα:«Το μέλλον της Ευρώ-Μεσογειακής Συνεργασίας και η σημασία της για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη- Οι ευθύνες της Ευρώπης και των συνεργατών-κρατών- Ένα κάλεσμα για δράση».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Αλβανίας (2012-2017) Bujar Nishani, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου (2005-2008) ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας (2012-2017) Rosen Plevneliev και ο Πρόεδρος της Σερβίας (2004-2012) Boris Tadic, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Kateryna Yushechenko, Σύζυγος του Προέδρου της Ουκρανίας (2005-2010).

Τέλος, τα συμπεράσματα της Συνάντησης παρουσίασαν η Πρόεδρος της Λετονίας (1999-2007) και Πρόεδρος του NGIC, VairaVike-Freiberga, ο Dr. Ismail Serageldin, ο Δεύτερος Πρόεδρος του NGIC και Αντιπρόεδρος της World Bank (1992-2000) και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου (1991-2001) και Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου (2001-2011).

Τη λήξη της Συνάντησης κήρυξε με σύντομη ομιλία της η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Καθώς η Μεσόγειος Θάλασσα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Βορρά-Νότου και Ανατολής-Δύσης, υπήρξε το λίκνο πολλών πολιτισμών που άκμασαν από την αρχαιότητα και εξαρτάται από εμάς να αποτελέσουμε το σημείο εκκίνησης νέων σημαντικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και την ευημερία των λαών μας . Όπως είπε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», έτσι κι εμείς αυτές τις δυο μέρες κάναμε ένα ξεκίνημα, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό με τη συνέχιση των στόχων μας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και αισιόδοξη από το γεγονός ότι κλείνουμε αυτή τη συνάντηση, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη φιλία και τη συνεργασία μας αλλά και την αποφασιστικότητά μας. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος αντιστοιχεί στην ουσία, στο περιεχόμενο και τους στόχους των δύο ιδρυμάτων μας».

Την τελετή λήξης της 13ης Διεθνούς Συνάντησης του «NizamiGanjavi International Center» συντόνισε  η πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα, η οποία υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της και την επιτυχία της, καθώς, όπως είπε, σ’ αυτή τη Συνάντηση συγκεντρώθηκαν προσωπικότητες που ξεχωρίζουν για το κύρος και τις γνώσεις τους γύρω από το τόσο επίκαιρο θέμα της Συνάντησης.

Όλη η επικαιρότητα