Ηλεία

Ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος 2017-2018: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας

Με αρνητικό πρόσημο ολοκληρώθηκε η κυνηγετική περίοδος 2017-2018, καθώς δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για τους κυνηγούς.

Η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου 2017 και ολοκληρώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2018 και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Μουσάς την χαρακτήρισε ‘ιδιαίτερη’, καθώς ο κυνηγετικός κόσμος άλλα ανέμενε και άλλα βίωσε στις κυνηγετικές εξορμήσεις.

Τα αποδημητικά

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα σε ότι αφορά το κυνήγι των αποδημητικών θηραμάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Όσον αφορά το κυνήγι των αποδημητικών θηραμάτων η εικόνα της κατάστασης, σε πανελλήνιο επίπεδο, ήταν απογοητευτική, τα περάσματα των τρυγονιών ανύπαρκτα, τα ορτύκια άφαντα, ενώ οι τσίχλες που μπήκαν τον Οκτώβριο άλλες μέρες ήσαν σε ικανοποιητικό επίπεδο και άλλες όχι, εν αντιθέσει με τον μεγάλο αριθμό των κοτσυφιών που επισκέφθηκαν μαζί με τις χιλιάδες φάσσες την χώρα μας, αλλά και για όσους τις έψαξαν τις βρήκαν σε μεγάλους αριθμούς ακόμα και στην περιοχή μας.  Τα υδρόβια δυστυχώς δεν τίμησαν με την παρουσία τους όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και από μαρτυρίες συναδέλφων κυνηγών που ταξίδεψαν στον παράδεισο των υδροβίων τον Έβρο και εκεί τα πράγματα ήσαν απογοητευτικά. Οι μπεκάτσες, λίγες και αυτές όχι όμως και ανύπαρκτες. Όσοι τις κυνήγησαν συστηματικά και αφιέρωσαν χρόνο και εξόδους αλλά και με ικανά σκυλιά βρήκαν μπεκάτσες. Βέβαια όχι στους αριθμούς που γινόταν πέρυσι».

Το ενδημικό θήραμα

Καλύτερα ήταν τα πράγματα στο θέμα του ενδημικού θηράματος και ο λαγός έδωσε και φέτος το παρών στα λαγοτόπια, παρά τους πολλούς του εχθρούς, με τον κ. Μουσά να σημειώνει ότι: «Πρέπει να τηρείται το μέτρο στα εκπαιδευτικά κυνηγόσκυλα αυτή την περίοδο και μέχρι τα μέσα τουλάχιστον του καλοκαιριού λόγω του ότι βρισκόμαστε στην αναπαραγωγική περίοδο. Ενώ λόγω υπερπληθυσμού της αλεπούς παράλληλα με τα κρούσματα λύσσας που έχουν σημειωθεί στην Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει η πολιτεία να εξετάσει τρόπους περιορισμού της πληθυσμιακής αυτής έκρηξης».

Σε ότι αφορά τις πέρδικες ο κ. Μουσάς σημείωσε:  «Οι πέρδικες, έδωσαν ευκαιρίες σε όσους τις κυνήγησαν ιδιαίτερα στις αρχές της περιόδου μέχρις ότου πονήρεψαν, όπως γίνεται κάθε χρόνο άλλωστε, και έγιναν πιο δύσκολες στις ‘συναντήσεις’ με τους κυνηγούς. Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε πως αντιμετωπίζουν και αυτές τις δυσκολίες τους ενώ όπως έχουμε τονίσει και στις γενικές μας συνελεύσεις παράγοντας περιορισμού τους τόσο εδαφικός όσο και χωρικός, αποτελεί και η ‘έκρηξη’ του πληθυσμού των αγριογούρουνων. Μιας και αυτά προκαλούν όχληση ακόμα και κατά την περίοδο φωλεοποίησης. Από την άλλη πλευρά τα αγριογούρουνα είχαν για ακόμα μια χρονιά την τιμητική τους λόγω του υπερπληθυσμού τους και όσοι μπόρεσαν να τα κυνηγήσουν έζησαν δυνατές συγκινήσεις και καρπώθηκαν αρκετά από αυτά. Ενώ αξίζει να σημειώσουμε το θετικό πως φέτος σημειώθηκαν αρκετά λιγότερα κρούσματα τραυματισμών στο κυνήγι αυτό, εν αντιθέσει με πέρσι όπου θρηνήσαμε πάρα πολλούς συναδέλφους».

Σταθερός αριθμός αδειών

Σε καλό επίπεδο πάντως κινήθηκε ο Κυνηγετικός Σύλλογος, καθώς θεώρησε ακριβώς τον ίδιο αριθμό αδειών με την περσινή κυνηγετική περίοδο. Το γεγονός αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τον κ. Μουσά ο οποίος επεσήμανε ότι η σταθερότητα αυτή έρχεται να αντισταθμίσει την συνεχή πτώση που είχε καταγραφεί τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους. «Η αύξηση αυτή δηλώνει και την στήριξη του κόσμου τόσο στον Σύλλογό μας όσο και στα πρόσωπα που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και ευελπιστούμε ότι την επόμενη χρονιά θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και ευχήθηκε σε όλους υγεία έτσι ώστε του χρόνου όλοι να επιστρέψουν στους κυνηγότοπους.

Όσο για τις κινήσεις του Συλλόγου το επόμενο διάστημα, ο κ. Μουσάς δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες αρκέστηκε ωστόσο να πει ότι: «Τώρα είναι η περίοδος που θα πρέπει να προσέξουμε ‘να σπείρουμε για να μπορέσουμε να θερίσουμε” αργότερα..».

Όλη η επικαιρότητα