Πολιτική

Oλοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα

13613_ph1.jpg

Eπίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην οποία αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του αναφέρει:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή… Εφόσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.

Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία. Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο?

Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και – ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν. Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αύριο (31/10) θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει και τα οικονομικά μέτρα του 2013 και την επόμενη Δευτέρα θα έλθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πακέτο των μέτρων.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, προκειμένου να ξεπεραστεί το βέτο της ΔΗΜΑΡ για το εργασιακό και να ψηφιστούν τα μέτρα και από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν τα μέτρα για τα εργασιακά μπορεί να κλείσουν σε μελλοντικό χρόνο, ώστε να κατατεθούν αργότερα στη Βουλή.

«Δεν έχω τέτοια εικόνα. Θα έρθουν όλα μαζί. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό και τις τελευταίες πινελιές για το πακέτο της συμφωνίας» συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι στο Euroworking Group της Δευτέρας «διαπιστώθηκε ότι υπάρχει καλό κλίμα εν όψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup».

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του προϋπολογισμού. Αύριο το μεσημέρι αναμένεται να γίνει και η τηλεδιάσκεψη των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.


Ανοιχτό το θέμα των εργασιακών

Ανοιχτό το θέμα των εργασιακών παραμένει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Πριν από λίγο οι συγκεκριμένες πηγές ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει διαβεβαιώσει τον κ. Φώτη Κουβέλη ότι θέτει συνεχώς το θέμα σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, ανέφεραν πως ο κ. Σαμαράς προσπαθεί για το καλύτερο στις επικοινωνίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι ίδιοι άνθρωποι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στη σημερινή συνάντηση μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ με την Άνγκελα Μέρκελ. Η πεποίθηση στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να ανοίξουν τα περάσουν τα εργασιακά μαζί με τα δημοσιονομικά.

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα